Spionfanger udvekslet på bro mellem Rusland og Estland

Ruslands anholdelse af den estiske politiofficer Eston Kohver mødte stor kritik. Nu er Kohver blevet udvekslet med en russisk spion.

Estiske Eston Kohver er blevet udleveret til Estland. (Foto: AP)
Estiske Eston Kohver er blevet udleveret til Estland. (Foto: AP)

På en bro mellem Rusland og Estland har der lørdag fundet en fangeudveksling sted. Scenen, som mest af alt minder om noget fra en James Bond-film, er det endelige punktum for en grotesk sag, der begyndte i september sidste år.

Her blev den estiske politiofficer Eston Kohver anholdt af russiske agenter. Ifølge russerne fandt anholdelsen sted i Rusland og anklagerne imod Kohver lød på spionage, våbenbesiddelse samt ulovlig indtrængen i Rusland.

De estiske myndigheder fastholdt, at Eston Kohver var blevet anholdt på den estiske side af grænsen, imens han var i gang med at efterforske en russisk smuglerring.

- Bortførelsen af Eston Kohver fra Den Estiske Republiks territorium og den derefter ulovlige indespærring i Rusland udgør et åbenlyst brud på international lov, sagde den estiske udenrigsminister Marina Kaljurand dengang.

Se også: Bortført i Estland: Nu får han 15 års fængsel i Putin-land

Men det lyttede russerne ikke til og i august blev Eston Kohver idømt 15 års fændsel. Efterfølgende blev der rejst skarp kritik fra både Estland og resten af den vestlige verden.

- Kohver er blevet frataget retten til retfærdig retssag. Der var ingen offentlig bevisførelse i sagen, den estiske konsul fik ikke tilladelse til at være til stede ved bevisgennemgangen, og Kohver blev frarøvet en passende legal bistand, sagde EU's udenrigspolitiske chef Federica Mogherini efter dommen.

Hun fik opbakning fra flere europæiske ministre blandt andre Danmarks udenrigsminister Kristian Jensen.

- Domfældelsen over den estiske politiofficer Eston Kohver ved retten i Pskov Oblast og den uretmæssige tilbageholdelse siden september 2014 er helt uacceptabel. Jeg opfordrer Rusland til øjeblikkeligt at løslade Kohver og garantere ham en sikker tilbagevenden til Estland. Danmark står solidarisk med Estland i denne sag, lød det fra den danske minister.

Se også: Rusland er på kollisionskurs med EU efter spionagedom

Men lørdag - blot en måned efter den upopulære dom - er Eston Kohver altså blevet løsladt. Rusland og Estland er nemlig blevet enige om at udveksle fanger. Til gengæld for Kohver fik russerne Aleksej Dressen, som tidligere er blevet idømt 16 års fængsel for spionage i Estland.

Ifølge Kohvers advokat, Mark Feigin, var udvekslingen organiseret på politisk niveau og timet, så det kunne booste den russiske præsident, Vladimir Putins, image forud for hans tale i FN i New York mandag.

- Det sker alt sammen på grund af Putins besøg i FN. Der er ingen andre grunde, skriver Feigin på Twitter.

27 kommentarer
Vis kommentarer