Annonce:
Annonce:

Spaniens korruptionsanklagede ekskonge forlader landet

Anklager er ved at efterforske 82-årige Juan Carlos i en korruptionssag. Nu flytter ekskongen ud af landet

I de seneste uger har spanierne demonstreret mod den påståede korruption, den tidligere konge Juan Carlos er anklaget for at være involveret i.
I de seneste uger har spanierne demonstreret mod den påståede korruption, den tidligere konge Juan Carlos er anklaget for at være involveret i. "En konge af guld", lyder det på skiltet. Foto: Sergio Perez/Reuters
Annonce:
Følg Samfund

Spaniens tidligere konge Juan Carlos har besluttet at flytte fra Spanien. Det har han meddelt sin søn, kong Felipe, oplyser det spanske kongehus mandag.

Det skriver nyhedsbureauet dpa.

Juan Carlos siger, at han tager denne beslutning for at gøre det lettere for kong Felipe at udføre sine pligter.

Det kommer 'i lyset af de offentlige udfald, som visse tidligere begivenheder har forårsaget', skriver den 82-årige ekskonge i meddelelsen.

- Det er en beslutning, jeg tager med mange følelser, men også med stor ro, skriver Juan Carlos.

Det er ikke umiddelbart oplyst, hvor han flytter hen.

El Mundo erfarer, at den tidligere konge allerede har forladt landet. Men avisen har tilsyneladende ikke information om, hvor han befinder sig nu.

Juan Carlos' hustru gennem 58 år, dronning Sofia, befandt sig i den royale bolig mandag, skriver El Mundo. Hun følger ikke efter sin mand, men bliver i Spanien, skriver avisen.

Annonce:

I juni kom det frem, at en anklager ved Spaniens højesteret er ved at efterforske Juan Carlos for hans rolle i kontrakter indgået med Saudi-Arabien om højhastighedstog.

Anklageren undersøger, hvorvidt den tidligere konge kan retsforfølges for korruption, eller om han var beskyttet af immunitet frem til juni 2014. Her abdicerede han og overlod tronen til sin søn, Felipe.

Beskyldningerne mod den tidligere konge har fået hans popularitet til at styrtdykke. Der er bekymring for, at sagen også kan komme til at skade Felipe.

Juan Carlos beskyldes for som regent at have fået et enormt beløb i bestikkelse af Saudi-Arabien.

Den schweiziske avis Tribune de Genève har skrevet, at han fik 100 millioner dollar, omkring 650 millioner kroner. Pengene står angiveligt i en bank i Schweiz.

Den spanske avis El Pais skrev i maj, at Juan Carlos også havde deponeret over 12,5 millioner kroner fra Bahrain i en bank i Schweiz.

Gennem sin advokat har den tidligere konge gentagne gange afvist at kommentere beskyldningerne.

Annonce:

Juan Carlos abdicerede som 76-årig. Han overraskede alle, da han meddelte sin afgang efter 39 år på den spanske trone på grund af dårligt helbred.

Kong Felipe har frataget sin far apanage og frasagt sig arv fra ham. Men det har ikke dæmpet den spanske offentligheds kritik af Juan Carlos.

I de seneste uger har der været flere demonstrationer mod monarkiet. Venstrefløjspartiet Podemos har krævet, at der holdes en folkeafstemning om monarkiets fremtid i Spanien, har El Pais skrevet.

Juan Carlos blev konge i Spanien efter den tidligere magthaver Francisco Francos død i 1975.

Han opnåede dengang stor respekt for at omdanne det autoritære sydeuropæiske land til et moderne demokrati.

Siden dalede hans popularitet markant efter en kontrovers om en overdådig rejse til Botswana i 2012, hvor han var på elefantjagt.

Det vakte forargelse i Spanien, hvor folk stadig kæmpede med konkurser, høj arbejdsløshed og andre alvorlige efterdønninger af finanskrisen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Danmark skylder ikke Grønland noget
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: