Sparer på hjemmeplejen - opsætter kunstbænke for millioner

Overalt i landet har kommuner, selvejende institutioner og organisationer de seneste år installeret et højt antal bænke i alverdens kunstneriske udformninger i det offentlige rum

Ekstra Bladet har talt med flere borgere i Ringe, som ikke helt kan se meningen med, at kunstbænken er blevet erhvervet for så stor en sum penge. En af disse borgere er Germann Gaardholm, som du kan møde her. Video: Ole Frederiksen

Kender du til et kommunalt betalt kunstværk, som er helt gak gak? Eller har du andre informationer om kunst købt på skatteborgernes regning? Så tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms til 1224 (alm. takst)

Selv om bænken traditionelt er blevet opfattet som den ensommes og den ulykkeliges hellige, er de nye kommunalt finansierede bænke blevet indviet med ambitioner om eksempelvis at blive ’samtalebænke, velgørenhedsbænke og dialogbænke’, der kan være rammer om mellemfolkelig dialog.

Ekstra Bladet har beset nogle af de bænke, som kommunerne – og dermed borgerne – har betalt kunstnere hundredtusindvis af kroner for at opføre.

Men bænkene var tomme, og mange forbipasserende var skeptiske eller stærkt kritiske.

Samme år som Faaborg-Midtfyn Kommune skulle spare to millioner kroner på kommunens ældrepleje, valgte et flertal af kommunalbestyrelsens medlemmer at skyde 575.000 kroner af sted på en kunstbænk ved Ringe Sø. Mens Statens Kunstfond sørgede for at betale en million kroner til den 55 meterlange bænk. Besparelsen på hjemmeplejen betød blandt andet at de ældre fik mindre hjælp og selv skulle anskaffe sig robotstøvsuger og opvaskemaskine. 

Blandt Ringe-borgerne var der stor modstand mod købet af bænken. Inden vedtagelsen fik medlemmerne af kommunalbestyrelsen overrakt 852 underskrifter fra vrede borgere i Ringe, og spalterne i de lokale aviser blev fyldt godt op med debatindlæg om kunstbænken. Selv om oprøret mod købet var enormt, blev bænken, som kunstneren Poul Ingemann har kreeret, sat op og indviet kort før jul sidste år.

Ekstra Bladet har spurgt borgmester i Faaborg-Midtfyn Kommune Christian Thygesen (V), hvorfor lokalpolitikerne ikke lyttede til de vrede borgere.

– Hvorfor skulle kommunen købe kunstbænken, når der samtidigt blev skåret i hjemmepleje?

– Det er et led i den kommunale prioritering, at man flytter midler fra ét område til et andet. Selv om vi fjerner midler fra et område, så betyder det ikke, at vi ikke bruger midler på andre områder. Vi giver stadigvæk støtte til kulturelle ting, selv om vi forsøger at optimere på nogle af vores velfærdsområder.

Se også: Borgere i oprør: Kommuner bruger millioner på gak gak-kunst

– Men de borgere, som får en robotstøvsuger ud i hjemmet i stedet for hjemmehjælp, har måske svært ved at forstå prioriteringen i forhold til kunstbænken. Kan du forstå det?

– Hvis man er modtager af en ydelse, der på den ene eller anden måde bliver ændret på eller fjernet, så kan det godt være, at man har svært ved at forstå, hvorfor kommunen så kan bruge penge på andre områder. Men det er politik. Og det man har en kommunalbestyrelse til er netop at prioritere de her midler.

– Hvorfor blev der ikke lyttet til borgernes modstand mod købet af kunstbænken?

– 852 borgere, der har en holdning til en enkelt sag, udgør ikke noget flertal. For der er vel omkring 5000 borgere i Ringe. Og det udgør heller ikke noget flertal i vort repræsentative demokrati, hvor vi har en kommunalbestyrelse på 25 medlemmer.

 

***

- Fuldstændig tåbeligt

Ekstra Bladet har talt med flere borgere i Ringe. Og de fleste vi har talt med, har svært ved at forstå, hvorfor Faaborg-Midtfyn Kommune skulle investere i kunstbænken. Blandt de borgere, der har svært at forstå købet er Germann Gaardholm, som du kan se i tv-klippet.

 

 

 

 

***

- Det er en gang beton

Foto: Ole Frederiksen
Foto: Ole Frederiksen
 

 

Niels Jensen, Gislev

– Hvad synes du om, at din kommune har brugt 575.000 kroner på kunstbænken?
– Det er skørt. Der er mange af de andre ting, der bliver nedskåret, der i mine øjne har mere værdi. Bænken er ikke andet end en gang beton, og de er heldige med, at der ikke er kommet graffiti på den endnu.

 

***

- Brug pengene på ældreplejen

Foto: Ole Frederiksen
Foto: Ole Frederiksen
 

 

Anne Dissing, Gislev, pensionist

– Er det i orden, at kommunen har brugt 575.000 kroner på en kunstbænk?
-Jeg synes, at det er for mange penge at bruge på en bænk. For der er så mange andre ting, der er mere vigtige. Jeg har selv arbejdet i ældreplejen, og der mangler meget. Der er ikke tid til de ældre. Pengene kunne også være gået til børnefamilier.

 

***

- Den er pæn at se på

Foto: Ole Frederiksen
Foto: Ole Frederiksen

Jette Berthelsen, 65 år, Heden

– Hvordan har du det med, at kommunen har brugt 575.000 kroner på kunstbænken?
– Første indskydelse er, om man ikke kunne bruge pengene på noget andet. Men den er jo smuk og pæn at se på. Og når man kunne benytte sig af det tilskud, som kommunen kunne få fra staten til købet, så synes jeg, det er okay.

***

Plejehjems-bænk uegnet til ældre

Foto: Anita Graversen
Foto: Anita Graversen
 

I Sønderborg har kommunen betalt kunstneren Bjørn Nørgaard 175.000 kroner for at opføre en spektakulær bænk på Tandsbjerg Plejehjem. Bænken har indbygget akvarium. Problemet er bare, at bænken er langt lavere end det anbefalede for ældre og gangbesværede. Det betyder, at mange af de ældre beboere ikke rigtig kan komme ned at sidde på bænken – og har det endnu mere vanskeligt med at komme op igen, hvis de først får sig sat. Det bekræfter både ældre og personale over for EKSTRA.

***

Egner sig ikke til at sidde på

Foto: Anita Graversen
Foto: Anita Graversen

Jytte Margit Frederiksen, pensionist, Sønderborg

Hvad er din bedømmelse af Bjørn Nørgaards vandkunst-bænk til 175.000 kr.?
 – Jeg holder af at sidde herude og betragte værket eller læse i ugeblade, for selv om det er groft i den måde, det er konstrueret på, er det interessant eksempelvis af se de store fisk jagte små. Det giver en god ramme om det mødested, som området her er. Men det egner sig ikke til at sidde på, for det er for lavt.

***

Den er et samtaleemne

Foto: Anita Graversen
Foto: Anita Graversen
 

Poul Weber Petersen, pensionist, Sønderborg

– Hvad er din bedømmelse af Bjørn Nørgaards vandkunst-bænk til 175.000 kr.?
Selv om bænken med akvarium har kostet en masse penge, er det godt givet ud for os, der bor her. For den giver noget liv herude og er et samtaleemne, for der er meget liv i den. Der er dog ikke mange, som bruger den som en bænk, for man har lavet den på en måde, så den er for lav.

***

Sønderborgs hemmelige japanske bænk

Foto: Anita Graversen
Foto: Anita Graversen
 

I Sønderborg findes flere skulpturer af den japanske kunstner Jun-Ichi Inoue, eksempelvis denne 200.000 kroner dyre vandkunst-granitskulptur-bænk med titlen Secret Place II, som blev opført ved byens kyst i 2011. Ingen af de 18 sønderborgensere, som EKSTRA spurgte, kendte dog kunstværket, som dermed lever godt op til sit navn.

***

- En ligegyldig sten

Foto: Anita Graversen
Foto: Anita Graversen

Lone Jensen med egne børn, svigerinden og dennes børn, Sønderborg

– Hvad er din bedømmelse af vandkunstværket Secret Place II?
– Vandkunstværket? Tjooo. Man skulle hellere bruge pengene på en badebro eller noget fornuftigt. Det er jo en klodset og ligegyldig sten, som ingen her i byen rigtig kender. Den egner sig heller ikke til at sidde på. Og den gør heller ikke noget godt for området. Hvorfor skal der være rislende vand i et værk, når det står på en strand med masser af vand i bevægelse, spørger Lone Jensen fra Sønderborg.

***

Hvilket kunstværk?

Foto: Anita Graversen
Foto: Anita Graversen
 

Sussi Christiansen, pensionist, Sønderborg

– Hvad er din bedømmelse af vandkunst-værket Secret Place II?
– Hvilket kunstværk? Altså nu går jeg denne tur dagligt, og jeg har aldrig opdaget det, så jeg har svært ved at være begejstret for, at man har brugt en masse penge på det.

1 af 3 Kunstbænken i Ringe. Foto: Ole Frederiksen
2 af 3 I Sønderborg har kommunen betalt kunstneren Bjørn Nørgaard 175.000 kroner for at opføre en spektakulær bænk på Tandsbjerg Plejehjem. Bænken har indbygget akvarium. Problemet er bare, at bænken er langt lavere end det anbefalede for ældre og gangbesværede. Det betyder, at mange af de ældre beboere ikke rigtig kan komme ned at sidde på bænken – og har det endnu mere vanskeligt med at komme op igen, hvis de først får sig sat. Det bekræfter både ældre og personale over for EKSTRA. Foto: Anita Graversen
3 af 3 Kunstbænken i Ringe. Foto: Ole Frederiksen
180 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere