Spritny dansk rapport: Cyberterrorister truer strøm- og telefonnet

Center for Cybersikkerhed vurderer, at cyberterrorister inden for en årrække kan udføre lammende digitale angreb på Danmark og danske interesser

Hackere fra Islamisk Stat nævnes i Forsvarets Efterretningstjenestes netop offentliggjorte rapport om cybertruslen mod Danmark (Foto:AP/AP)
Hackere fra Islamisk Stat nævnes i Forsvarets Efterretningstjenestes netop offentliggjorte rapport om cybertruslen mod Danmark (Foto:AP/AP)

Cyberterrorisme, -spionage og -kriminalitet er blevet et centralt indsatsområde for Forsvarets Efterretningstjeneste, der netop har offentliggjort sin første trusselsvurdering af cybertruslen mod Danmark.

Forskellige former for cyberkriminelle har forskellige interesser i danske myndigheder, virksomheder og personer, som døgnet rundt angribes fra forskellige steder i verden og af forskellige aktører.

Det fortæller chefen for Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste Thomas Lund-Sørensen til Ekstra Bladet.

- Truslen eksisterer og vi ved, at der lige nu, mens vi taler, bliver udført forskellige typer angreb på danske myndigheder, virksomheder og privatpersoner, lyder det fra Thomas Lund-Sørensen.

Opmærksom på Islamisk Stat
Et af de store fokusområder for Center for Cybersikkerhed er cyberterror.

Her vurderer man, at Danmark i fremtiden potentielt set kan blive ramt af lammende cyberangreb med store konsekvenser til følge for den danske befolkning.

I trusselsvurderingen lyder det, at 'særligt militante, islamiske grupper som ISIL (Islamisk Stat red.) over tid vil tilegne sig cyberkapaciteter med henblik på skadevoldende angreb'.

Thomas Lund-Sørensen vurderer at en sådan type angreb ville få mærkbare konsekvenser for et højteknologisk samfund som det danske:

- I den lave ende kan man lave overbelastningsangreb af centrale opgaver i samfundet. Det kan være at sætte nem-id ud af funktion, der vil være voldsomt irriterende. Andre typer kan være angreb på vores fysiske infrastruktur, som el-nettet eller telefonnettet. Det vil få store konsekvenser for vores kommunikation og samtidig vil et angreb på el-nettet få store dele af samfundet til at gå i stå.

Nettet er et propaganda-våben
Umiddelbart vurderes sandsynligheden for cyberterror som 'lav', hvilket i realiteten betyder, at man indenfor de næste to år ikke anser et sådan angreb for sandsynligt.

Men allerede nu er stater dog i stand til at udføre den type cyberterror, Thomas Lund-Sørensen taler om.

Derfor er det ifølge sikkerhedschefen også kun et spørgsmål om tid, før de teknologiske ressourcer bevæger sig ned i 'fødekæden' fra statslige organisationer til kriminelle og terrorister.

- For øjeblikket bruger terrororganisationerne primært nettet til organisation og propaganda, men på sigt kan det ændre sig.

Derfor understreger Thomas Lund-Sørensen vigtigheden af, at vi bliver ved med at udvikle teknologiske midler til at modstå terroristernes fremtidige cyber-våben.

Danmark angribes af udenlandske stater
Foruden terrororganisationer forsøger spioner og kriminelle også at udnytte nettets teknologiske muligheder.

FE vurderer, at truslen fra cyberspionagen og cyberkriminaliteten til at være 'meget høj'.

Udenlandske stater og organisationer har i høj grad interesse i især højteknologiske danske virksomheders forskning og udviklingsprojekter og det koster hvert år Danmark milliarder.

- Når danske interesser udsættes for cyberspionage kræver det avancerede og tekniske ressourcer. Ofte bliver de organer, der udfører cyberspionagen, ved og ved også selvom det ikke lykkedes for dem første gang, fortæller Thomas Lund-Sørensen.

Ifølge FE er det primært efterretningstjenester og organisationer betalt af stater der udfører denne type angreb. Herfra vil man ikke uddybe, hvor fra angrebene kommer, men oplyser i stedet, at angrebene generelt udføres af lande, hvor der er en tæt forbindelse mellem staten og de privatevirksomheder.

- De her lande forsøger at springe over hvor gærdet er lavest, siger chefen for Center for Cybersikkerhed.

Gennem de seneste årtier er de danske virksomheder gået fra at have deres forretningshemmeligheder skjult i bankbokse, til i dag at have dem liggende online  og det kan gøre dem mere følsomme for angreb.

- Det er svært præcist at sætte tal på, hvor meget det enkelte cyberangreb koster virksomhederne. Foruden omkostninger til for eksempel nye servere og bedre sikkerhed, er der for de flestes vedkommende enorme udgifter forbundet med, at teknologier og forskning er komme konkurrenter i hænde. Den regning er meget svær at gøre op, men der er ingen tvivl om, at det koster milliarder, vurderer Thomas Lund-Sørensen.

66 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere