Staten sælger sine aktier i Vestjysk Bank med milliardtab

Finansministeriet har givet et betinget ja til at sælge 81 procent af aktierne i Vestjysk Bank.

Følg Samfund

En gruppe af danske investorer har afgivet et bud på Danmarks niendestørste pengeinstitut, Vestjysk Bank. 81 procent af bankens aktier er på statens hænder, og ifølge Finansministeriet har staten takket ja til buddet.

Det oplyser Finansministeriet og Vestjysk Bank begge i en pressemeddelelse.

Salget vil betyde, at staten ifølge Finansministeriet har tabt cirka 1,4 milliarder kroner på sit ejerskab i banken.

- Aftalen med investorgruppen betyder, at der endelig er fundet en langsigtet og holdbar løsning for Vestjysk Bank, siger finansminister Kristian Jensen (V).

Investorgruppens bud lyder på en kroner per aktie. Det vil dermed betyde omkring 123 millioner kroner til staten. Ejerne af de resterende aktier har fået samme tilbud.

Ifølge Ritzau Finans er Vestjysk Bank værdisat på aktiemarkedet til 2,25 milliarder kroner.

I pressemeddelelsen hæfter ministeriet sig ved, at ejerskabet har kastet cirka en milliard kroner i indtægter af sig siden 2009.

- Desuden skal tabet ses i sammenhæng med det samlede regnskab for bankpakkerne, som skønnes at have givet staten et overskud i størrelsesordenen 17 milliarder kroner, står der i pressemeddelelsen.

Aftalen har en række betingelser. Blandt andet skal Finanstilsynet og andre myndigheder i Danmark og EU godkende salget. Også Folketingets Finansudvalg skal nikke ja til salget.

Derudover forbeholder staten sig retten til at sige ja til et bedre tilbud, hvis en sådan viser sig, inden investorernes tilbud udløber.

En anden betingelse fra statens siden har været en såkaldt helhedsløsning. Den betyder, at investorerne forpligter sig til at tilføre 745 millioner kroner i banken gennem en aktieemission. Emissionen garanteres af investorerne.

Investorgruppen består af Nykredit, Maj Invest, Arbejdernes Landsbank, AP Pension, Novo A/S, C.L. Davids Fond og Samling, ISP Pension og Vestjylland Forsikring.

Vestjysk Bank har en verserende sag om statsstøtte kørende ved Europa-Kommissionen.

Investorerne har betinget sig, at salget kan gå i vasken, hvis en afgørelse i den sag "udsætter Vestjysk Bank for væsentlig negativ ændring".

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvordan synes Mette Frederiksen selv, det går?