Annonce:
Annonce:

Sorgdrama vækker begejstring til dansk filmfest

Filmen 'Vanskabte land' fik flest statuetter til Bodilprisen lørdag. 'Resten af livet' snuppede hovedprisen

Annonce:
Følg Samfund

Sønderjylland er atter kommet på det dramaturgiske danmarkskort.

'Resten af livet', som udspiller sig i et stille lokalsamfund nær Vestkysten hos en lille familie, der rammes af en stor tragedie, er ifølge Danske Filmkritikere årets bedste danske film.

Filmen fik overrakt statuetten til Bodilprisen, som løb af stablen i Folketeatret i København lørdag aften med satiriker Huxi Bach som vært.

- 'Resten af livet' er et rørende og smukt iscenesat sorgdrama: en historie om en families meget forskellige reaktioner på en stor tragedie. Det er varmt og humoristisk slow cinema med et lag af humanisme så tykt som tandsmør på et rundstykke, skriver Bodil-komitéen i sin motivationstale.

Det er Frelle Petersens anden Bodil-statuette. Han vandt den første i 2020 for Bedste Manuskript for filmen 'Onkel', der også udspiller sig i Sønderjylland.

Annonce:

Selv om Frelle Petersen denne gang løb med hovedprisen, var det holdet både bag og foran kameraet på 'Vanskabte land', som flest gange blev kaldt op på scenen.

Elliott Crosset Hove fik for sin præstation i det historiske drama statuetten for Bedste Mandlige Hovedrolle, mens hans kollega Ingvar Sigurdsson blev tildelt en Bodil for Bedste Mandlige Birolle.

Der var også en pris til filmens fotograf, Maria von Hausswolff.

Dramaet 'Rose', som Niels Arden Oplev står bag, fulgte trop med to statuetter. De gik til Sofie Gråbøl i kategorien Bedste Kvindelige Hovedrolle og Lene Marie Christensen for Bedste Kvindelige Birolle.

Sidstnævnte vandt også prisen i samme kategori til Robert-uddelingen i februar.

Mens Bodilprisen samler dagspressens filmskribenter, uddeles Robert-prisen af Danmarks Film Akademi, som består af folk fra filmbranchen.

Filmen 'Holy Spider' ryddede bordet til Robert-prisen. Ved Bodilprisen kunne filmen hive en enkelt statuette hjem i kategorien Bedste Manuskript.

Annonce:

Den 81-årige filmskaber, skuespiller og manuskriptforfatter Erik Clausen blev hyldet med Årets Æres-Bodil for sit lange virke, der spænder over 'Midt om natten' og 'Cirkus Casablanca' til 'De frigjorte' og 'Villa Paranoia'.

- Vi kunne godt være i tvivl om, hvorvidt Erik Clausen egentlig har lyst til at modtage en Æres-Bodil for sit lange virke i filmens tjeneste. For er der nogen, der gennem tiden har været modstander af de store institutioner og de nogle gange traditions-sleske arrangementer, så er det Erik Clausen.

- Det skal dog ikke afholde os fra at hylde en mand, der i den grad har været med til at forme dansk film og dansk kultur gennem et langt og aktivt liv, lyder det i Bodil-komitéens motivationstale.

Der blev i alt uddelt 14 statutter til Bodilprisen. Prisen er opkaldt efter de to danske skuespillerinder Bodil Kjer og Bodil Ipsen.

FAKTA: Bodilprisen er opkaldt efter to skuespillerinder

Frelle Petersens drama 'Resten af livet' fik hovedprisen til årets Bodiluddeling, som lørdag aften blev afholdt for 76. gang.

Aftenens hyppigste gæst på scenen blev Hlynur Pálmasons 'Vanskabte land' med tre statuetter. De gik til henholdsvis Elliott Crosset Hove for Bedste Mandlige Hovedrolle, Ingvar Sigurdsson for Bedste Mandlige Birolle og Maria von Hausswolff, der fik prisen for Bedste Fotograf.

Niels Arden Oplevs 'Rose' fulgte trop med to statuetter, der gik til Sofie Gråbøl i kategorien Bedste Kvindelige Hovedrolle og Lene Marie Christensen for Bedste Kvindelige Birolle.

* Bodilprisen er kritikernes filmpris.

* Bodilprisen er Danmarks ældste filmpris og en af Europas ældste filmpriser.

* Fra 1948 til i dag har Danske Filmkritikere, som samler dagspressens filmskribenter, uddelt Bodilprisen.

* Bodilprisen er uafhængig af kommercielle interesser og fungerer som en pejling af, hvilke film og skuespillere kritikerstanden opfatter som mest prisværdige.

* Der uddeles sædvanligvis priser for Bedste Danske Film, Bedste Mandlige Hovedrolle, Bedste Kvindelige Hovedrolle, Bedste Mandlige Birolle, Bedste Kvindelige Birolle, Bedste Manuskript samt Bedste Dokumentarfilm, Bedste Amerikanske Film og Bedste Ikke-amerikanske Film.

* Ud over disse priser uddeles der blandt andet også en statuette til Bedste Fotograf, en Sær-Bodil for en af årets væsentlige indsatser samt en Æres-Bodil til en person, der gennem årene har markeret sig betydningsfuldt.

* Statuetten blev i sin tid skabt af tegneren Ebbe Sadolin og billedhuggeren Svend Jespersen og er opkaldt efter skuespillerinderne Bodil Kjer og Bodil Ipsen.

Kilde: Bodilprisen.

FAKTA: De snuppede statuetterne til Bodilprisen 2023

Selv om dramaet 'Resten af livet' løb med hovedprisen som Bedste Danske Film til uddelingen af Bodilprisen 2023, var holdet både bagved og foran kameraet på 'Vanskabte land' flest gange på scenen.

* Bedste Danske Film: 'Resten af livet'.

* Bedste Kvindelige Hovedrolle: Sofie Gråbøl for 'Rose'.

* Bedste Mandlige Hovedrolle: Elliott Crosset Hove for 'Vanskabte land'.

* Bedste Kvindelige Birolle: Lene Maria Christensen for 'Rose'.

* Bedste Mandlige Birolle: Ingvar Sigurdsson for 'Vanskabte land'.

* Bedste Dokumentar: 'A House Made of Splinters'.

* Bedste Amerikanske Film: 'C'Mon C'Mon'.

* Bedste Ikke-amerikanske Film: 'Verdens værste menneske'.

* Bedste Fotograf: Maria von Hausswolff for 'Vanskabte land'.

* Bedste Manuskript: Ali Abbasi og Afshin Kamran Bahrami for 'Holy Spider'.

* Æres-Bodil: Erik Clausen.

* Sær-Bodil: Sune 'Køter' Kølster for 'Speak No Evil'.

* Henning Bahs Prisen: Jesper Clausen for 'Du som er i himlen'.

* TV 2 Talentprisen: Christian Bengtson for 'Krysantemum'.

Kilde: Bodilprisen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
De har fået nok af Løkke
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: