Stærke smerter: 13-årig måtte vente 30 timer på operation

PINEFULD VENTETID: – Min søn måtte vente i over 30 timer på operation med stærke smerter efter at have brækket sit håndled og kraveben, fortæller Senada Pivac, der er mor til Almin

– Da vi opsøgte skadestuen samme aften, anede vi heldigvis ikke, hvad der ventede vores søn, siger Senada Pivac. (Video: Ernst van Norde)

Senada Pivac og, ikke mindst, hendes 13-årige søn, Almin Budimovic, stiftede i sidste uge bekendtskab med en skyggeside af det danske sundhedsvæsen, som de aldrig håber at møde igen.

Det skete, da sønnen i stærk smerte blev kørt til skadestuen på Aarhus Sygehus. Almins fod var tirsdag eftermiddag gledet på en pedal på en motocross-maskine, hvorefter han væltede og brækkede både sit ene håndled og kraveben.

– Da vi opsøgte skadestuen samme aften, anede vi heldigvis ikke, hvad der ventede vores søn, siger Senada Pivac med henvisning til de næste 30 timers smertehelvede og tiltagende sult hos den forpinte søn.

– Efter at Almin var blevet undersøgt og røntgenfotograferet på skadestuen tirsdag aften, blev vi sendt hjem med en recept på smertestillende medicin og en besked om at møde fastende med Almin på sygehuset næste morgen, fortæller moren, der arbejder som frisør i Skanderborg.

Forfærdeligt at se sønnen lide

Forventningen om, at den dobbelt smerteramte søn ville komme forholdsvis hurtigt på operationsbordet næste dag, onsdag, blev dog langt fra indfriet.

– Almin ventede og ventede i sit sygehustøj fra klokken halv ni om morgenen, uden at der skete noget som helst andet, end at personalet svarede, at han endnu ikke var den næste på listen, når jeg spurgte, hvornår han skulle opereres.

– Det var forfærdeligt at se og høre sin søn lide på den måde, mens jeg bare fik det samme svar igen og igen fra sypeplejerskerne, beretter Senada Pivac, der kom til Danmark som bosnisk flygtning for 20 år siden.

Da Senadas mand og Almins far stødte til mor og søn på sygehusets børneafdeling ved aftenstid, fornemmede han straks, at situationen var på én gang stillestående og uudholdelig.

Først efter at Senadas mand først på aftenen onsdag havde banket i bordet over for sygehuspersonalet, kom der bevægelse i sagen. En kvindelig læge forklarede, at hun havde endnu en operation med en akutpatient, som ville tage et par timer, men at Almin ville komme til herefter.

Ville forlade sygehuset

– Lægen forklarede desuden, at Almin kunne vente i helt op til en uge, uden at der ville ske noget ved det, siger den fortørnede mor.

Efter samtalen med lægen besluttede forældrene at forlade sygehuset og bede om at blive ringet op en halv time inden, sønnen kunne blive opereret. Men i det, familien var ved at pakke sammen, blev de informeret om, at Almin inden for kort tid kunne komme under kniven.

– Vores søn blev endelig kørt til operationsstuen ved 21.30 tiden. Jeg ved godt, at folk kan komme ind på et sygehus med værre lidelser end Almin, og at personalet i et vist omfang er nødt til at prioritere.

– Men det var meget grænseoverskridende at få sådan en oplevelse i et moderne samfund som det danske. Det vil vi ikke ønske for nogen andre, siger Senada Pivac.