Spritnye billeder fra Nordkorea afslører dyster hemmelighed

Ifølge Donald Trump går alt efter planen, men nye billeder fra Nordkorea afslører efter sigende, at Nordkorea stadig har adskillige funktionsdygtige missilbaser gemt i bjergene

Det historiske håndtryk fra juni kan ses her. Nu afslører en række billeder, at det hele efter sigende ikke går helt efter planen. De to statslederede blev enige om, at Nordkorea skulle lukke ned for deres missilbaser, men det er ikke sket 100 procent. Se billederne i linket nedenfor (Video: AP, redigering: Mikkel Cramon)
Følg Samfund

15 lange skridt og et håndtryk blev historisk, da Kim Jong-un og Donald Trump mødtes i juni.

Eftermiddagen udviklede sig senere til frokost, og til sidst underskrev de et stykke papir, hvor Nordkorea lovede at nedruste, mens USA ville lempe sanktionerne.

Donald Trump havde efterfølgende travlt med at kalde det en stor sejr, men nu afslører en række spritnye billeder, at Nordkorea stadig har adskillige funktionskdygtige missilbaser gemt i bjergene. I al hemmelighed og stik mod aftalen fra i sommer.

Det skriver flere internationale medier. Blandt andet CNN og New York Times.

Artiklen fortsætter under billedet

Dette øjeblik blev beskrevet som historisk. Foto: AP
Dette øjeblik blev beskrevet som historisk. Foto: AP
 

Billederne er blevet fremlagt af analyseinstituttet Beyond Parallel, der er en del af tænketanken Center for Strategic and International Studies.

Ekstra Bladet har desværre ikke rettigheder til at bringe billederne, men det ses, hvordan Nordkoreas missilbase i Sakkanmol fortsat er aktiv.

Du kan se billederne her.

Trump: Missilerne er stoppet
Tænketanken skriver samtidig, at basen gemt i Nordkoreas bjerge bare 130 kilometer nord for Seoul på nuværende tidspunkt er udstyret med kortrækkende ballistiske missiler, men de kan hurtigt udskiftes med interkontinentale ballistiske missiler.

Efter sigende skulle det blot være én ud af 13 fungerende missilbaser i landet.

De afslørende billeder blev fremlagt 12. november, men bare fem dage tidligere havde Donald Trump en lidt anden opfattelse af, hvad der foregik i Nordkorea.

I forbindelse med midtvejsvalget svarede han på, hvordan det gik med planerne i Nordkorea.

- Vi har ikke travlt, men sanktionerne er stadig aktive, og missilerne er stoppet. Raketterne er stoppet. Gidslerne er hjemme, sagde den amerikanske præsident.

Slapt papir
Allerede da aftalen mellem Nordkorea og USA blev underskrevet i juni, var der stor skepsis blandt danske eksperter. Også selvom Donald Trump fejrede det som en stor triumf for verdensfreden.

- Det er det helt store diplomatiske teater, der er i gang her. For er der én ting, som Trump og Kim Jong-un har tilfælles, så er det, at de er topprofessionelle skuespillere på den internationale scene. Uanset hvad der kommer ud af mødet, skal man være opmærksom på at skelne mellem store armbevægelser og reelt indhold. Hvis vi er rigtig heldige, kan mødet i bedste fald blive det første skridt i en langvarig diplomatisk forhandling, sagde Mikkel Vedby Rasmussen dengang til Ritzau.

Den påstand blev bakket op af forsker og ph.d. ved Dansk Institut for Internationale Studier Andreas Bøje Forsby.

- Der står ikke særlig meget på det stykke papir. Det er nogle vage og forblommede vendinger, og rent faktisk ligner det en aftale fra 1993. Det er ikke de helt store variationer i forhold til den. En vinkel er, at vi stadig er langt fra den totale afvikling af Nordkoreas atomprogram, men man kan også sige, at der nu er sat en proces i gang, som trods alt er bedre en de mange trusler.

Ifølge eksperten blev det næppe det store gennembrud for verdensfreden i denne omgang, og det skyldes ifølge Andreas Bøje Forsby én ting. Donald Trumps utilregnelige sind.

- Det ville være en interessant aftale, hvis man tror, at de har opbygget et tillidsforhold, der gør, at de to ledere stoler så meget på hinanden, at det bare er op til embedsmændene at klare resten. Men Nordkorea ville aldrig kunne stole på en nation med en så utilregnelig leder. Bare se, hvad der er sket i Iran. Min vurdering er, at de ikke har den fornødne tillid til for alvor at tage nogle konkrete skridt mod nedrustningen, sagde Andreas Bøje Forsby.

Erklæringen mellem Donald Trump og Kim Jong-un.

Her er de fire andre punkter, som de to parter underskrev ved det seneste møde i juni 2018.

1) USA og Nordkorea forpligtiger sig til en ny amerikansk-nordkoreansk relation i overensstemmelse med folkets vilje til fred og rigdom i de to lande.

2) USA og Nordkorea vil stå sammen om at bygge en vedvarende og stabil fred på Den Koreanske Halvø.

3) Parterne bekræfter 'Panmunjom Deklarationen' fra 27. april 2018, hvor Nordkorea forpligtiger sig til en fuldstændig afatomisering af Den Koreanske Halvø.

4) USA og Nordkorea forpligtiger sig til at finde de jordiske rester af krigsfanger (POW) og personer forsvundet i tjeneste (MIA), herunder at hjemsende dem, som allerede er identificeret.

Desuden skriver de følgende i aftalen:

- Præsident Donald Trump forpligter sig til sikkerhedsgarantier for Nordkorea. Der er står ikke, hvad de garantier indebærer

- Nordkoreas leder, Kim Jong-un, genbekræfter sin 'faste og urokkelige' forpligtelse til at færdiggøre afrustningen af atomvåben fra Den Koreanske Halvø.

 

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis ikke det er terror – hvad er det så?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind