Statens Serum Institut advarer: Større salmonella-udbrud over hele landet

Statens Serum Institut efterforsker i øjeblikket et udbrud af salmonella

Hvor alvorligt er udbruddet, og hvad skal du gøre for at undgå at få salmonella? Det får du svar på her. Producer: Martin Lorentsen

Indtil videre er 28 personer blevet ramt af gener efter salmonella siden oktober.

Der er tale om tilfælde hos både børn og voksne over hele landet, som er blevet rapporteret til Statens Serum Institut. Derfor advarer instituttet nu i en pressemeddelelse om, at de efterforsker et udbrud.

I pressemeddelelsen fremgår det, at 18 personer i alt har haft så voldsomme symptomer, at de har været indlagt på hospitalet.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Eksperter ved Statens Serum Institut er nu ved at undersøge, hvordan salmonella-udbruddet er opstået. Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix
Eksperter ved Statens Serum Institut er nu ved at undersøge, hvordan salmonella-udbruddet er opstået. Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix

Salmonella fra svinekød
Der er tale om typen monofasisk Typhimurium, der ofte findes i svinekød, lyder det fra Statens Serum Institut.

Den hyppigste kilde til infektionerne er fersk svinekød. Infektionen kan opstå, hvis kødet ikke gennemsteges, eller hvis saft fra svinekødet kommer i kontakt med andre fødevarer, som ikke bliver varmebehandlet under madlavningen.

Statens Serum Institut kan dog ikke endnu fastslå, hvad årsagen til udbruddet er, fortæller epidemiolog Luise Müller i pressemeddelelsen:

- Vi arbejder på at finde ud af, hvad der er skyld i udbruddet. Vi ved, at det er en type af salmonella, som vi normalt ser i svinekød. Det bedste råd, vi kan give lige nu, er derfor at være ekstra opmærksomme på at gennemstege svinekød og holde det rå kød adskilt fra det spiseklare mad i køkkenet.

Symptomer på en salmonellainfektion er blandt andet diarré, opkast og generel utilpashed. Man skal derfor drikke en masse vand for at forebygge og behandle dehydrering som følge af generne.

Opdateres ...

245 kommentarer
Vis kommentarer