Sprogbrug i ministerium kan have medvirket til Tibet-sag

Ifølge juraprofessor tyder dokumenter fra Udenrigsministeriet på, at der blev lagt pres på politiet for at få besøget fra Kinas præsident til at blive en 'succes'

Mails sendt fra Udenrigsministeriet tyder på, at politiet blev opfordret til at hjælpe Kinas præsident med undgå 'at tabe ansigt'. (Foto: Lars Krabbe)
Mails sendt fra Udenrigsministeriet tyder på, at politiet blev opfordret til at hjælpe Kinas præsident med undgå 'at tabe ansigt'. (Foto: Lars Krabbe)

Allerede fra første fase i planlægningen af det kinesiske statsbesøg i Danmark ville Udenrigsministeriet gerne hjælpe Kinas præsident Hu Jintao med at undgå at 'tabe ansigt'.

Det fremgår af mails fra ministeriet, som Jylland-Posten har gennemgået.

Og det kan ifølge jura-professor Jens Elo Rytter fra Københavns Universitet, det ikke er politiet, som selv har fundet på idéen om at skærme præsidenten for demonstranter.

- Det her er klart et indicium på, at der har været et pres oppefra om, at besøget skulle blive en 'succes', som så er givet videre til politiet, og som i sidste ende har spillet en rolle i forhold til, hvilke ordrer de menige politibetjente fik på gaden, siger Jens Elo Rytter til Jyllands-Posten.

En vidneforklaring fra en vicepolitiinspektør i Københavns Politi i en byretssag vidner også om, at PET over for politiet har slået på vigtigheden af, at besøget blev en succes.

I tre år har politiet løjet om, hvorvidt betjente på gaden havde fået besked om at forhindre protibetanske demonstranter i at samle sig under statsbesøget i 2012.

32 kommentarer
Vis kommentarer