Spørgsmål og svar om AstraZeneca: 'Hvorfor skal raske personer tage den?'

Hvis AstraZeneca-vaccinen genoptages, bør man ikke være bekymret for at få den. De positive effekter opvejer de negative, mener professor

Vaccinen fra AstraZeneca blev i sidste uge sat i bero, efter at den blev sat i forbindelse med en række usædvanlige blodpropper. Arkivfoto: Christof Stache/Ritzau Scanpix
Vaccinen fra AstraZeneca blev i sidste uge sat i bero, efter at den blev sat i forbindelse med en række usædvanlige blodpropper. Arkivfoto: Christof Stache/Ritzau Scanpix
Følg Samfund

På et pressemøde fredag fortalte Sundhedsstyrelsen og Lægemiddelstyrelsen, at de fastholder at have AstraZeneca-vaccinen på pause frem til og med i næste uge som planlagt.

Dermed er der endnu ikke kommet en endelig udmelding om, hvor vidt vaccinen genoptages i Danmark.

Hvis man spørger Morten Andersen, der er klinisk farmakolog og professor på Københavns Universitet, er det dog rimelig sandsynligt, at vaccinen vil blive genoptaget, ligesom man har gjort i en række EU-lande allerede på baggrund af anbefaling fra Den Europæiske Lægemiddelstyrelse, EMA.

- Der er bivirkninger ved al medicin, og mange tager også medicin, som har langt hyppigere bivirkninger end dem, der her er tale om, siger Morten Andersen.

Ekspert: Vaccinepause skaber skepsis - men også tillid

Skal man umiddelbart være bekymret for at tage imod vaccinen, hvis den genoptages?

- Det kan godt være, at der er en årsagssammenhæng mellem de meget sjældne bivirkninger og vaccinen. Men det handler om, hvor vidt fordelene ved vaccinen står mål med den meget lille risiko for bivirkninger, og der mener jeg, at fordelene er langt større. Covid-19 er en meget alvorlig sygdom, og den kan føre til indlæggelse og død, hvis man får den.

- Der er meget vundet ved, at man selv bliver immuniseret og at samfundet får opbygget en flokimmunitet, så vi kan komme ud på den anden side igen, siger Morten Andersen.

Herunder kan du læse hans svar på læserspørgsmål om blandt andet bivirkninger.

Spørgsmål og svar om AstraZeneca

Hvorfor skal sunde og raske personer tage vaccinen? Og hvad med de længerevarende bivirkninger, som vaccinen kan vise sig at have?

Hvis man skal overføre erfaringerne fra andre vacciner, så er der ikke påvist nogen uønskede langtidseffekter. Alternativet til at vaccinere er jo at en stor del af befolkningen får covid-19. Vi ved en del om de alvorlige tilfælde, men meget lidt om langtidseffekterne. Nyere studier tyder på, at der også kan være langtidseffekter af covid-19, selvom sygdommen ikke fører til hospitalsindlæggelse. Så for begge dele er der usikkerhed. Egentlig beslutter vi jo at tage vaccinen både for vores egen skyld, af hensyn til andre og om vi vil ud af pandemien hurtigst muligt. Myndighederne har besluttet og kommet med anbefalinger af hensyn til folkesundheden. Det er op til hver enkelt at overveje dette.

Vil der være lavere risiko for bivirkninger og blodprop ved andet stik?

Der kan være flere bivirkninger ved andet stik, fordi der nu er dannet antistoffer. Det vil typisk være de mildere lokale reaktioner, hvor vaccinen er givet, og også influenzalignende symptomer. Det er tegn på den gavnlige effekt af vaccinen. Jeg er ikke klar over, om disse specielle blodpropper er set ved første eller andet stik.

AstraZeneca og en lægegruppe fra Norge er af forskellig opfattelse om vaccinen og dens bivirkninger. Har man taget Norges undersøgelse seriøst nok?

Lægerne i Norge har fundet antistoffer, der kunne tyde på, at der er en sammenhæng med vaccinen. Men selvom der er en sammenhæng, så forekommer disse specielle blodpropper meget sjældent, så fordelene ved vaccinen kan stadig være større end risikoen.

Hvad mener du om den norske undersøgelse?

Den norske undersøgelse er jo endnu ikke offentliggjort i detaljer. Men det, jeg har hørt tyder på, at man har fundet en 'mekanisme', der forbinder en reaktion på vaccinen med antistoffer mod blodpladerne. Men den siger ikke noget om fordele og risici ved vaccinen, og det er det, der er vigtigt, når vi skal vurdere den. Her opvejer fordelene de sjældne bivirkninger.

Er AstraZeneca sikker, hvis man har haft blodprop i højre lunge?

Det er nogle meget specielle blodpropper, der er tale om. Jeg har endnu ikke set anbefalinger om, at den ikke skal anvendes til personer med tidligere blodpropper. Covid-19 i sig selv kan også medføre blodpropper. Tal med din læge om det, hvis du er i tvivl.

Er der nogen, der har undersøgt, om p-piller kan være en medvirkende årsag til blodpropperne?

Det er bestemt et relevant spørgsmål, om kvinderne fik p-piller eller havde en anden sygdom, der kunne medføre en øget risiko. Oplysningerne der er frigivet om de enkelte tilfælde er meget sparsomme, så jeg kan ikke sige noget om det. Sådan noget bør undersøges i vores sundhedsdata om vacciner, medicin og indlæggelser, og det tror jeg, man kommer til at gøre.

Nu hvor der er risiko for den sjældne bivirkning, har lægerne så et medicinsk modtræk, de kan bruge på dem, der får bivirkningerne?

Vi ved nu lidt mere om den mekanisme, der muligvis er årsagen. Ved andre lignende sygdomme med antistoffer mod blodplader samt blodpropper kan man behandle med binyrebarkhormoner eller lægemidler, der undertrykker immunreaktionen mod blodpladerne (immunosuppresiva). Men med det lille antal tilfælde, der er, ved vi ikke noget endnu om en effekt af en sådan behandling.

Er det rigtigt, at blodpropperne kan skyldes den måde, der stikkes på og ikke selve vaccinen?

Så skulle blodpropperne også forekomme ved de andre vacciner, så det virker ikke sandsynligt. Men i det hele taget må man også vurdere de andre vacciner mht. risiko for blodpropper - og den specielle type der her er tale om.

Hvis vi ikke lytter til EMA's anbefalinger, hvorfor ventede vi så på at de godkendte Johnson & Johnson?

EMA kan afgøre, om lægemidler - herunder vacciner - kan godkendes i hele EU. Men de kan ikke bestemme, hvilke vacciner, der anvendes i det danske vaccineprogram. Godkendelse af lægemidler er en kompliceret proces og EMA har ressourcerne. EMA får løbende oplysninger fra flere af vaccineproducenterne og kan være helt på forkant. Hvis Danmark selv skulle godkende Johnson & Johnson, så tror jeg ikke, at vi kunne blive færdige før EMA.

Kan jeg nægte at blive vaccineret med AstraZeneca og så blive tilbudt en anden vaccine?

Det er Sundhedsstyrelsen og i sidste ende politikerne, der afgør det. Som det er nu, kan man ikke selv vælge.

Hvad siger din mavefornemmelse om, hvorvidt AstraZeneca tages i brug igen?

Min mavefornemmelse siger, at den tages i brug igen. Men jeg kan ikke vide, om man herhjemme vælger at være ekstra-ekstra forsigtige.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Papes ambition at være både dyr og dårlig?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+