Splittertossede på Nike: Denne mand får folk til at brænde deres tøj og sko

Den kontraktløse NFL-profil Colin Kaepernick har delt vandene i USA i årevis. Nu har en ny reklame med quarterbacken i hovedrollen fået folk til at rase mod Nike

Nikes seneste reklame har gjort mange forbrugere rasende. Foto: Nike/AP. Redigering: Martin Ekelund

'Tro på noget, også selv om det koster dig alt. Just do it'

Sådan lyder overskriften på Nikes nye kampagne med Colin Kaerpernick som hovedperson. Umiddelbart et ganske ufarligt budskab, men sådan er det ikke i USA. Langt fra.

Netop Colin Kaepernick har i årevis delt vandene i USA, og nu raser adskillige amerikanere mod Nike, fordi de har valgt at gøre ham til ansigtet på deres nye reklame.

På Twitter er hashtaggene #Justburnit og #BoycottNike gået viralt, og vrede amerikanere opfordrer folk til at brænde deres Nike-kluns.

Også den amerikanske country-stjerne John Rich med knap 200.000 følgere har blandet sig.

En strid om flaget
I starten af sin karriere var Colin Kaepernick kendt for sine hurtige fødder og stærke arm i NFL. Men hans kamp for sortes rettigheder, social ulighed og racisme i USA har ændret alt.

Den 30-årige NFL-quarterbacks oprør startede i det små, da han i forbindelse med den amerikanske nationalhymne valgte at knæle i stedet for at stå oprejst. Det greb hurtigt om sig, og han fik støtte af adskillige kolleger.

I sidste NFL-sæson tog trenden med at knæle for at vise sin utilfredshed med sortes rettigheder i USA for alvor fart, og hele hold valgte at stå sammen i protest.

Men så fik Donald Trump nok.

Den amerikanske præsident tordnede mod NFL-spillerne og krævede dem fyret, hvis de forsatte deres protester. Donald Trump mente, at det var en hån mod amerikanere i tjeneste og det amerikanske flag.

Sådan ser Colin Kaepernicks protest ud, da han stadig havde kontrakt med et NFL-hold. Foto: AP
Sådan ser Colin Kaepernicks protest ud, da han stadig havde kontrakt med et NFL-hold. Foto: AP
 

Efterfølgende fortsatte balladen med Trump-kritikerne, der støttede Colin Kaepernick på den ene side, og Trump-støtter, der foragtede NFL-stjernen på den anden side.

Donald Trump har da også blandet sig i denne omgang.

- Jeg synes, at Nike sender et forfærdeligt budskab, der ikke burde blive sendt. Der er ingen grund til det, siger Donald Trump.

Får også massiv støtte
I dag er der status quo. Colin Kaepernick deler vandene. Bedst illustreret ved den seneste Nike-kampagne, hvor tusindvis af mennesker raser mod quarterbacken.

Men har får også masser støtte.

Blandt andet har tusindvis af Kaepernick-støtter latterliggjort John Rich for at sende et tweet ud med Nike-sokker, der er klippet i stykker.

Samtidig vidner trøjesalget i NFL om, at Colin Kaepernick er en populær herre i nogle kredse. På trods af, at quarterbacken ikke havde noget hold sidste år, så var hans trøje alligevel blandt de 50 mest solgte.

NFL-sæsonen starter natten til fredag, når de forsvarende mestre fra Philadelphia Eagles skal op imod Atlanta Falcons. Selv om Colin Kaepernick stadig er en talentfuld herre, så har han stadig ikke nogen kontrakt hos et NFL-hold. Også selv om han er langt bedre end nogle af sine kolleger.

Af samme årsag har han også sagsøgt NFL for bevidst at holde ham ude af ligaen. Colin Kaepernick mener, at NFL-ejerne har en underhåndsaftale om ikke skrive en kontrakt med ham, og nu skal en domstol afgøre, om han har en sag.

Colin Kaepernick havde sin bedste sæson i 2012, hvor han førte San Francisco 49ers til Super Bowl, der dog blev tabt til Baltimore Ravens. Siden da er det dog gået en anelse ned ad bakke for quarterbacken, der aldrig for alvor fandt sit spil fra den sæson.

201 kommentarer
Vis kommentarer