Spar 2.400 kr: Motorcykel-ræs for AMU-kroner

Det er meningen, at AMU-kurser skal hjælpe folk på jobbet. Men jysk erhvervsskole tilbyder køretekniske kurser for motorcyklister støttet med AMU-kroner. Ministeriet har trukket det gule kort

Modelfoto: Colourbox
Modelfoto: Colourbox

På erhvervsskolen Tradium i Østjylland kan motorcyklister købe et to-dages køreteknisk kursus for 2.600 kroner.

Men der findes en billigere måde at få kurset på.

I motorcykelmagasiner og på motorcykelklubbers hjemmesider har skolen nemlig reklameret med et tilsyneladende identisk AMU-kursus, hvor deltagere kun skal betale 220 kroner.

Men det er svært at finde argumenter for, at skattepenge skal gå til, at motorcyklister kan lære om kontrastyring, ideallinjer og korrekt afstemning af hastighed.

Sådan lyder det fra Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen, som skal forhindre misbrug af de mange hundrede millioner støttekroner, som flyder rundt i AMUs efteruddannelsessystem.

- Vi har ikke belæg for at sige, at det er Moto Guzzi-klubben, der er på besøg for at køre ræs på et AMU-kursus. Men vi har fundet anledning til at indskærpe over for skolen, at de ikke kan anvende den markedsføring, det ordvalg og de medier, som de har gjort her, siger chefkonsulent Michael Østergaard.

Postmænd på motorcykler
'Køreteknik i verdensklasse', står der i annoncematerialet om kurset, som kræver motorcykelkørekort, og frister med billeder af hurtige racermotorcykler i skarp sidelæns drejeposition.

Men hvordan det reelt skulle forbedre chancerne for at søge nyt arbejde, er det svært at forklare.

Ingen af de AMU-kurser, som er 'bestilt' af arbejdsmarkedets parter til en særlig målgruppe, efterspørger disse kompetencer.

Det såkaldte kursusmål for det pågældende kursus hedder 'Køreteknik for to- og trehjulede køretøjer', og er ifølge myndighederne primært målrettet postansatte, som kører knallert eller trehjulede el-cykler.

Postdanmark bekræfter dog over for Avisen.dk, at ingen af deres knallerter eller køretøjer kræver motorcykelkørekort.

Postansatte kan altså ikke komme med på kurset, med mindre de som privatpersoner har et motorcykelkørekort. Motorcykelbetjente må heller ikke være med, fordi deres uddannelse er for lang til AMU-kurser.

Udover at kritisere den smarte markedsføring af kurset har Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen nu bedt Industriens Fællesudvalg om at revidere det pågældende kursusmål.

- Det er udviklet til posten, fordi de begyndte at køre meget på knallerter. Og det har jo ikke noget med motorcykler at gøre. Så vi skal ind og revidere det her, så der ikke kan opstå misforståelser, siger Kaj Andersen, der er uddannelseskonsulent fra 3F og formand for det postale udvalg under Industriens Uddannelser.

Erhvervsskole afviser fup
Indtil for få år siden var AMU-systemet plaget af omfattende svindel og misbrug af støttekroner.

LÆS OGSÅ: Din lokale handelsskole snyder med AMU-penge

Private kursusfirmaer stod bag de værste fiduser, men mange erhvervsskoler fik også ridser i lakken, fordi de som en slags AMU-købmænd kunne tjene penge på at handle kurser videre til private.

Dengang forklarede en privat kursusudbyder fra Østjylland blandt andet, hvordan erhvervsskoler så gennem fingre med svindel, fordi de selv fik andel i fortjenesten.

LÆS OGSÅ: Sådan svindler vi sammen

Hos Tradium afviser administrerende direktør Tage Andersen, at skolen prøver at kamuflere et almindeligt køreteknisk kursus for motorcykel-entusiaster som et erhvervsrelevant AMU-kursus.

- Grunden til det særlige fokus er naturligvis, at der for år tilbage var nogle skoler, der kom til at hæve nogle bevillinger, som de ikke skulle have gjort. Men der er slet ikke mistanke om, at vi hæver uberettigede midler på den måde, siger han.

Fortryder annonce
Tradium udbyder seks AMU-kurser fra april til juli, som finder sted på det køretekniske anlæg Ring Djursland på nøjagtig samme datoer, som det almindelige køretekniske MC-kursus.

LÆS OGSÅ: Sådan har AMU-skolerne svindlet

Ifølge Tage Andersen er der dog tale om to helt forskellige kurser, som afholdes parallelt for bedre at udnytte kapaciteten på det køretekniske anlæg.

- Vi kan godt se, at den annonce, vi fik lavet, ikke var helt heldig, fordi man kan blive forvirret over, om man skal tilmelde sig AMU eller selv betale. Det er vi ved at udrede nu og henvender os konkret til dem, der har tilmeldt sig kurset, for at sikre, at alt foregår efter bogen, siger han.

LÆS OGSÅ: Jysk erhvervsskole om MC-kursus: Det er ikke AMU-fup

15 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere