Spion overlevede dræber-gift: Frygtede 'altopslugende hændelse'

Ingen læger troede på, at den tidligere russiske spion Sergei Skripal og hans datter Julia ville overleve attentatforsøget, de blev udsat for i marts

Lægerne fortæller om dramaet. Video: AP

Det var noget nær et mirakel, at den russiske spion Sergei Skripal og hans 33-årige datter Julia overlevede det nervegiftangreb, de blev udsat for en forårsdag i marts tidligere på året.

Det fortæller repræsentanter for det hold af læger og sygeplejersker, der behandlede de to ofre, der efter alt at dømme var blevet forsøgt likvideret af en eller flere russiske snigmordere.

I interviewet med BBC2, som The Guardian citerer, fortæller flere læger og sygeplejersker for første gang om timerne efter de to ofre blev bragt til hospitalet i Salisbury.

- Da vi blev opmærksomme på, at der var tale om en nervegift, forventede vi ikke, at nogen af dem ville overleve. Vi forsøgte alle behandlingsmuligheder og sikrede den bedste kliniske behandling. Men alt pegede på, at de ikke ville overleve, siger Dr Stephen Jukes.

Julia Skripal blev tidligere på foråret udskrevet fra hospitalet. Foto: AP
Julia Skripal blev tidligere på foråret udskrevet fra hospitalet. Foto: AP

Sovjetisk dræber-gift
Lægerne og sygeplejerskerne havde svært ved at tro, at to personer var blevet forsøgt dræbt med den ekstremt dødelige og avancerede sovjetiske nervegift Novichok i den lille sydengelske by Salisbury.

Julia og Sergei blev kraftigt bedøvet og fik store doser medicin, der ifølge The Guardian var designet til at beskytte dem imod den kraftige nervegift og samtidig hjælpe deres kroppe til at genstarte produktionen af et nøgleenzym.

Men nye problemer dukkede op.

Julia Skripal fortæller selv om forgiftningen

Antal ofre steg
Kort tid efter Julia og Sergei var blevet bragt til hospitalet i Salisbury, blev betjenten Nick Bailey indlagt med lignende symtomer. Nick var blandt de første på gerningsstedet, men han blev forgiftet, da han forsøgte at hjælpe de to russere.

- Da Bailey blev indlagt, opstod der en reel bekymring for, hvor alvorligt det her kunne blive.

- Er vi lige gået fra at have to isolerede patienter til at have en hændelse, der kan blive altopslugende og involvere mange omkomne? Vi vidste intet på det tidspunkt, fortæller oversygeplejerske Lorna Wilkinson.

Personalet på hospitalet blev nervøse. Var de også blevet potentielt dødeligt forgiftet i forbindelse med deres arbejde?

En politibil fjernes af militærpersonel kort efter afsløringen af giftangrebet af Salisbury. Foto: AP
En politibil fjernes af militærpersonel kort efter afsløringen af giftangrebet af Salisbury. Foto: AP

Hvor længe overleve de?
Både Julia og Sergei Skripal samt betjenten Nick Bailey er udskrevet fra hospitalet igen. I en pressemeddelelse siger Nick Bailey, at 'mit liv bliver formentlig aldrig de samme igen', mens Julia Skripal efterfølgende har fortalt, at hendes 'verden er blevet vendt op og ned'.

For selvom de tre ofre for den ekstreme nervegift stadig er i live og udskrevet fra hospitalet, er der ingen, der reelt ved, hvilke konsekvenser giften vil have for ofrene på længere sigt.

Rusland er blevet beskyldt for at stå bag giftangrebet og 100 russiske diplomater er blevet udvist som følge af skandalen, men på trods af briternes beviser, afviser Rusland fortsat at stå bag.

Premierminister Theresa May gav natten til fredag ordre til, at britiske ubåde skulle sejles i stilling, så missiler kan nå Syrien. Imens advarer Putin om at bruge militær magt. Foto: AP Samfund Ekspert om giftangreb: Derfor beskylder russerne briterne for at stå bag

Foto: AP Photo/Frank Augstein Samfund Forgiftet russisk eks-spions kæledyr døde i hjemmet

1 af 2 Efterforskere sikrer beviser efter attentatforsøget. Foto: AP
2 af 2 
91 kommentarer
Vis kommentarer