'Sort' kvinde opdager hun er født hvid

Efter 70 år opdagede Verda Byrd, at hun rigtig var født hvid og ikke sort

Verda Byrd med billede af sig selv som lille - hvid - pige med sin sorte adoptivfamilie. 
(Foto: Zuma Press)
Verda Byrd med billede af sig selv som lille - hvid - pige med sin sorte adoptivfamilie. (Foto: Zuma Press)
Følg Samfund

NEW YORK, USA (Ekstra Bladet): Det har aldrig været et problem for Verda Byrd, da hun som 11-årig blev fortalt, at hun var adopteret. For dengang forstod hun det ikke.

Det var først i en alder af 70, da Verda Byrd for to år siden besluttede sig for at finde sine biologiske forældre, at chokket kom. For ikke kun var hun døbt Jeannette. Hun var også født hvid.

Adoptivmor tog hemmelighed i graven
- O.M.G. Det var, hvad jeg tænkte, udbryder hun langsomt de tre bogstaver, der står for Oh My God.

- O.M.G. Det var oooovervældende. Overvældende, siger jeg. Jeg måtte læse det om og om og om og om igen, forklarer hun til Ekstra Bladet over telefonen.

Den i dag 72-årige kvinde fik vendt op og ned på sit livsgrundlag, da hun opdagede, at hun var født af hvide forældre og slet ikke var 'af racen sort', som det står skrevet på dåbsattesten, og som hun ellers havde identificeret sig hele livet.

- Min adoptivmor var meget privat. Hun ville ikke have, at folk skulle sladre, hvis de vidste hun havde adopteret en hvid baby, og hun tog det med sig i graven, forklarer Verda Byrd i dag om sin adoptivmor Edwinna Wagner, som altså var sort.

Der findes ikke en hvid eller sort himmel
Da Byrd gravede i sin fortid, opdagede hun, at hun i 1942 blev født ind i en søskendeflok på ti af Earl og Daisy Beagle. 'Race: White'.

Men da faderen forlod familien, og moderen kom ud for en ulykke og havde svært ved at passe børneflokken, blev Verda, eller rettere dengang Jeanette, som etårig fjernet og søskendeflokken spredt.

- Jeg er vokset op uden at have tvivlet på min oprindelse eller identitet, for jeg har altid fået at vide, at jeg var sort. Jeg tror ikke, det betød noget for min adoptivmor i sidste ende. Og det betyder in-gen-ting for mig, understreger hun.

- Jeg respekterer begge mine mødre og kan ikke dømme dem for noget. Det var guds plan og gud laver ikke fejl. Så hvad betyder det, om jeg er sort eller hvid? Der findes ingen hvid eller sort himmel. Valgene blev truffet for mig, da jeg var lille. Om det havde ændret noget for mit liv, ved jeg ikke. Men det har ikke ændret, den jeg er, siger Byrd med et stort smil.

Selv hendes 52-årige datter fandt blot de nye oplysninger morsomme, da familiehemmeligheden nåede overfladen.

Der står ikke race på en gravsten
Verda Byrd, der voksede op som enebarn med sine adoptivforældre, blev sidste år genforenet med tre af sine biologiske søskende. Her er race og hudfarve heller ikke noget de diskuterer.

- Jeg har fået stor respons og mange hademails fra folk, som ikke kan forstå, at en hvid kvinde vidste hun var hvid. Men det gør jo ingen forskel. Jeg er tilfreds med at være Verda Byrd, som tilfældigvis er sort. Jeannette var tilfældigvis hvid. Jeg vil ikke have en titel på mig. Jeg har aldrig hørt om en gravsten, hvor racen står skrevet, lyder det bestemt.

Verda Byrd, nu pensioneret og bosiddende i St. Antonio i Texas med sin mand igennem 36 år, forsikrer også, at det heller ikke har givet problemer for hendes mand.

- Han kunne ikke være mere ligeglad. Han elsker mig uanset. Om jeg så var orange, griner hun.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Fronten forstærkes - velkommen til Finland og Sverige

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+

BREAKINGBREAKING