Sommertid i nat: - Vores borgere bliver mere kulrede og forvirrede

Skiftet fra vinter- til sommertid betyder ikke kun en times mindre søvn for de ansatte på landets plejehjem- og centre, det betyder også, at de skal passe ekstra godt på deres ældre beboere

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Følg Samfund

Ifølge Simone Nielsen der arbejder som SOSU-assistent på Kristiansminde Plejecenter i Roskilde, bliver de ældre psykisk påvirkede af den times manglende søvn.

- Vores borgere bliver mere kulrede og forvirrede af omstillingen til sommertid, for de mangler en times søvn. For nogle af de ældre tager det et par dage at komme ind i den nye rutine, mens det for andre tager et døgn.

FAKTA: Derfor skal du stille uret frem

Natten mellem lørdag og søndag går klokken fra at være 01.59 til at blive 03.00.

Sommertiden fratager sovende danskere en time på øjet, men giver til gengæld flere lyse timer i døgnet.

Læs her hvorfor sommertiden blev indført i Danmark:

* Sommertiden blev afprøvet i Danmark første gang under Første Verdenskrig i 1916. Anden gang var i perioden 1940 til 1948.

* I 1980 blev sommertiden indført igen. Efter en standardisering i EU i 1996 har vi sommertid fra sidste søndag i marts til sidste søndag i oktober.

* Reglerne om sommertid er fastlagt i EU-direktiv 2000/84/EF. Ifølge direktivet skal Kommissionen hvert femte år offentliggøre sommertids start og slut for de kommende fem år.

* Omkring 70 lande har i dag indført ordningen.

* Sommertiden er indført for at få det meste ud af dagslyset om aftenen.

* Om foråret skal uret stilles en time frem fra klokken 02.00 til klokken 03.00. Om efteråret skal uret stilles en time tilbage fra klokken 03.00 til klokken 02.00.

Kilder: Den Store Danske og Eur-lex.

De ældre på Kristiansminde Plejecenter er vant til faste rutiner og mønstre i deres dagligdag, og derfor har de svært ved at rumme, at sengetider, spisetider og tv-udsendelser ikke er på samme indre tid som normalt.

- Deres indre ur er det de følger, og derfor kan det være svært, når uret viser et andet tidspunkt, end man føler det burde. Frokosten bliver stadig serveret 11.45, men for de ældre er klokken jo kun 10.45, fortæller Simone Nielsen.

Det er ikke kun omstillingen til sommertid der skaber koks i de ældres indre ur. SOSU-assistenten fortæller, når der skiftes til vintertid, så står de ældre op til deres normale tid, som nu er en time for tidligt.

- Så er de jo sultne og vil have gang i dagen. De ældre kan ikke altid forstå, at tiden igen er skiftet, og at de må vente en time på, at deres normale rutine kan gå begynde.

Simone Nielsen ville ønske, at man afskaffede sommer- og vintertid, da hun ikke ser det som en nødvendighed at beholde konceptet, og det ville være bedre psykisk for de ældre.

I februar stemte EU-Parlamentets medlemmer for at afskaffe sommertid. Det er nu op til EU-Kommissionen at vurdere, om sommertid skal være fortid.

Seneste nyt

Ekstra Bladet har givet statsministeren en lys idé

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.