Sommerhusejere meldt til politiet

Frustrerede sommerhusejere i Nordjylland ødelagde angiveligt natur og forværrede deres egne problemer med manglende kystsikring, da der blev hældt flydende beton ud i naturen

- Selvtægt af værste skuffe, kaldte byrådsmedlem Svenning Christensen (V) fra Hjørring Byråd sommerhusejernes ageren med beton og bulldozere, da Ekstra Bladet talte med ham om sagen 30. december. Foto René Schütze
- Selvtægt af værste skuffe, kaldte byrådsmedlem Svenning Christensen (V) fra Hjørring Byråd sommerhusejernes ageren med beton og bulldozere, da Ekstra Bladet talte med ham om sagen 30. december. Foto René Schütze

Det er nu officielt og formelt en sag for politiet, at der kort før jul blev foretaget ulovlig kystbeskyttelse på en strækning syd for Lønstrup i Nordjylland. Her blev der blandt andet skubbet sand og hældt flydende beton ud over kanten på skrænten, der er en del af det 292 hektar store naturbeskyttelsesområde ved og omkring Rubjerg Knude og Lønstrup Klint.

Det skete uden tilladelse fra Kystdirektoratet, som torsdag har meldt sagen til politiet. Ekstra Bladet afslørede dagen før nytår, at et naturbeskyttet areal på størrelse med et par fodboldbaner i dagene op til jul blev jævnet ud og overhældt med beton i et forsøg på at dæmpe følgerne af havets nedbrydning af kysten.

- Ødelæggelserne ved Lønstrup har et omfang, vi ikke har oplevet før. Det er et klart brud på loven, og derfor har vi nu meldt sagen til politiet. Den ulovlige kystbeskyttelse medfører både ødelæggelser af natur og risikerer at gøre problemerne endnu større for grundejerne, siger områdechef Hans Erik Cutoi-Toft, Kystdirektoratet.

Forud for politianmeldelsen har Kystdirektoratet blandt andet undersøgt ejerforholdene i området og hvilke matrikler, der er ramt af hærværket. Kystdirektoratet har desuden opmålere til at fastlægge nøjagtigt, hvor der er blevet flyttet sand, og hvor store mængder sand, der er tale om.

Tredje gang på få år

- Flere af sommerhusene i området ligger rigtig tæt på kanten, og jeg kan godt sætte mig ind i grundejernes frustrationer. Vi har tidligere opfordret grundejerne til at søge om tilladelse til kystbeskyttelse med sand på strækningen, som kan reducere tilbagerykningen af kysten. Det spor vil vi fortsat opfordre dem til at arbejde videre ad, og vi bistår gerne med vejledning, siger Hans Erik Cutoi-Toft.

Kystdirektoratet er myndighed for kystbeskyttelsesloven og klitfredningslinjen, og ud over at besigtige skaderne består arbejdet med politianmeldelsen blandt andet i at undersøge ejerforholdene i området og hvilke matrikler, der er ramt af hærværket.

Det er tredje gang inden for få år, at Kystdirektoratet anmelder ulovlig kystbeskyttelse ved Lønstrup.

- Vi har anmeldt en række sommerhusejere i området og nogle firmaer, som vi mener står bag, men vi vil ikke sige mere om, hvem de anmeldte er, og hvad der ellers ligger bag anmeldelsen. Nu skal politiet have ro til at gøre deres arbejde, siger Hans Erik Cutoi-Toft til Ekstra Bladet.

Næste skridt bliver formentlig et påbud til de anmeldte om at bringe området tilbage i sin oprindelige form. Hvad det vil løbe op i økonomisk er der ifølge Hans Erik Cutoi-Toft endnu ikke lavet beregninger på.

Desperat råb om hjælp

Ekstra Bladet besøgte før nytår området, og her blev det private tiltag betragtet som et desperat råb om hjælp.

- I mine øjne er det et desperat nødråb fra sommerhusejere, som forsøger at redde deres ejendomme, sagde Hanne Lyrum, som Ekstra Bladet mødte på stranden ved det berørte område.

- Folk heroppe føler sig fuldstændig prisgivet Kystdirektoratet og Hjørring Kommune, som intet foretager sig. Myndighederne lader stå til og lader det ene hus efter det andet forsvinde i bølgerne.

- Jeg kan godt forstå, at sommerhusejerne handler på egen hånd. Og jeg synes faktisk ikke, deres forsøg på at sikre kysten ser slemt ud. Det er da ikke værre, end når naturen selv går løs på klitter og skrænter under en storm, sagde Hanne Lyrum.

 

Beton hældt ud over kendt badestrand: - Sagen har topprioritet