Annonce:
Annonce:

Spansk domstol: Dansk Syrienkriger skal otte år fængsel

For første gang nogensinde er en dansker blevet dømt for terrorstøtte i et andet europæisk land

Her ses Ahmed Samsam (tv) sammen med en anden dansk statsborger. Angiveligt under et ophold i Syrien. Foto: Privatfoto
Her ses Ahmed Samsam (tv) sammen med en anden dansk statsborger. Angiveligt under et ophold i Syrien. Foto: Privatfoto
Annonce:
Følg Samfund

De spanske myndigheder kaldte ham en særdeles farligt hellig kriger, da de anholdt ham i 2017 på den spanske kyst Costa del Sol.

Og fredag er den danske statsborger Ahmed Samsam blevet idømt otte års fængsel af en spansk domstol, fordi han har været en aktiv del af terrororganisationen Islamisk Stat.

Drev isbutik i Danmark - anholdt for at have været IS-kriger i Syrien

Sagen mod Ahmed Samsam begyndte 12. juni i år ved en domstol i Madrid. Syrienkrigeren har gennem hele retssagen nægtet sig skyldig, og derfor valgte han også omgående at anke dommen, fortæller hans forsvarer, Iván Jiménez Aybar.

- Jeg mener ikke, at dommerne har bevist, at Ahmed Samsam har tilhørt, samarbejdet med eller finansieret Islamisk Stat, og derfor mener jeg, at dommen er urimelig, siger han til DR.

Annonce:

Forstår det ikke
Ahmed Samsam har erkendt, at han flere flere gange har været i Syrien i perioden 2012 til 2015, hvor han deltog i krigshandlingerne under den syriske borgerkrig.

Han mener, at de danske myndigheder allerede var klar over, at han har været i Syrien. Hans spanske forsvarer er derfor forundret over dommen.

- Han forstår ikke, hvordan han kan blive dømt for noget i Spanien, som intet har med landet at gøre, når han samtidig aldrig har haft problemer i Danmark, siger Iván Jiménez Aybar.

PET har ikke ønsket at kommentere sagen, men skriver i en mail til DR Nyheder:

'PET kan bekræfte, at PET var i dialog med de spanske myndigheder i forbindelse med anholdelsen af en dansk statsborger i 2017. Da der er tale om en konkret sag, kan PET ikke kommentere sagen yderligere'.

Fik våbentræning i Syrien: Nu kæmper han for Black Army i Danmark

Annonce:

Havde isbutik i Danmark
Flere danske medier - herunder Ekstra Bladet - har tidligere omtalt, hvordan Ahmed Samsam har været del af indvandrerbanden Black Army med base i Odensebydelen Vollsmose. Her er han blot en af flere mulige syrienskrigere, der enten har eller har haft tilknytning til banden.

I foråret 2017 beskrev Ahmed Samsam selv på sin Facebook-profil, hvordan han drev isbaren Fontænen beliggende på Falkoner Alle, Frederiksberg.

Her var der om eftermiddagen 25. maj 2017 et skyderi, hvor en 18-årig medarbejder blev kvæstet af skud. Den 18-årige har ifølge politiet ingen relationer til bandemiljøet.

Tilbage i maj 2017 beskrev Ekstra Bladet, hvordan den unge mand havde fået kontanthjælp, mens han var afsted. Det viser dokumenter, som Ekstra Bladet havde fået aktindsigt i. Notaterne er anonymiseret, men en række data og kilder med indsigt i sagen bekræfter, at det er Ahmed Samsam, der er tale om.

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger ligger sagen om muligt socialt bedrageri nu hos anklagemyndigheden i Odense.

Annonce:

Dokumenterne fra PET og Odense Kommune viser, at Ahmed Samsam rejste til Syrien 5. november 2012 for at gå i krig. På vejen til slagmarken blev Ahmed Samsam interviewet af DR i Tyrkiet, hvor han fortalte, at han var på vej ind i Syrien.

Læs mere om den danske Syrienkriger her:

Spansk avis: Dansk statsborger mistænkes for deltagelse i blodig storm på syrisk base

Spansk politi: Syrienskriger med dansk pas ville købe våben

Ministerium: Dansker er en af de farligste jihadister

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Vi kan li' 'røvhuller' på skærmen
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: