Annoncørbetalt - Forsvaret

Spioner, elitesoldater og kampfly: 7 ting du ikke vidste om Forsvaret

Det danske forsvar er aktivt i både ind- og udland. Men ikke alle missioner og opgaver er lige kendte

Jægerkorpset på øvelse i en af Forsvarets helikoptere. Foto: Forsvaret
Jægerkorpset på øvelse i en af Forsvarets helikoptere. Foto: Forsvaret

Mellemøsten, Grønland, Mali, Irak samt tæt ved grænsen til Rusland. Det er nogle af de steder, danske soldater er på opgaver og missioner i landets og vores allieredes interesse.

Nogle opgaver hører du om - andre slet ikke.

Her kan du læse om syv opgaver, du nok ikke var klar over.

Forsvarets 'spioner' - Sådan arbejder de bag kulissen
Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) er blandt de mest hemmelighedsfulde organisationer i Danmark.  Deres arbejde består bl.a. i at skaffe oplysninger via føringsofficerer - også kaldet 'indhentere' - der er ansat til at indhente oplysninger fra kilder rundt om i verden.

Indhenteren skaffer oplysninger fra menneskelige kilder, altså personer, som videregiver oplysninger, der ofte er af følsom karakter.

I jobbeskrivelsen som 'indhenter' på FE's hjemmeside står der bl.a., at man skal kunne holde på en hemmelighed, og at arbejdsområderne altid er alvorlige. Så som indhenter kan du ikke støtte dig til venner og familie, når det gælder arbejdet.

Derudover skal man være indforstået med rejser og ophold i udlandet under meget forskellige og indimellem risikobetonede forhold - fra tid til anden også i længere perioder og nogle gange uden kontakt med familie og venner.

Trusler i cyberspace
FE arbejder dog ikke kun i fremmede lande, men også i cyberspace.

Her søger tjenestens hackere og defensive eksperter at beskytte Danmark mod trusler fra cyberspionage, cyberkriminalitet og cyberangreb.

Der kan eksempelvis være tale om angreb mod finanssektoren, staten, telenettet, vandforsyningen – med andre ord de vigtige driftsfunktioner, som vores samfund er afhængig af.

De danske elitesoldater
De er de bedste af de bedste. De to specialkorps Frømandskorpset og Jægerkorpset er, som det er de fleste bekendt, meget hemmelige omkring deres opgaver.

Jægerkorpset på øvelse. Foto: Forsvaret
Jægerkorpset på øvelse. Foto: Forsvaret

Det er dog velkendt, at Jægerkorpset tidligere har været aktive i Afghanistan og i Irak, hvor et specialstyrkebidrag har været indsat i en trænings- og rådgivningsrolle på Al Asad luftbasen i Irak med mandat til at gå ind i Syrien.

Også under den fredsskabende FN mission i det afrikanske land Mali, har 30 danske specialtropper været udsendt, hvor de har lavet efterretningsarbejde. Ligeledes er det velkendt, at Frømandskorpset har bidraget til indsatsen mod pirateri i Aden-bugten i det nordøstlige Afrika.

Danske jagerfly holder russerne væk
I årene efter Ruslands annektering i 2014 af den ukrainske halvø, Krim, har russerne til tider været usædvanligt aktive i luften over især Østersøen. En adfærd, der har fået flere politikere til at trække paralleller tilbage i historien til Den Kolde Krig.

To danske F-16 jagerfly på vingerne. Foto: Forsvaret
To danske F-16 jagerfly på vingerne. Foto: Forsvaret

For bl.a. at kunne hævde Danmarks suverænitet har Forsvaret et såkaldt afvisningsberedskab, som består af to F-16 fly, som er klar til indsættelse 24 timer i døgnet på Fighter Wing Skrydstrup.

På max. 15 minutter kan de være på vingerne og klar til at møde fremmede fly på vej mod dansk luftrum. Afvisningsberedskabet bruges også ofte til at hjælpe civile passagerfly, hvis man eksempelvis har mistet radiokontakten eller har mistanke om problemer med landingsstellet.

Soldater i Afghanistan
Selv om danske kamptropper ikke længere er aktive i Afghanistan, har Danmark fra begyndelsen af 2015 bidraget til den NATO-ledede mission "Resolute Support" i Afghanistan. Det danske styrkebidrag omfatter 97 soldater.

Missionen består i alt af mere end 13.000 soldater fra 39 lande og har til formål at styrke afghanernes evne til at varetage deres egen sikkerhed.

Resolute Support Mission fokuserer på træning, rådgivning og støtte til nationale institutioner - herunder de afghanske nationale sikkerhedsstyrker.

Operationer i Irak
Terrorbevægelsen Islamisk Stat har systematisk begået overgreb og massehenrettelser i Irak og Syrien, og USA har samlet opbakning fra over 50 lande i en international koalition, der  bekæmper Islamisk Stat i Irak og Syrien. 

Som en del af den amerikansk-ledede operation Inherent Resolve har Danmark siden efteråret 2014 bidraget til kampen mod Islamisk Stat med en række forskellige militære bidrag.

Aktuelt består det danske bidrag af ca. 150 danske soldater, der rådgiver, uddanner og træner irakiske sikkerhedsstyrker. Derudover støtter Danmark med et stabsbidrag bestående primært af officerer, der indgår i koalitionens hovedkvarterer i regionen, herunder luftoperationshovedkvarteret. Bidraget omfatter 16 personer.

Redder danskere i havsnød
Danmark er omgivet af hav, og når fiskere, fritidssejlere eller andre kommer i havsnød, træder Forsvarets redningshelikoptere til. Særligt om sommeren, hvor folk opholder sig meget ved og på havet, har redningshelikopterne travlt. Nødstedte personer kan reddes på havet og flyves direkte til Rigshospitalet, hvis nødvendigt.

Hvert minut tæller nemlig, når alvorligt tilskadekomne mennesker transporteres på tværs af Danmark i Forsvarets helikoptere.

Forsvarets redningshelikopter EH-101 Merlin i luften. Foto: Forsvaret
Forsvarets redningshelikopter EH-101 Merlin i luften. Foto: Forsvaret

Døgnet rundt er der tre EH-101 Merlin redningshelikoptere på vagt i Danmark. Redningshelikopteren er indrettet som en flyvende skadestue. Hvis EH-101 Merlin redningshelikopteren skal bruges til troppetransport, bliver helikopteren udstyret med flere siddepladser og en avanceret selvbeskyttelsespakke, og den er også udstyret til at kunne kaste faldskærmstropper ud.

Danske soldater er bolværk mod Rusland
Set med NATO's øjne er Rusland efter nogle år i dvale vågnet op, og den store bjørn mod øst er begyndt at vise tænder. Senest med annekteringen af Krim.

Derfor er 200 danske soldater blevet udstationeret til Estland for at indgå i NATO's mission i området. Formålet med missionen er at vise NATO's tilstedeværelse i området ved for eksempel at deltage i øvelser, der viser, at NATO er helt klar, hvis russerne rører på sig i og omkring de baltiske lande.

Grønland: Krigsskibe og hundeslæder patruljerer dansk territorium
Fordi Grønland er en del af Kongeriget Danmark, er det Forsvarets opgave at hævde Danmarks suverænitet i området. Derfor sejler Søværnets inspektionsskibe i grønlandske farvande, lige som den berømte siriuspatrulje hvert år patruljerer i Nordøstgrønland.

På patrulje med siriuspatruljen på Grønland. Foto: Forsvaret
På patrulje med siriuspatruljen på Grønland. Foto: Forsvaret

Formålet med Siriuspatruljen er at overvåge den 16.000 km lange, ubeboede kyststrækning. Patruljen består af 12 mand og ca. 69 hunde. I vinterhalvåret patruljeres det enorme område med hundeslæde og om sommeren på fjordene med kutter.

Artiklen er sponseret af Forsvaret, der sætter fokus på muligheden for at søge ind på officersuddannelsen