Annonce:
Annonce:

SSI i corona-udmelding: Sådan kan det blive i fremtiden

Man kan sagtens forestille sig, at corona på et tidspunkt ændrer status fra 'samfundskritisk sygdom' til tilbagevendende sæsonvirus, vurderer konstitueret faglig direktør i SSI Tyra Grove Krause

Ifølge Tyra Grove Krause skal der løbendes tages stilling til, om corona er en samfundskritisk sygdom. Foto: Emil Agerskov
Ifølge Tyra Grove Krause skal der løbendes tages stilling til, om corona er en samfundskritisk sygdom. Foto: Emil Agerskov
Annonce:
Følg Samfund

Vil corona en dag blive udryddet, eller skal vi i stedet leve med virussen som en del af vores samfund på samme måde, som vi gør med andre lignende sygdomme?

Ifølge konstitueret faglig direktør i SSI Tyra Grove Krause er sidstnævnte mulighed den mest sandsynlige.

- Jeg tror, det er noget, man løbende skal tage stilling til, altså hvorvidt coronavirus er er en såkaldt 'samfundskritisk sygdom', som det er defineret i epidemiloven, siger Tyra Grove Krause til Ekstra Bladet.

- Det er noget, vi må vurdere, som situationen udvikler sig. Vi har jo set i løbet af den her epidemi, at tingene godt kan ændre sig.

Smitten vil stige
I et interview med Ekstra Bladet lørdag fortalte den faglige direktør, at det er SSI's vurdering, at danskerne ikke behøver frygte for omfattende nedlukninger af samfundet hen over efteråret og vinteren.

Annonce:

- Vi forventer at se stigende smitte. Det skyldes for det første, at der stadig er nogle, der ikke blive vaccineret, og for det andet at vaccinerne ikke er 100 procent effektive over for smitte.

- Men i forhold til smittetallene vil vi se færre indlæggelser og dødsfald end tidligere, konstaterede hun.

- Tror du snart, vi kommer til ændre syn på corona og i stedet se den som eksempelvis en sæsonsygdom?

- Ja, på et eller andet tidspunkt vil den finde sit naturlige leje. Vi kommer ikke på kort sigt til at opnå flokimmunitet, og vi kommer derfor heller ikke til at kunne udrydde den.

- Så man kan sagtens forestille sig, at det vil blive en sygdom, vi ser i form af tilbagevendende epidemier i vinterhalvåret, ligesom vi kender det fra andre luftvejsvirus, fortæller Tyra Grove Krause.

Artiklen fortsætter efter videoen ...

Explainer: Forstå Delta-varianten

Annonce:

- Når vi går ind i efteråret og vinteren, giver det så bedre mening at pejle efter antallet af indlæggelser og dødsfald end antallet af smittede?

- Vi bliver nødt til at se på begge ting. Antallet af indlæggelser er utroligt vigtigt at følge, fordi det siger noget om belastningen af sundhedsvæsenet.

- Men vi vil også fortsat blive nødt til at følge smittetallene, fordi vi stadig vil kunne se en stigning i antallet af indlæggelser et stykke tid efter, at smitten stiger, siger Tyra Grove Krause.

- Noget, som bliver endnu vigtigere at have fokus på fremover, det er de her såkaldte gennembrudsinfektioner. Altså personer, der bliver smittet på trods af vaccination.

- Og så skal vi også holde øje med vaccineeffektiviteten, og om den aftager over tid, for det skal fortælle os, om der bliver behov for at give yderligere vacciner for at øge immuniteten i befolkningen.

Heunicke: Jeg vil tage stilling

Ekstra Bladet har forsøgt at få et interview med sundhedsminister Magnus Heunicke (S) for blandt andet at spørge, hvorvidt regeringen vurderer, at der er risiko for genindførelsen af coronarestriktioner til vinter, samt hvor længe regeringen mener, at corona fortsat skal kategoriseres som en samfundskritisk sygdom.

Ministeren har ikke ønsket at stille op til interview, men har sendt følgende skriftlige kommentar:

'Med den brede politiske aftale, der er lagt for udfasning af alle restriktioner indført som led i håndteringen af COVID-19, vil alle restriktioner være ophævet fra 1. september 2021. Dog undtaget nattelivet, udendørs arrangementer med flere end 2000 siddende tilskuere, indendørs stående arrangementer samt rejser til og fra Danmark.

Regeringen ønsker ikke at have restriktioner en dag mere end nødvendigt, og heldigvis er epidemien fortsat under kontrol herhjemme. Både hvad angår antal smittede samt forholdsvis lave indlæggelsestal. Det skyldes ikke mindst, at rigtig mange danskere har ladet sig vaccinere, men som sundhedsmyndighederne også forventede, har genåbningen og den nye deltavariant medført en stigning i smitten hen over sommeren.

Når børn starter i skole, flere er tilbage på arbejde og vi går ind i efterårs- og vintersæsonen, kan smitten gå yderligere op. Derfor er det klart, at myndighederne fortsat følger udviklingen meget tæt, og jeg vil i løbet af den kommende tid skulle tage stilling til, om covid-19 fortsat skal kategoriseres som en samfundskritisk sygdom, hvilket vil blive forelagt epidemiudvalget. Det afhænger af, om SST kategoriserer sygdommen som alment farlig ud fra en konkret vurdering af parametre, som om den er særligt smitsom, om den kræver langvarig behandling, og om udbredelsen kan true folkesundheden.'

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Anders Fogh havde næsegrus beundring for kommunist-Kina
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

LIGE NU

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: