Spareforlig i Syddanmark: Tre sygehuse undgår sparekniv

Besparelser på i alt 167,5 millioner betyder blandt andet, at sygehuset i Give og fire akutbiler nedlægges

Sygehusene i Middelfart, Tønder og Nyborg undgik sparekniven, da 36 ud af 41 politikere i Region Syddanmarks regionsråd mandag aften blev enige om, hvor der skal spares i regionen.

Der har ellers tidligere været tale om at nedlægge netop disse sygehuse, men de undgik altså.

Sygehuset i Svendborg bliver derfor heller ikke omdannet til specialsygehus tidligere end planlagt, og fødsler og akutmodtagelse forbliver i Svendborg indtil omlæggelsen.

Dog undgik sygehuset i Give ikke at blive lukket, ligesom skadeklinikkerne, der er et alternativ til skadestuerne, i Middelfart og Fredericia lukker.

Derudover bliver akutbilerne i Faaborg, Grindsted, Skærbæk og Haderslev nedlagt.

Også psykiatrien bliver ramt, og det betyder blandt andet, at tidspunktet for at indfri målsætningen om at halvere anvendelsen af tvang i psykiatrien udskydes.

Det er dog alligevel en tilfreds regionrådsformand.

- Det har ikke været nogen nem øvelse, men jeg synes, vi har nået en fin balance i det, vi er nået frem til. Men det er klart, at der er nogle tidsler.

- Vi vil gerne helt havde undgået at lukke nogle sygehuse, men vi havde en bunden opgave, siger regionsrådsformand Stephanie Lose (V).

Forliget betyder, at regionen skal spare 123 millioner kroner i 2016. Den fulde besparelse på 167,5 millioner kroner falder først i 2017.

Regionens besparelser på sundhed er en del af et forlig om budgettet for 2016, der blev indgået i september 2015.

Tidligere lød det, at regionen skulle spare 200 millioner kroner, men en lavere udgift til medicin end forventet har gjort det muligt at nedbringe besparelserne.

Spørgsmål: Hvad kommer det til at betyde, at fire akutbiler bliver nedlagt?

- Nu opretter vi 13 paramedicinambulancer, og så sørger vi for, at der er paramedicinere i ambulancerne, der hvor akutbilerne er blevet nedlagt. Derudover har vi udvalgt de akutbiler, hvor der er kortest forskel i responstiden mellem akutbilen og ambulancen.

- Forhåbentlig kommer den enkelte borger ikke til at mærke det, da der vil være paramedicinere i ambulancen. Men det er klart, at akutbilerne sommetider når hurtigere ud end ambulancen, så i de tilfælde må man vente lidt længere tid på ambulancen, siger Stephanie Lose.

Venstre, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, De Konservative, De Radikale og Liberal Alliance står bag forliget.

9 kommentarer
Vis kommentarer