Sophie Løhde: Plejehjem skal ikke være hoteller

Det bør være slut med at tøffe rundt i morgenkåbe og sutsko hele dagen for beboerne på de danske plejehjem, mener sundheds- og ældreminister, Sophie Løhde (V)

Der skal være plejehjem med forskellige profiler, som passer til de ældres interesser, mener Sophie Løhde (V). Foto: POLFOTO
Der skal være plejehjem med forskellige profiler, som passer til de ældres interesser, mener Sophie Løhde (V). Foto: POLFOTO
Følg Samfund

Danske plejehjem skal ikke være hoteller for beboerne.

Det mener den danske sundheds- og ældreminister, Sophie Løhde (V), som vil have de ældre ud af sutskoene og ind i køkkenet.

- Der er brug for et opgør med den hoteltankegang, der hersker på nogle plejehjem, hvor man kan gå rundt i morgenkåbe og sutsko hele dagen, og hvor der i det hele taget ikke rigtigt sker noget, har Sophie Løhde sagt til Berlingske.

- Plejehjemmene skal blive bedre til at inddrage ældre og gøre brug af de ressourcer, hvert enkelt menneske besidder. Man behøver måske ikke at skrælle en hel gryde kartofler, men så nogle stykker – eller hjælpe til med at dække bord, supplerer hun.

Sundhedsvæsenet svigter de svageste ældre

Behøver ikke være kedeligt
I Ældre Sagen har man længe arbejdet for, at de ældre skal være en del af dagligdagen.

Allerede i 2014 udtalte chefkonsulent, Margrethe Kähler, til DR, at ældre ikke vil på plejehjem, fordi det er kedeligt.

- Det er de færreste danskere, der vil på plejehjem. Opfattelsen blandt ældre er, at når man kommer på et plejehjem, så dør man. Men det behøver altså ikke være kedeligt, sagde hun dengang.

Viralt hit: Se bedstemors vilde forvandling

Kähler er derfor begejstret for Sophie Løhdes udmelding om, at de ældre skal i arbejdstøjet.

- Ingen kan holde ud at blive vartet op hele tiden – det er simpelthen for kedeligt. Man vil gerne bidrage og lave noget, lave noget, der giver mening og have små succeser med eksempelvis at få planter til at gro, sy knapper i, dække bord og lignende, fortæller hun til Berlingske.

Forskellige interesser
Det er ikke kun niveauet af den daglige hjælp, Sophie Løhde vil lave om på. Hun presser også på efter plejehjem, som tager større hensyn til de forskellige beboeres interesser.

Der skal være plads til, at beboerne kan lide forskellige ting, og at de har forskellige baggrunde, mener hun.

- Hvis man hele livet har holdt af at lytte til og spille musik, er det jo ikke ensbetydende med, at man pludseligt bliver helt vild med at spille petanque. Vi skal blive bedre til at differentiere og lave forskellige typer af plejehjem og afdelinger, hvor man bedre kan imødekomme, at nogen eksempelvis hellere vil spille billard eller er optaget af madlavning og havearbejde.

Lægestuderende hyldes på nettet efter dette billede

Det er netop tankegangen bag de seks nye profilplejehjem i København, der blandt andet har fokus på sport og leg, udeliv og dyr og madantusiaster, mens et fjerde er et såkaldt 'regnbue'-plejehjem for homoseksuelle.

Hvad synes du? Opvarter de danske plejehjem deres beboere for meget? Fortæl os din mening i spørgeskemaet herunder.

Plejehjem

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun undskyldte kun oprigtigt, da hun hostede

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind