Annonce:
Annonce:

Statslige selskaber sender penge til skattely

Københavns Lufthavn, vaccineproduktionen på Statens Serum Institut og Dong: Staten har solgt ud til selskaber i skattely

Annonce:
Følg Samfund

Ved du noget? Kontakt os på 1224@eb.dk eller SMS/MMS på 1224 (koster alm. takst)

Det er ikke kun Dong-ejeren Goldman Sachs, der pumper penge ud af Danmark til selskaber, der ligger i skattely. Også det statslige selskab Københavns Lufthavne kanaliserer penge ud af landet og direkte i lommerne på selskaber, der ligger i skattely.

Ekstra Bladet har gennemgået selskabskonstruktionerne hos Københavns Lufthavne og forelagt det eksperter, der mener, at det ligner en kendt skattefinte.

- Udgangspunktet er, at de dermed pumper skattefrit udbytte ud af Danmark, siger Michael Bjørn Hansen, skatteadvokat.

Annonce:

Staten ejer 39,2 procent af Københavns Lufthavne. Derudover ejer et konsortium bestående af den australske kapitalfond Macquarie Group og den canadiske pensionskasse Ontario Teachers’ Pension Plan gennem selskabet Copenhagen Airports Denmark 57,7 procent af selskabet. Resten ejes af småinvestorer. Alene i 2015 og 2014 har ejerne af selskabet delt et udbytte på to milliarder kroner.

Solgte til sharia-sheik: Nu er statens vaccinefabrik i skattely

Den australske kapitalfond ejer sin andel af lufthavnen gennem en selskabskonstruktion, der først kanaliserer pengene fra Danmark til Luxembourg.

Luxembourg-finten

Derfra sendes pengene videre til yderligere selskaber i Luxembourg, inden de ender i et selskabet Macquarie European Infrastructure Fund 3, der ligger i det kendte skattely Guernsey.

Ekstra Bladet har forelagt Torben Bagge, skatteadvokat og ekstern lektor i skatteret, selskabskonstruktionen:

- Den har helt klart karakteristika, der kendetegner et skattesetup, og strukturen ville være særdeles velegnet til det, siger han.

Normalt skal selskabet betale 27 procent i selskabsbeskatning, men fordi Danmark har en aftale med Luxembourg slipper selskaberne for at betale denne beskatning, hvis udbyttet betales hertil.

Alt er til salg

Annonce:

- Den klassiske Luxembourg-finte er, at pengene først sendes til Luxembourg, så der ikke kan opkræves udbytteskat, også fordi Luxembourg har nogle fordelagtige aftaler med skattely-lande, så når pengene sendes videre, kommer man typisk til at betale en begrænset skat. Typisk er det en kvart procent i udbytteskat, siger Torben Bagge.

Oprindelig sendte den australske kapitalfond pengene via Luxembourg til Bermuda. Men i 2011 blev pengestrømmene ændret, så det i stedet er Guernsey.

Med pengeeksporten er det dermed to statslige selskaber, som kanaliserer penge ud. Efter staten havde solgt en stor del af Goldman Sachs (GS), kom det frem, at den amerikanske storbank ejede sine aktier i Dong via selskaber i skattely. Ekstra Bladet har gennemgået konstruktionen, og det er stadig tilfældet.

I dag ejes GS-delen via Luxembourg-selskabet New Energy Investments, der igen ejes af selskaber med adresse i Cayman Islands og Delaware. Begge steder er kendte skattely.

Som Ekstra Bladet nyligt har beskrevet, er vaccineproduktionen på Statens Serum Institut ligeledes solgt til et selskab, som har sendt det i skattely.

Professor: Problematisk

Annonce:

Professor i samfundsvidenskab på Roskilde Universitetscenter Bent Greve mener, at staten ligger, som den har redt, når den med åbne øjne har solgt til kapitalfonde.

- Problemet er, at når først man har solgt, er det svært kontrollere, hvad der efterfølgende sker, siger han og fortsætter:

- Det har ikke været klogt at fjerne det offentliges dominerende indflydelse. Man kunne måske have solgt noget ud, men man skal sikre sig, at man fortsat har den dominerende indflydelse.

Han lægger desuden fast, at staten på forhånd bør sikre sig, at dem, de sælger til, ikke gemmer pengene i skattely:

- Det er klart problematisk, at de her penge bliver sendt i skattely, og samfundet mister nogle af de penge, som man rent faktisk gerne ville have haft ind. Men hvis man ikke sørger for i kontrakten at få en andel af provenuet hjem, så kan man ikke gøre noget ved det, siger han.

Sådan er setuppet

Da Goldman Sachs i 2014 købte sig ind i Dong, lagde selskabet sine aktier i Luxembourg-selskabet New Energy Investments, som også danske pensionskasser har investeret i.

Dermed ligger aktierne i dag i Luxembourg, og når Dong senest har udbetalt 2,5 milliard kroner i udbytte, ryger Goldman Sachs’ andel til Luxembourg, hvorfra den så kan kanaliseres videre ud i verden.

Ligeledes har den australske kapitalfond Macquarie lagt sin ejerandel på 48 procent af Kastrup Airports Parent ApS, der er medejer af Københavns Lufthavne, i Luxembourg.

Når der er betalt skat af overskuddet i Danmark, bruges Luxembourg ofte, når der skal trækkes penge ud af et selskab – såkaldt udbytte. Ved at sende pengene til Luxembourg undgår selskaberne nemlig en udbytteskat på 27 procent. Derfra kan pengene så sendes videre til lande, hvor der eventuelt kan betales skat, eller pengene kan sendes videre til nye skattely.

Skattely-selskaber: Vi overholder alle regler

Annonce:

Ekstra Bladet ville gerne spørge Dong, hvordan selskabet har det med, at dets penge ryger til skattely. Men her henvises til medejeren Goldman Sachs. Ekstra Bladet har været i kontakt med Goldman Sachs’ presseafdeling, som har udbedt sig forespørgslen på skrift. Den amerikanske storbank er dog ikke vendt tilbage.

Ekstra Bladet har ligeledes kontaktet Københavns Lufthavn. Herfra lyder det i et skriftligt svar fra pressechef Kasper Hyllested:

’Københavns Lufthavne A/S er beskattet i Danmark og har overholdt alle love og regler til punkt og prikke. I 2015 betalte vi 249.237.452 kr. i selskabsskat og var dermed blandt de selskaber, der betalte mest i selskabsskat i Danmark.’

’Vi udbetaler som andre aktieselskaber udbytte til vore aktionærer, men kan af gode grunde ikke svare på spørgsmål om deres forhold. Her må du have fat i dem’, skriver han.

Alt er betalt

Ekstra Bladet har talt med den australske kapitalfond Macquarie. Her svarer pressetalsmand Steve McCool, at Macquarie kan citeres for følgende:

’Al selskabsskat for Københavns Lufthavne er betalt, inden udbyttet er betalt til aktionærerne.’

Annonce:

’Det er normalt og velanset for virksomhedsfonde at have holdingselskaber i Luxembourg, når de opererer på vegne af investorer fra hele verden.’

’Investorerne i vores fonde er primært pensionskasser og forsikringsselskaber fra hele verden, og de er ansvarlige over for skattereglerne i de respektive lande.’

AJ Vaccines, der har købt vaccineproduktionen på Statens Serum Institut, sender ligeledes penge fra Danmark til Cayman Islands via Malaysia. Selskabet har tidligere kommenteret sagen over for Ekstra Bladet:

’Det organisatoriske setup af vores virksomheder er almen praksis i forbindelse med holding-selskaber’, skriver porteføljemanager Mustafa Farooki fra Aljomaih Group i en mail til Ekstra Bladet.

’AJ Vaccines og dets moderselskaber vil overholde både international og lokal skattelovgivning – også i Danmark’, skriver han.

Ved du noget? Kontakt os på 1224@eb.dk eller SMS/MMS på 1224 (koster alm. takst)

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Hvis folk ønsker Ellemann det godt...
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: