Sommer på hæld: Klar til afgang

Hvert år bliver den lille ø Nyord invaderet af mange tusinde svaler, som gør et sidste stop, inden de flyver mod Afrika

Mange tusind svaler samles i disse dage på den lillø Nyord ved Møn. I år er der så mange svaler, at ikke alle kan få en plads. (Foto: Per Rasmussen)

Som et tegn på at efteråret er på vej, lander flere tusinde svaler hvert år på øen Nyord, hvor de samles inden de flyver mod varmere himmelstrøg.

Nyord er perfekt for svalerne, fordi øen har et fladt landskab og rørskov, hvor svalerne nemt kan finde føde og forberede sig på turen til Afrika, hvor de bliver hele vinteren.

- Når der en stor rørskov, hvor der er føde, så tiltrækker det fugle. Når der først er kommet et par stykker, så tiltrækker det endnu flere fugle og så kan der godt komme rigtig mange, siger trækfugleforsker ved Statens Naturhistoriske Museum Kasper Thorup til Ekstra Bladet.

Svalerne vender tilbage til Nyord hvert år, for at fylde fedtdeporterne op, inden de rejser sydpå for vinteren. (Foto: Per Rasmussen)
Svalerne vender tilbage til Nyord hvert år, for at fylde fedtdeporterne op, inden de rejser sydpå for vinteren. (Foto: Per Rasmussen)
 

Rejser 28.000 kilometer

Det er vigtigt for svalerne at finde gode fødesteder, for det er en lang tur, de skal ud på. Nogle svaler flyver 14.000 kilometer til Sydafrika hver vinter, for så at vende om og flyve tilbage til Danmark for at yngle igen om foråret.

- Vi ved at fuglene vender tilbage til deres rede i Danmark, og vi tror også, at fuglene vender tilbage til, de steder de kender i Afrika. Det kræver gode fedtdepoter, for når de flyver over Sahara, kan de ikke stoppe og spise, siger trækfugleforsker ved Statens Naturhistoriske Museum Kasper Thorup til Ekstra Bladet.

På Nyord er de så glade for svalerne, at de har valgt at beholde de gamle elledninger, selvom de for længst er blevet erstattet af kabler i jorden, så svalerne har et sted at sidde.

1 af 4 Mange tusind svaler samles i disse dage på den lillø Nyord ved Møn. I år er der så mange svaler, at ikke alle kan få en plads. (Foto: Per Rasmussen)
2 af 4 Mange tusind svaler samles i disse dage på den lillø Nyord ved Møn. I år er der så mange svaler, at ikke alle kan få en plads. (Foto: Per Rasmussen)
3 af 4 Mange tusind svaler samles i disse dage på den lillø Nyord ved Møn. I år er der så mange svaler, at ikke alle kan få en plads. (Foto: Per Rasmussen)
4 af 4 Mange tusind svaler samles i disse dage på den lillø Nyord ved Møn. I år er der så mange svaler, at ikke alle kan få en plads. (Foto: Per Rasmussen)
11 kommentarer
Vis kommentarer