Sommervejret tog fusen på DMI: Her er deres forsvar

Forud for årets sommermåneder var der lovende toner fra DMI - det viste sig ikke at holde stik

Både juni og juli har budt på mere vand end en normal sommer. DMI ventede ellers det modsatte. Foto: /ritzau/Ivan Riordan Boll
Både juni og juli har budt på mere vand end en normal sommer. DMI ventede ellers det modsatte. Foto: /ritzau/Ivan Riordan Boll

Selvom vi så småt er på vej mod mørke og koldere tider, er der næppe specielt mange, der vil savne den danske sommer anno 2017. Flere dage er blevet skyllet væk i regn, mens andre dage er blevet brugt med et håb om måske at få et enkelt glimt af solen.

I juli måned blev det kun til en enkelt officiel sommerdag, hvor temperaturen kom over 25 grader - og den kunne man endda kun opleve ganske kort på den nordlige del af Bornholm.

Forud for sommeren var der ellers et håb om, at sommeren ikke ville blive så dårlig. Således lød det fra DMI over for Ekstra Bladet 31. maj, at sommeren samlet set så ud til at blive en smule varmere og mere tør end normalt.

Men et kig på tallene viser, at både juni og juli har budt på væsentligt mere vand end normalt, mens også temperaturen har været lavere end det, vi har været vant til de seneste 10 år.

DMI-meteorolog: Ingen grund til surmuleri - vi har typisk dansk sommer

Det gode vejr blev væk
Ekstra Bladet har derfor atter hevet fat i DMI's energimeteorolog, Martin Lindberg, for at få en forklaring på den manglende sommer.

Som nævnt i artiklen fra maj, er en langtidsprognose behæftet med en del usikkerhed, hvilket har været medvirkende til, at prognoserne langt fra altid rammer plet, men Martin Lindberg erkender, at DMI i denne omgang især i juli ramte skævt.

- Jeg mener, at det var mig der lavede den månedsprognose for juni, der viste, at det ville være ustabilt og lidt køligt indtil midten af juni, hvorefter det ville blive mere stabilt og varmere i den anden halvdel. Det blev dog ikke sådan, men juni blev lidt varmere end normalt - en halv grad varmere, siger Martin Lindberg til Ekstra Bladet med henvisning til den såkaldte klimanormal fra perioden 1961-1990.

Omvendt blev juli en noget anderledes 'fornøjelse' for sommerglade danskere.

- Juli har været koldere end normalt. Og jeg kan bare sige, at sæsonprognoser er så usikre, at vi udtaler os mere om hele perioden. Og der så vi at det kunne blive normalt eller lidt varmere end normalt, og måske lidt mere tørt end normalt for hele sommerperioden, siger han.

- Men der må vi desværre sige, at det ikke passer for juli måned, for der har det faktisk været 1,9 grader koldere end normalt, og der er kommet mere nedbør end normalt i juli måned, siger Martin Lindberg.

Hjæææælp: Skybrud smadrede min bil

Snydt for højtryk
Han fortæller, at han ikke så nogen tegn på, at de helt høje temperaturer på omkring 30 grader ville komme op omkring Danmark, men at der var en forventning om en vis form for sommer i Danmark.

- Jeg tænkte, at der nok skulle komme flere højtryksrygge, altså at vi ville have 20-25 grader i længere perioder, men det har vi så ikke haft, idet vi har haft mere omkring 20 grader og flere skyer og mere nedbør, siger han.

- Hvordan kan det så være, at vi ikke fik flere dage med sommervejr, men at der hele tiden skulle ligge noget regnvejr og true med at ramme os?

- I interviewet i maj talte jeg om det lavtryk, vi kunne se over Atlanten, og det så ud til at holde sig på ret lang afstand af Danmark, og der lå vi i en ret varm syd-sydvestlig strømning. Men det lavtryk over Atlanten har rykket længere østpå, så vi har ligget i frontzonen i længere perioder, hvor vi ikke har været under påvirkning af højtryksrygge længere sydpå, fortæller energimeteorologen.

DMI: Ekstremt heftigt vejr lige nu: Skybrud mange steder

Varm luft endte syd for Danmark
Han henviser blandt andet også til en kollega fra svenske SMHI, som har kigget på jetstrømmen, der har været meget sydlig, og derfor enten har leveret varmt vejr til kontinentet eller lunt og ustabilt vejr til Danmark.

- Lige syd for jetstrømmen ligger den varmeste luft, og det er den som er kommet op over Spanien, Italien og Grækenland. Og vi har i perioder ligget nord for jetstrømmen og haft det kølige vejr. Men hvorfor jetstrømmen er så sydlig, har vi ikke svar på endnu, siger Martin Lindberg.

Voldsomt meget regn på få timer: Jeg stod i vand til knæene

August ikke bedre
Altså har juni og juli indtil videre ikke levet op til forventningerne om en lidt varmere og mere tør sommer. Men kan resten af august så give den sommer, vi sådan trænger til, selvom arbejdet for de flestes vedkommende for længst har kaldt?

- Starten af august har jo ikke været så varm, og månedsprognosen tyder på, at det bliver normalt eller lidt køligere end normalt. Og selvom det er lidt tidligt at udtale sig, tror jeg vi ender lidt over den normale mængde nedbør, siger han.

I klimanormalen 1961-1990, som DMI typisk sammenligner med, er der i gennemsnit faldet 67 millimeter regn i august, mens der i perioden 2006-2015 er faldet hele 99 millimeter - og det er altså i forhold til den gamle normal, at vi kan vente mere regn. Om vi ryger op på de knap 100 millimeter er dog endnu uvist.

DMI udsender nyt varsel: 4349 lynnedslag og dobbelt skybrud

Samlet set tegner der sig altså et billede af en sommer, der hurtigt kan komme i glemmebogen - og ikke en sommer der har været pænere end de senere år.

- Jeg indrømmer, at det har været mere ustabilt, end hvad vi så i starten af juni, lyder det fra Martin Lindberg.

I maj havde to store internationale vejrtjenester også givet deres bud på sommervejret i Europa, hvor de blandt andet forudsagde, at der ville være 'mangel på varme' i det nordlige Europa.

- Det har jo passet meget godt, i og med at jetstrømmen har været sydlig, men hvordan de har kunnet ramme det så godt, det må vi finde ud af, siger DMI's energimeteorolog.