Sommervarmen koster knaster: Folk bliver væk

FEM GRADER FOR MEGET: Restaurationerne ved Åen i Aarhus jubler ikke over varmebølgen, fordi den får folk til at søge andre steder hen

Farhan Raziani var mutters alene på Café Alimento, hvor han arbejder som tjener, da Ekstra Bladet besøgte caféen i det centrale Aarhus i det varme maj-vejr. Han mener ikke kun, at det varme vejr er årsag til de færre gæster end normalt på stedet om eftermiddagen. - Der er kommet alt for mange spisesteder og caféer i Aarhus i de senere år, siger han. Foto Ernst Van Norde
Farhan Raziani var mutters alene på Café Alimento, hvor han arbejder som tjener, da Ekstra Bladet besøgte caféen i det centrale Aarhus i det varme maj-vejr. Han mener ikke kun, at det varme vejr er årsag til de færre gæster end normalt på stedet om eftermiddagen. - Der er kommet alt for mange spisesteder og caféer i Aarhus i de senere år, siger han. Foto Ernst Van Norde

Få weekendens vejrudsigt her.

Café Alimento ved Åen i det centrale Aarhus har ikke en eneste gæst, da Ekstra Bladet kigger forbi torsdag eftermiddag omkring klokken 15. Kun stedets fuldtidsansatte tjener, Farhan Raziani, har fundet vej til sin arbejdsplads igennem de seneste fem år, og han har derfor god tid til at snakke om netop manglen på gæster på en af Aarhus´ dyreste adresser.

- Det er ikke kun varmen, men også udviklingen med, at alt for mange caféer og restauranter har slået dørene op i Aarhus i de seneste år. Der er simpelthen alt for mange caféer og restauranter til det kundeunderlag, der er, og nogen vil knække halsen i de kommende år, siger Farhan Raziani.

Han hverken tror eller håber, at Café Alimento, der har ligget i smørhullet langs Åen siden 1996, bliver en af dem, der må dreje nøglen om.

- Det er ikke normalt, at vi ikke har en eneste gæst på dette tidspunkt af dagen. Jeg tror, det er fordi, folk ligger ved stranden i stedet for, siger den 31-årige tjener.

25 grader er fem for meget
Et par hundrede meter fra Café Alimento dækker Cross Café & Restaurant hjørnet ud til Immervad og Magasin. Cross var tidligere kendt for at servere landets dyreste fadøl, men det har aldrig afholdt unge som gamle fra at besøge det populære sted. Med termometret på plussiden af 25 grader er der dog forbavsende mange tomme borde og stole både inde og ude.

- De første dage med varme som nu, var det positivt for os, og vi havde flere gæster end normalt på dette tidspunkt. Men nu, hvor der efterhånden er gået knap et par uger med den her vejrtype, så bliver det desværre negativt for os, og vi får færre gæster end normalt, siger Mads Døssing, der er daglig leder af Cross Café & Restaurant.

Foto: Ernst van Norde
Foto: Ernst van Norde
 

- Når vi når op omkring de 25 grader, tager folk andre steder hen som på stranden, eller de bliver hjemme. Vi vil hellere nøjes med 18-22 grader. Det er perfekt for en café som vores, tilføjer Mads Døssing.

Den fuldtidsansatte tjener på Cross Café & Restaurant, Andreas Bentzen, må modsat de ansatte på for eksempel Jyllands-Posten gerne arbejde i korte bukser, og det ser han ud til at være godt tilfreds med, mens han i rask trav passérer forbi med et fad fyldt med kolde drinks.

- Jeg synes, det er fedt at arbejde i det her vejr. Stemningen er virkelig god og bedre, end når det regner og blæser. Man skal bare huske at drikke lidt ekstra, smiler Andreas Bentzen.

Sydlandsk stemning
Midt imellem Cross Café & Restaurant og mennesketomme Café Alimento ligger Rømer, hvis indehaver også ejer Restaurant Grappa og Café Viggo i nabolaget. Ejeren, Uffe Jakobsen, er dog ikke til stede, så Rømers barchef, Michelle Bang, giver sin vurdering af det varme vejrs indflydelse på antallet af gæster i de tre restaurationer.

Foto: Ernst van Norde
Foto: Ernst van Norde
 

- Vi kan godt mærke, at folk søger andre steder hen på det her tidspunkt af dagen. I begyndelsen havde varmen også en positiv effekt hos os, men nu, hvor den har varet ved i et par uger, er den blevet til et minus for os her om eftermiddagen.

- Til gengæld har vi flere gæster om aftenen, og det glæder vi os særligt meget over her på Rømer, fordi vi har så stort et udeareal, siger Michelle Bang.

Hun foretrækker ligesom kollegerne cirka 20 i stedet for de nuværende 25 graders varme.

- Men det er også bare dejligt, når der er så varmt, fordi varmen er med til at skabe en nærmest sydlandsk stemning, siger Michelle Bang.

Antallet af krydstogt-turister til Aarhus har været støt stigende de senere år, og caféerne og restaurationerne kan se frem til et snarligt boom, når de sejlende turister i større og større tal besøger Smilets By, som ved udgangen af 2017 havde 284 restauranter. Det svarer til, at der er 947 indbyggere i Aarhus pr restaurant.

***

Vi er både til café og strand

Lua Glob på 18 og Stefanie Brigon på 19 år nyder begge solen og varmen og friheden fra handelsgymnasiet i Viby på Cross Café & Restaurant med en kølig drink.

Foto: Ernst van Norde
Foto: Ernst van Norde
 

- Det kommer an på humøret og ikke varmegraderne, om jeg foretrækker stranden frem for at være her. Jeg tror mere, det er de ældre gæster, som ikke orker at sidde på en café på det her tidspunkt af dagen, siger Stefanie Brigon (med solbriller) og tilføjer, at hun også elsker cafélivet for den gode stemning og de mange mennesker, som hun kender.

Lua Glob er på bølgelængde med sin veninde. Hun synes kun, at café-stemningen bliver endnu bedre, når vejret arter sig som nu med sydeuropæiske tilstande.

- Den eneste ulempe er så bare, at man drikker mere vædske i varmen, og det er jo ikke billigt at gå på café, siger Lua Glob.

Foto: Ernst van Norde
Foto: Ernst van Norde
 

I eftermiddagssolen foran Rømer er søskendeparret Maria og Sara Gildhoff på henholdsvis 30 og 28 år enige om, at det skønne vejr gerne måtte lægge vejen forbi Danmark oftere og i endnu længere tid ad gangen.

- Hvis vi bare kunne være sikre på tre-fire måneder med sådan et vejr hver sommer, så ville det være fint, smiler Maria Gildhoff, der arbejder som radiograf i København, men er på besøg hos lillesøster i Aarhus.

Sara Gildhoff kender som restaurantchef på Restaurant Grappa til varme-problematikken både fra en privat og professionel synsvinkel.

- Når jeg er på arbejde på varme dage som nu, oplever jeg jævnligt, at folk nemmere bliver ekstremt utålmodige. Jeg foretrækker nok, at der kun er 20-22 grader, når jeg arbejder, men som cafégæst som her er det fint for mig med 25 grader, siger Sara Gildhoff.

1 af 2 Tjener Andreas Bentzen på Cross Café & Restaurant ved Åen i det centrale Aarhus arbejder i korte benklæder under forklædet i maj-varmen. Han nyder det lune vejr og den gode stemning, det fører med sig, som han siger. Foto Ernst Van Norde
2 af 2 Farhan Raziani var mutters alene på Café Alimento, hvor han arbejder som tjener, da Ekstra Bladet besøgte caféen i det centrale Aarhus i det varme maj-vejr. Han mener ikke kun, at det varme vejr er årsag til de færre gæster end normalt på stedet om eftermiddagen. - Der er kommet alt for mange spisesteder og caféer i Aarhus i de senere år, siger han. Foto Ernst Van Norde
70 kommentarer
Vis kommentarer