Spinder guld på psykisk syge

Det er en fed forretning at behandle nogle af landets mest sårbare mennesker. Ragn Gaihede har ramt en guldåre i virksomheder indenfor psykiatrien

Forretningsmanden Ragn Gaihede har tjent millioner i psykiatrien. Foto: Privatfoto / Ragn Gaihede.
Forretningsmanden Ragn Gaihede har tjent millioner i psykiatrien. Foto: Privatfoto / Ragn Gaihede.

Ved du noget, så kontakt journalisten på pd@eb.dk

Man kan blive multimillionær på at drive forretning på landets psykisk syge.

Og det er forretningsmanden Ragn Gaihede i den grad blevet.

Han har skabt en formue på over 100 millioner kroner, hvoraf en stor del kommer fra hans forretninger inden for psykiatrien.

Alene de seneste tre år har han trukket 51 millioner kroner op i sit selskab Psykiatri Plus, der driver to bosteder og et vikarbureau.

Ud af de mange penge er 43 millioner havnet i holdingselskabet Dena Holding.

Og det er ikke i orden, mener Knud Aarup, som er tidligere direktør for Socialstyrelsen.

- Det dur ikke, at man hiver penge ud af sociale tilbud. De skal geninvesteres, og de skal bruges til at sikre, der er en ordentlig faglig bistand på området, siger Knud Aarup til Ekstra Bladet.

Så meget har Psykiatri Plus' virksomheder udbetalt i udbytte

Psykiatri Vikar

  • 2019: 13,1 millioner kr.
  • 2018: 13,6 millioner kr.
  • 2017: 5 millioner kr.

Psykiatri Plus Centre (Driver behandlingsstederne Stentoft og Tjørnehøj)

  • 2019: 3,7 millioner kr.
  • 2018: 0 kr.
  • 2017: 6 millioner kr.

Psykiatri Plus Ejendomme

  • 2019: 8,7 millioner kr.
  • 2018: 0,8 millioner kr.
  • 2017: Virksomheden blev stiftet i 2018

Samlet udbytte:

  • 51 millioner kr., hvoraf 43 millioner er flyttet op i holdingselskabet Dena Holding ApS.

God driftsøkonomi
Den ingeniør-uddannede Ragn Gaihede vil ikke svare, når Ekstra Bladet forsøger at forstå, hvordan det er muligt at tjene så mange penge på landets mest udsatte borgere – og samtidig levere den bedst mulige behandling.

Han henviser i stedet til Psykiatri Plus' direktør, Henrik Sven Sørensen.

’Det er mere komplekst end som så. Vi har i de seneste tre år haft en god driftsøkonomi i Psykiatri Plus og udbetalt et udbytte på 43 mio. kroner, og de er samlet i et moderholdingselskab, som også fungerer som kapitalopsparing og reserve for Psykiatri Plus,’ skriver Henrik Sven Sørensen i en mail til Ekstra Bladet.

Han ønsker ikke at stille op til interview.

Kæmpe økonomisk buffer
Egenkapitalen i Ragn Gaihedes holdingselskab, som Henrik Sven Sørensen henviser til, har rundet 100 millioner kroner.

Psykiatri Plus holder kortene tæt ind til kroppen, når Ekstra Bladet spørger, hvor stor kapitalopsparingen skal være, før den er stor nok.

Hovedkontoret for Dena Holding, der er ejet af Ragn Gaihede, og som ifølge Henrik Sven Sørensen fungerer som kapitalopsparing for Psykiatri Plus. Egenkapitalen har rundet 100 millioner i holdingselskabet. Foto: Emil Agerskov
Hovedkontoret for Dena Holding, der er ejet af Ragn Gaihede, og som ifølge Henrik Sven Sørensen fungerer som kapitalopsparing for Psykiatri Plus. Egenkapitalen har rundet 100 millioner i holdingselskabet. Foto: Emil Agerskov
 

Knud Kristensen, der er formand for Landsforeningen for psykisk sundhed, SIND, fortæller, at private virksomheder gerne må byde ind på socialområdet, men han finder det alligevel problematisk.

- Jeg synes i virkeligheden, at det største problem, er, at vi har indrettet et offentligt system, som i stedet for at bruge pengene på borgerne, gør det muligt for private virksomhedsejere at skabe stor profit.

En guldmine
Specielt vikarbureauet Psykiatri Plus Vikar har vist sig at være en guldrandet forretning. De seneste tre år har vikarbureauet udbetalt udbytte på samlet 31.7 mio. kr.

Det store udbytte i vikarbureauet møder også kritik fra Knud Aarup.

- Det er simpelthen for stort beløb til, at det kan give nogen som helst mening, siger den tidligere direktør i Socialstyrelsen.

Ekstra Bladet har spurgt, om Psykiatri Plus ikke tager for meget for deres service, når det har været muligt at hive så store summer ud af en virksomhed, der ernærer sig ved offentlige midler.

’Vi har skabt og tilbyder en service, som vores kunder vil betale for til den pris, det koster at lave den. Vi er helt transparente omkring det, vi laver, og har alle dage været det, og vi opfylder alle love og regler,’ skriver Henrik Sven Sørensen til Ekstra Bladet.

Vi har foreholdt Psykiatri Plus kritikken, som direktør, Henrik Sven Sørensen, svarer på i en mail til Ekstra Bladet

'Det virker ikke, som om at Knud Aarup har læst vores regnskab specielt grundigt. Vi hiver ikke penge ud af sociale tilbud! Vores kapitalberedskab samles i vores moderselskab, så der hele tiden er en buffer til investeringer, uforudsete udgifter og dårlige tider.'

'Over de seneste 10 år har vi investeret massivt i Psykiatri Plus. Alene i de seneste tre år har vi investeret i medarbejderudvikling, efteruddannelse og træning for over 10 mio.'

'Vi skammer os ikke over at tjene penge på en lovlig virksomhed – tværtimod.'

Ekstra Bladet ville gerne have spurgt, hvordan udsagnet om, at de ikke hiver penge ud af sociale tilbud, harmonerer med regnskaber, hvori det tydeligt ses, hvordan 43 millioner udbetales i udbytte til holdingselskabet. Men efter gentagende forsøg har de ikke ønsket at stille op til interview.

Ekstra Bladet har tidligere interviewet Social- og indenrigsminister Astrid Krag om en børnehjemsbaron, der har tjent store summer på at drive offentlige behandlingshjem. Video/redigering: Tariq Mikkel Khan/Kristian Hansen

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.