Sove- og angstmedicin gør danskere til narkomaner

360.000 danskere på sove og angstmedicin: 43.000 er langtidsbrugere, og risikerer dyb afhængighed

undhedsstyrelsens retningslinjer siger, at midlerne kun skal tages i korte perioder, ellers bliver man afhængig.
Alligevel behandler flere læger patienter med lange pillekure for at løse søvn- og angstproblemer. Foto: Sebastian Buur
undhedsstyrelsens retningslinjer siger, at midlerne kun skal tages i korte perioder, ellers bliver man afhængig. Alligevel behandler flere læger patienter med lange pillekure for at løse søvn- og angstproblemer. Foto: Sebastian Buur

Hjælp os: Ved du noget eller er du blevet afhængig? Send os en mail på 1224@eb.dk eller sms 1224 (alm. takst)

Danske patienter risikerer at ende som narkomaner, når de går til lægen. Vi får smidt millioner af piller i hovedet mod smerter, søvnbesvær og uro. Det drejer sig om smertestillende morfin-præparater og beroligende benzodiazepiner, som begge er stærkt afhængighedsskabende.

Ekstra Bladet kunne i går fortælle, at 400.000 danskere årligt får morfin, og mere end hver tiende bliver afhængig.

Desværre er lægerne også stadig rundhåndede med udskrivningen af de dybt afhængighedsskabende benzodiazepiner. En nervemedicin, der bruges mod søvnproblemer og angst.

Se også: Danskere er afhængige af medicin: Test dig selv

Ifølge de nyeste opgørelser fra lægemiddelstatistikregisteret er over 360.000 danskere på benzodiazepiner og ud af dem er over 43.000 langtidsbrugere og dermed i risiko for at være dybt afhængige.

Politikerne har i årevis forsøgt at få lægerne til at sænke udskrivningen af medicinen, og selvom det går den rigtige vej, er der tilsyneladende lang vej endnu.

Overlæge og misbrugsekpert i Stofrådgivningen Henrik Rindom, sætter ord på problemet.

 De er så afhængige af det, at hvis vi tvinger dem ud af det, uden der bliver lavet en ordentlig handlingsplan, så forpester vi deres tilværelse, siger Henrik Rindom. (Foto: Tariq Mikkel Khan)
De er så afhængige af det, at hvis vi tvinger dem ud af det, uden der bliver lavet en ordentlig handlingsplan, så forpester vi deres tilværelse, siger Henrik Rindom. (Foto: Tariq Mikkel Khan)
 

De kommer aldrig ud af det

- Nogle af de borgere, som vi i sin tid gav en masse benzodiazepin. Der er det med dem, fuldstændig som med alkoholafhængige, og tobaksafhængige, nemlig, at de aldrig kommer ud af det. 

- De er så afhængige af det, at hvis vi tvinger dem ud af det, uden der bliver lavet en ordentlig handlingsplan, så forpester vi deres tilværelse, siger Henrik Rindom.

Se også: Læge-formand: Nogle bliver narkomaner efter hospitalsophold

Han forklarer, at benzodiazepiner brugt på den rigtige måde naturligvis har en vis berettigelse.

- Men problemet med benzodiazepiner, er, at man hurtigt udvikler tolerans. Det vil sige man kan tåle mere og mere. Og dermed ophører den gode virkning. Det er det helt store problem. Dvs., behandling med benzodiazepiner i meget ud over tre uger, næppe vil have nogen effekt.

Sundhedsstyrelsens retningslinjer siger, at midlerne kun skal tages i korte perioder, ellers bliver man afhængig.

Alligevel behandler flere læger patienter med lange pillekure for at løse søvn- og angstproblemer.

Det gør en gruppe patienter til misbrugere, og de eksisterende offentlige tilbud er ikke gode nok til at hjælpe folk ud af det.

Medejer af behandlingscenteret Møllen, Erik Hansen. Privatfoto
Medejer af behandlingscenteret Møllen, Erik Hansen. Privatfoto
 

En af de større grupper, der får benzodiazepiner er personer, der har fået det igennem lang tid, typisk flere år, som holder sig inden for den dosis de éen gang har fået, og som man kan have svært ved at trappe ud af.

- Vi burde være bedre til at hjælpe de her patienter. Men sundhedssektoren interesserer sig generelt ikke for afrusning eller afgiftning. Og det gælder alle afhængighedsskabende stoffer, siger Rindom.

Derfor er det ofte private behandlingscentre, der stiller med et ordentligt tilbud til statens selvskabte medicinmisbrugere.

Se også: 400.000 danskere på farlig smerte-medicin

Lægerne gør dem afhængige

Det mener Erik Hansen, der er medejer og behandler på det private misbrugscenter Møllen i Tørring tæt ved Horsens.

Han er uddannet misbrugskonsulent og socialpædagog og har i de sidste 28 år arbejdet som behandler og rådgiver til misbrugere.

- Misbruget starter hos lægen, som i længere tid udskriver medicinen. Dybest set er det lægerne, der gør dem afhængige, så derfor burde de også være med til at få dem ud af det, siger Erik Hansen.

Men blandt de offentlige tilbud i Danmark findes der kun misbrugscentre til alkohol- og narkoafhængige i kommunerne. Og skal de praktiserende læger stå for afrusningen, er det de færreste, der er rustet til det, selvom de selv har skabt problemet, mener Erik Hansen.

- Derfor henvender patienterne sig til os. Men vi er private, hvorfor folk selv skal betale for behandlingen.

 

Så afhængighedsskabende er medicinen

Benzodiazepiner er stærkt afhængighedsskabende. Midlet bruges i flere forhold. Søvnproblemer, uro og angst. Afhængig af om det er til det ene eller andet formål, varierer patientombuddets retningslinjer for, hvor længe du må få midlet. Ved søvnproblemer drejer det sig om 1-2 uger og ved angst op til 4 uger.

Det skyldes, at Benzodiazepiner og benzodiazepinlignende midler er afhængighedsskabende, og indtagelse efter længere tid fører til tolerans og giver abstinenssymptomer, som tiltager ved behandlingens varighed og dosisstørrelsen.

De fysiske bivirkninger og abstinenser ses som muskelsmerter, muskelspjæt, udmattelse, svimmelhed og influenza-lignende symptomer. De psykiske symptomer har en lang liste med symptomer som fornyet angst, panikanfald, svigtende hukommelse, lys- og lydfølsomhed, forvirring, hjernetåge, pludselige vredesudbrud, paranoia, sociale vanskeligheder, tvangstanker, høj tinnitus, svært ved at læse, personlighedsændring og udsving i blodtryk.

Kilde: sundhed.dk, benzostop.dk og  Sundhedsstyrelsens vejledning om ordination af afhængighedsskabende lægemidler

 

 

 

 

 

 

 

1 af 3 De er så afhængige af det, at hvis vi tvinger dem ud af det, uden der bliver lavet en ordentlig handlingsplan, så forpester vi deres tilværelse, siger Henrik Rindom. (Foto: Tariq Mikkel Khan)
2 af 3 Medejer af behandlingscenteret Møllen, Erik Hansen. Privatfoto
3 af 3 undhedsstyrelsens retningslinjer siger, at midlerne kun skal tages i korte perioder, ellers bliver man afhængig. Alligevel behandler flere læger patienter med lange pillekure for at løse søvn- og angstproblemer. Foto: Sebastian Buur
34 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere