Spejdervrede efter cirkusulykke: Selve ånden er i fare

Danske spejderforeninger opfordrer til at indføre bagatelgrænse for, hvornår der skal søges om byggetilladelse til telte og raftekontruktioner

- Her har vi ulovligheden, siger Karsten Mulvad om denne raftekonstruktion, som der efter reglerne skal søges om byggetilladelse til. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
- Her har vi ulovligheden, siger Karsten Mulvad om denne raftekonstruktion, som der efter reglerne skal søges om byggetilladelse til. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Følg Samfund

Det er nye tider hos danske spejderforeninger.

En ulykke i et cirkustelt i Kalundborg i juni 2013 har ændret vilkårene for spejderne, som ellers i mere end 100 år har opført telte og udkigstårne af hvad, der lige har været ved hånden.

Men det er gjort ulovligt.

Det fortæller centerleder hos KFUM-spejderne i Danmark, Karsten Mulvad, til Ekstra Bladet.

- Virkeligheden er, at ikke mange er opmærksomme på, at der er de her regler. Vi vil gerne følge reglerne. Men fakta er, at vi skal søge byggetilladelse i den kommune, hvor vi har tænkt os at sætte telt op, siger Karsten Mulvad til Ekstra Bladet.

Skal være ude i god tid

Spejdernes såkaldte mastesejl er ulovlige at sætte op uden byggetilladelse, hvis de er større end 50 kvm. Også konstruktioner af rafter, der rager mere end fem meter op i luften, skal godkendes af myndighederne.

Og der skal vel at mærke oprettes en byggesag hvert sted, hvor spejderne har tænkt sig at bygge.

Centerchef hos FDF-spejderne, Peter Jeppesen, fortæller, at det er selve spejderånden, der er i fare.

- Ministeriet er inde og pille ved noget her. Vi skal fremover være ude i ualmindelig god tid og søge om tilladelse. Også til helt små byggerier, siger Peter Jeppesen.

Nye retningslinjer

Spejderne har siden juli 2016 ligesom andre foreninger og virksomheder skulle følge nye retningslinjer. De blev aktuelle efter en voldsom debat oven på en ulykke i et cirkustelt, hvor syv kom til skade, da teltet pludselig væltede.

Også forskellige former for tårne i rafter er i dag ulovlige. Spejderlederne hævder, at klassisk spejderarbejde ikke længere kan udføres som før.

- Vi lærte at bygge i trekanter ud af rafter. Og det har vi altid kunnet. Men der skal søges om tilladelse til at bygge et sådant tårn ud af skovens materialer, siger Peter Jeppesen.

Dansk Ungdoms Fællesråd: Fuldstændig vanvittigt

Hos Dansk Ungdoms Fællesråd ser man gerne, at bagatelgrænsen øges, så spejderne igen kan sætte telte op og bygge af rafter, uden at man skal forstyrre byggesagskontorer i landets 98 kommuner.

- Det er fuldstændig vanvittigt. Det er et benspænd for kreativiteten, der også er i spejderbevægelsen. Giv nu spejderne tilliden tilbage, siger generalsekretær Morten E. G. Jørgensen.

Skal levere mange oplysninger

Karsten Mulvad fortæller, at det ikke sådan lige er til at søge om byggetilladelse.

- Det kræver mange ressourcer. Vi skal i forbindelse med ansøgningen levere oplysninger om, hvad en pløk kan holde til. Hvad brudstyrken er på dugen. Hvor stor belastningen kan være på tovværk. Og vil skal lave statiske beregninger, siger han.

Det er uvist, hvor mange ansøgninger om byggetilladelser, som spejdertropper i Danmark rent faktisk indsender til kommunale myndigheder. Og hvor mange sager, der bliver behandlet.

Sådan er telt-reglerne:

Telte med et areal, der overstiger 50 kvm. skal godkendes. Det kan enten ske ved at investere i et telt, der i forvejen er typegodkendt. Eller også skal man have byggetilladelse.

De såkaldte mastesejl, som ligner cirkustelte, kan ifølge spejderne ikke købes i hele, typegodkendte sæt.

Friluftstelte er ifølge bekendtgørelsen undtaget reglerne, men flere kommuner afviser, at spejderes mastesejl kan betegnes som friluftstelte.

Også konstruktioner af rafter er omfattet af den nye bekendtgørelse, hvis de er over fem meter høje, eller hvis personer kan opholde sig i dem i mere end halvanden meters højde.

Det foreslår spejderne:

At hæve bagatelgrænsen til 150 kvm.

At der kun byggesagsbehandles, hvis et telt skal opstilles i mere end to uger, og personbelastningen er over 150 personer

At der laves en generel undtagelse for spejderlejre

Mere fra Ekstra Bladet+

Vi kan ikke have en rigspolitichef, der lyver

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind