Spændte Lars buen for hårdt? Nu skyder han tilbage

En amerikansk bueskytteinstruktør kritiserede danske Lars. Han svarer selv på kritikken med hån

Her kan du se Lars Andersens imponerende færdigheder med bue og pil. Det er denne video, som den amerikanske ekspert, sår tvivl om.
Følg Samfund

Den danske bueskytte Lars Andersen er blevet et sandt viralt super-hit, efter at hans video kaldet 'a new level of archery' er blevet set over 25 millioner gange.

Gå hjem Robin Hood: Vild bueskytte nedlægger nettet

Som med mange andre virale hit, er hans video dog blevet mødt med kritik, blandt andet fra den amerikanske bueskytte-instruktør Anna Maltese.

I sit videosvar påstår Maltese blandt andet, at Lars ikke har belæg for sine historiske argumenter, og hun stiller i det hele taget spørgsmålstegn ved præmissen om, at Hollywood har opfundet den moderne opfattelse af bueskytten.

Spændte Lars buen for hårdt? Ekspert sår tvivl om dansk hitvideo

Lars Andersen selv er irriteret over modsvaret, men han tager dog kritikken roligt.

- Jeg har været i tvivl om, hvorvidt jeg skal forholde mig til det eller ej, men problemet er, at det er så dumt. Som en af mine amerikanske venner, så er en ting, at man ikke ved ret meget om, hvad man laver, men det her er helt tydeligt lavet med en ond intention, siger Lars Andersen til Ekstra Bladet.

- For eksempel starter hun med at sige, at den video jeg har lavet handler om den generelle måde at skyde med bue på, men det gør den netop ikke, den handler om, at der fandtes nogle ekspertsystemer engang, siger han.

Det ER populistisk
Han erkender dog, at flere af påstandene i den oprindelige video er meget grovkornede.

- Der er ingen tvivl om, at min video er populistisk og provokerende og alt muligt. For eksempel siger vi i videoen, at Hollywood opfandt pilekoggeret, og det gjorde de selvfølgelig ikke, men de populariserede det. Men hun kunne også bare have åbnet beskrivelsen til videoen, for der står det, siger Lars Andersen.

- Hvis jeg havde lavet en video om historisk bueskydning havde den varet to timer og var måske blevet set af 100.000 mennesker, hvis jeg var meget heldig, og ellers af 1000 mennesker.

En af de kritikpunkter, der er faldet Lars Andersen mest for brystet, er den amerikanske kritikers kommentar om, at det ikke var muligt for saracenerne at måle, hvor lang tid halvandet sekund er, som er den tid, Lars i sin video siger, deres bueskytter skulle kunne skyde tre pile af sted på.

- Det er simpelthen for dumt, for hun har ikke tjekket det, og det ville man hurtigt kunne undersøge baggrunden for. Det er ligesom at hun siger, at man også ville kunne skyde lige så hurtigt ved at have pilen på den anden side af buen. Det kan man bare ikke. Det er ikke for sjov, at jeg er verdens hurtigste. Det er fordi teknikken er bedre, siger han.

Greb pil med ryggen til
En af de ting, der især har vækket opsigt i Lars Andersens video er det punkt i videoen, hvor han griber en pil i luften og skyder den tilbage. Den detalje stiller Anna Maltese også spørgsmålstegn ved, ved at sige at det kun kan lade sig gøre, fordi pilen, han griber, bliver skudt af sted med lav hastighed.

Det kritikpunkt tager Lars Andersen da også med et smil.

- Jeg har sandelig heller aldrig sagt, at det kan lade sig gøre at gribe en pil med høj fart. Jeg ville heller aldrig sige, som hun gør, at man vil kunne forsvare sig ved at gribe en pil. Den historie, jeg har taget udgangspunkt i, handler om, at der er nogen, der har grebet en pil på relativt stor afstand og skudt den tilbage igen. Jeg postulerer ikke, at man kan gribe en pil, der bliver skudt tæt på, siger han.

Han tilføjer samtidig, at han i sin video heller ikke forsøger at fremstille noget fuldstændig urealistisk billede af virkeligheden.

- Der var enkelte klip vi endte med at klippe ud af videoen, fordi det simpelthen var held. Eksempelvis greb jeg på et tidspunkt, hvor jeg stod med ryggen til, og det var simpelthen for åndssvagt, siger Lars Andersen.

'Skræmmende'
Men på trods af den kritik, han i ny og næ bliver mødt af, agter Lars Andersen dog at fortsætte med at dyrke sin hobby.

- Jeg har fået rigtig mange positive tilbagemeldinger, men jeg synes da, at det er skræmmende, at det kan komme så langt ud, og at der er nogen, der rent faktisk vil bruge så lang tid på at lave en video som svar, siger han til Ekstra Bladet.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

14,8 millioner kroner blev samlet ind på en time