Annonce:
Annonce:

SSI forudser: Slut med 'omfattende nedlukninger' af samfundet

Selvom smittetallene vil stige, vurderer SSI ikke, at vi går en vinter med landsdækkende coronarestriktioner og nedlukninger i møde

Sidste efterår og vinter var store dele af landet lukket ned for at mindske smittespredning. Det bliver sandsynligvis ikke nødvendigt denne gang. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Sidste efterår og vinter var store dele af landet lukket ned for at mindske smittespredning. Det bliver sandsynligvis ikke nødvendigt denne gang. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Samfund

Selvom coronasmitten forventes at stige i takt med, at vi går mørkere måneder i møde, skal danskerne ikke frygte omfattende nedlukninger af samfundet hen over efteråret og vinteren.

Sådan lyder vurderingen fra Statens Serum Institut.

- Vi forventer at se stigende smitte. Det skyldes for det første, at der stadig er nogle, der ikke blive vaccineret, og for det andet at vaccinerne ikke er 100 procent effektive over for smitte, fortæller konstitueret faglig direktør i SSI Tyra Grove Krause til Ekstra Bladet.

- Men i forhold til smittetallene vil vi se færre indlæggelser og dødsfald end tidligere. Det vil slet ikke være det samme som under de tidligere smittebølger, fortsætter hun.

- Hvilke værktøjer vil I anbefale myndighederne at tage i brug, hvis smitten som forventet stiger igen?

Annonce:

- Man vil have et grundniveau, som handler om god hygiejne, en vis testkapacitet og smitteopsporing, og så kan det være, at hvis man ser stigninger lokalt, skal der særlige tiltag til for at få smitten ned, som for eksempel mere testning og en øgning af vaccinationsdækningen.

- Men der vil ikke være de her omfattende samfundsnedlukninger, som vi har haft før, hvis udviklingen fortsætter som nu.

Artiklen fortsætter efter videoen ...

Så langt er vi nået med covid-19-vaccinationerne

- Du tænker ikke, at det er noget, SSI kommer til at anbefale?

- Vi kan acceptere højere smittetal, fordi vi har vaccineret så mange, og vaccinerne giver god beskyttelse mod alvorlige sygdomsforløb. Så nej, det ser jeg ikke for mig. Men det er ikke os, der står for håndteringen, siger Tyra Grove Krause med henvisning til Sundhedsstyrelsen og epidemikommissionen.

- Hvad med sognenedlukninger, som jo blandt andet indebærer lukning af skoler?

Annonce:

- Man kan sige, at noget af det, der var effektivt ved sognenedlukninger, er måske ikke så effektivt mere, fordi vi med Sundhedsstyrelsens nye retningslinjer nu tolererer mere smitte blandt børn i kraft af, at vi har vaccineret de sårbare. Så nej, det tror jeg heller ikke, vi kommer til at se. 

- Kan man sige, at vi er ude på den anden side af det her?

- Ja, man kan sige, at vi er i hvert fald kommet over det værste, når det gælder risikoen for belastningen af sundhedsvæsenet. Det kan selvfølgelig ændre sig, hvis der skulle komme en ny variant, som i højere grad kan undvige vaccinerne, siger Tyra Grove Krause.

- Der er jo nogle lande ude i verden, hvor de for eksempel genindfører mundbind eller indfører coronapas. Jeg vil ikke udelukke, at det kan komme på tale, hvis der sker et eller andet ekstraordinært.

- Men som det udvikler sig lige nu, tror jeg ikke, det bliver nødvendigt. Jeg har tillid til, at vi får en rigtigt høj vaccinationsdækning herhjemme.

Heunicke: Jeg vil tage stilling

Ekstra Bladet har forsøgt at få et interview med sundhedsminister Magnus Heunicke (S) for blandt andet at spørge, hvorvidt regeringen vurderer, at der er risiko for genindførelsen af coronarestriktioner til vinter, samt hvor længe regeringen mener, at corona fortsat skal kategoriseres som en samfundskritisk sygdom.

Ministeren har ikke ønsket at stille op til interview, men har sendt følgende skriftlige kommentar:

'Med den brede politiske aftale, der er lagt for udfasning af alle restriktioner indført som led i håndteringen af COVID-19, vil alle restriktioner være ophævet fra 1. september 2021. Dog undtaget nattelivet, udendørs arrangementer med flere end 2000 siddende tilskuere, indendørs stående arrangementer samt rejser til og fra Danmark.

Regeringen ønsker ikke at have restriktioner en dag mere end nødvendigt, og heldigvis er epidemien fortsat under kontrol herhjemme. Både hvad angår antal smittede samt forholdsvis lave indlæggelsestal. Det skyldes ikke mindst, at rigtig mange danskere har ladet sig vaccinere, men som sundhedsmyndighederne også forventede, har genåbningen og den nye deltavariant medført en stigning i smitten hen over sommeren.

Når børn starter i skole, flere er tilbage på arbejde og vi går ind i efterårs- og vintersæsonen, kan smitten gå yderligere op. Derfor er det klart, at myndighederne fortsat følger udviklingen meget tæt, og jeg vil i løbet af den kommende tid skulle tage stilling til, om covid-19 fortsat skal kategoriseres som en samfundskritisk sygdom, hvilket vil blive forelagt epidemiudvalget. Det afhænger af, om SST kategoriserer sygdommen som alment farlig ud fra en konkret vurdering af parametre, som om den er særligt smitsom, om den kræver langvarig behandling, og om udbredelsen kan true folkesundheden.'

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Politikerne beholder altid deres løn og privilegier
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: