Annonce:
Annonce:

Spanien og Storbritannien på krigs-kurs: Vi krøller jer sammen

Britiske politikere raser efter Spanien har lagt billet ind på Gibraltar

Hangarskibet HMS Queen Elizabeth kunne blive en del af en eventuel væbnet konflikt mod Spanien. Foto: AP
Hangarskibet HMS Queen Elizabeth kunne blive en del af en eventuel væbnet konflikt mod Spanien. Foto: AP
Annonce:
Følg Samfund

Spanien og Storbritannien er på kollisionskurs efter unavngivne kilder i EU i weekenden foreslog, at den britiske enklave Gibraltar kunne indgå i forhandlingerne om Storbritanniens Brexit.

Klippespidsen på Sydspaniens spids har ellers tilhørt Storbritannien i 304 år, men nu sætter Brexit gang i ny diplomatisk krise om området.

Mandag tordner den tidligere formand for de konservative Lord Howard, at Storbritanniens premierminister Theresa May skulle forsvare området ligeså nidkært som Mays forgænger, Margaret Thatcher, gjorde det med Falklandsøerne i 1982.

- I denne uge for 35 år siden sendte en anden kvindelige premierminister en styrke halvvejen om på den anden side af jorden, for at forsvare en lille gruppe briters frihed mod et andet spansktalende folk, siger Lord Howard til BBC med hentydning til Falklandskrigen.

Annonce:

Politikere fra partierne Labour og Liberal Democrats var hurtigt ude at tage kraftigt afstand for udtalelsen, men det ændrer ikke på, at de britiske medier nu beskæftiger sig med spørgsmålet 'hvad nu hvis'.

Ville krølle dem sammen
Netop det spørgsmål har britiske The Telegraph stillet den tidligere britiske admiral og nu kendte forfatter Chris Parry.

- Med hensyn til den militære kapacitet, overgår vi dem både i antal og evnen til at udrette skade.

- Vi ville krølle dem sammen over en kort tidshorisont og jeg tror, at amerikanerne sandsynligvis vil støtte os (i en eventuel konflikt, red.), lyder det fra admiralen, der samtidig understreger at den britiske hær er omkring tre gange så stærk, som den spanske.

Chris Parry tvivler dog stærkt på, at det nogensinde vil komme så vidt.

Manipulerende Spanien
I den lille klippeenklave, har man også været ude at tale med store ord, ovenpå udmeldingen.

Herfra kalder regeringschefen for Gibraltar, Fabian Picardo, situationen for uacceptabel og diskriminerende.

Annonce:

- Det er unødvendigt, uberettiget, uacceptabelt og diskriminerende forslag, at udskille Gibraltar og befolkningen. Vi vidste, at dette ville ske, og det var også derfor, at vi stemte så massivt mod at forlade EU, siger Picardo til The Guardian.

- Dette er et skandaløst forsøg fra Spanien på at manipulere EU for sine egne snævre politiske interesser. Brexit er allerede kompliceret nok, uden Spanien forsøger at komplicere det yderligere, siger regeringschefen.

May blander sig
Ifølge The Guardian har Storbritanniens Premierminister Theresa May kontaktet Fabian Picardo for at sige, at landet forsat støtter Gibraltar, befolkningen og økonomien.

Klippeterritoriet Gibraltar er på blot 6.8 kvadratkilometer.

Indbyggertallet blev i 2014 anslået til at være knap 30.000 mennesker. Flere gange har befolkningen stemt nej til uafhængighed fra Storbritannien.

Sendte Storbritannien ud af EU: Nu truer politikere Spanien med krig

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Inflation er den største ødelægger af almindelige menneskers økonomi
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: