Annonce:
Annonce:

SpaceX udskyder opsendelse få minutter før afgang

Et problem med tændingen har mandag morgen dansk tid fået SpaceX til at udskyde en planlagt opsendelse

SpaceX måtte tidligt mandag morgen dansk tid udskyde en planlagt opsendelse. Foto: Jim Watson/Ritzau Scanpix
SpaceX måtte tidligt mandag morgen dansk tid udskyde en planlagt opsendelse. Foto: Jim Watson/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Samfund

SpaceX har mandag morgen dansk tid udskudt en planlagt opsendelse af fire astronauter til Den Internationale Rumstation (ISS).

Det skriver rumfartsvirksomheden på Twitter.

De fire astronauter –  to fra USA, en fra De Forenede Arabiske Emirater og en kosmonaut fra Rusland – skulle have været af sted klokken 7.45.

Nogle få minutter før afgang kunne man dog se på den direkte udsendelse fra Cape Canaveral i Florida, at opsendelsen var udskudt.

Det er et problem med tændingen, der har gjort det nødvendigt at udskyde.

Kort efter meddelelsen begyndte arbejdet med at få tømt fartøjet for brændstof og få de fire besætningsmedlemmer ud af det.

Rumfartøjet, der skulle have været i luften mandag, hedder Endeavour. Det ligger endnu ikke fast, hvornår man forsøger at sende fartøjet i luften igen.

Det er milliardæren Elon Musk, der står bag rumfartsvirksomheden SpaceX.

Annonce:

De fire astronauter, der skal sendes af sted med SpaceX, tilslutter sig en række øvrige astronauter på Den Internationale Rumstation.

Søndag landede en ubemandet Sojus-kapsel, MS-23, på stationen. Den skal bringe tre astronauter tilbage til Jorden, efter at det fartøj, som de egentlig skulle bruge til at komme hjem, blev beskadiget af en lille meteorit.

Det drejer sig om den amerikanske astronaut Frank Rubio og de to russiske kosmonauter Dmitrij Petelin og Sergej Prokofjev.

Efter planen skal de bringes tilbage til Jorden i september.

De tre ankom til Den Internationale Rumstation i september sidste år. De skulle egentlig kun have været på rumstationen til marts i år.

Men deres kapsel, MS-22, begyndte i midten af december at lække kølervæske, efter at den blev ramt af det, som både russiske og amerikanske myndigheder mener er en meget lille meteorsten.

Den russiske rumfartsadministration Roscosmos besluttede herefter at sende MS-23 til rumstationen for at erstatte MS-22.

Det var meningen, at MS-23 skulle opsendes med mandskab om bord, men på grund af omstændighederne blev den opsendt uden mandskab.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Claus Hjort Frederiksen kræver åbenhed – men dørene smækkes i
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: