Stem på Årets Nytårstorsk 2017

Når det handler om årets torsk, er afgørelsen nu i dine hænder, og vi er så vilde med demokrati, at du kan stemme direkte her

Så er det nu, du kan være med til at betemme, hvem der skal have den ubestridte ære af at blive kåret som Årets Nytårstorsk af Ekstra Bladet. Foto: Joachim Adrian
Så er det nu, du kan være med til at betemme, hvem der skal have den ubestridte ære af at blive kåret som Årets Nytårstorsk af Ekstra Bladet. Foto: Joachim Adrian

Hvem har kvajet sig mest i løbet af året? Hvem er de seneste 12 måneders største præmie-idiot? Hvem har jokket mest overbevisende i spinaten?

Stem i bunden af artiklen - klik på Ingemanns tegning og tryk på send bagefter

Det spørgsmål skal du, kære læser, nu besvare. Jeg erkender, at samtlige ti nominerede har fortjent at blive Ekstra Bladets Nytårstorsk 2017, men der er kun én fisk til uddeling, så der skal vælges, selv om det er svært.

Alene det at barbere listen ned til den halve snes har været uhyre vanskeligt.

Set fra en torskefiskers synspunkt har 2017 nemlig været et prægtigt år. Der har aldrig været mangel på kompetente kandidater til den store pris, men i år er det da helt stukket af.

Boblere
Vi havde selv en del alternative kandidater på bordet, da vi skulle udvælge feltet, men hjælpsomme læsere er også kommet med glimrende forslag, og de kunne altså ikke alle finde plads.

Især statsminister Lars Løkke (V), der har vundet den store fisk to gange, er nok skuffet. For to år siden brokkede han sig på Twitter:

’Så står verden ikke mere. Ikke engang nomineret til EB’s nytårstorsk i år.’

Han var til gengæld med i feltet sidste år, men landede på en beskæmmende fjerdeplads og i år har hans indsats igen været for rutinepræget til, at han kunne presse de andre meget stærke kandidater ud. I stedet må han glæde sig over, at ikke mindre end fem af hans ministre har fundet plads på listen.

Han har jo selv udnævnt dem, ikke?

Aarhus Letbane
Flere andre af hans ministre har da også været i spil. Folk som finansminister Kristian Jensen (V), justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og den såkaldte klimaminister Lars Christian Lilleholt (V).

Liberal Alliance har ikke mindre end tre kandidater på listen, men økonomiminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille – ja, sådan hedder han nu om dage – kulturminister Mette Bock og finansordfører Joachim B. Olsen er også blevet nævnt.

Stærkt gået af det unge parti.

Ser vi uden for Folketinget er KL’s direktør, Kristian Wendelboe, blevet foreslået. Og Claus Rehfeld Moshøj, der var direktør for Aarhus Letbane. Og regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S). Og DR’s generaldirektør, Maria Rørbye Rønn. Og Spillerforeningens direktør, Mads Øland.

Flotte præmier
Det blev altså ikke i år, men vi deler nok også torsk ud næste år, så de kan få chancen igen.

Nu er afgørelsen i dine hænder. I gamle dage bragte vi en stemmeseddel i avisen anden juledag. Den kom postbuddet så med et par dage efter, så vi kunne tælle stemmerne op og kåre vinderen, inden året randt ud.

Den går jo ikke længere. Vi bragte stemmesedler i avisen for en uge siden, men du kan gå ind nu og stemme på ekstrabladet.dk.

Blandt stemmerne trækker vi lod om tre flotte gavekurve til en værdi af 500 kr. pr. styk samt ti usandsynligt smukke T-shirts med Morten Ingemanns fine torsketegning samt ti fine bøger med Ingemann-striber.

På årets sidste dag kan du læse, hvem der blev Ekstra Bladets Nytårstorsk 2017.

Nøj, hvor er det spændende.

* * *

Kvajekongen

Tegning: Morten Ingemann
Tegning: Morten Ingemann
 

Selv om Ekstra Bladets Nytårstorsk er blevet kåret mere end 40 gange, er titlen aldrig gået til en fiskeriminister. Det gør den så heller ikke i år, for Esben Lunde

Larsen (V) mistede posten i august efter et utal af samråd, som han mest anvendte til at beklage, at han havde løjet på det foregående samråd.

Han var blevet pålagt at gøre noget ved de såkaldte kvotekonger, men dem havde han slet ikke lyst til at genere. De er typisk gode Venstre-folk.

Manden er stadig miljø- og fødevareminister, så han fortsætter med at se stort på naturens og forbrugernes interesser. Der er jo en flok landmænd, en fødevareindustri og en del andre Venstre-folk og familiemedlemmer at tage hensyn til.

Giv ham en torsk.

* * *

Åndsfyrsten

Tegning: Morten Ingemann
Tegning: Morten Ingemann
 

Politikerne – ikke mindst dem fra Dansk Folkeparti – har længe talt om muligheden for at skære i de fire milliarder, som DR får af os alle sammen.

Den tanke har bragt Michael Christiansen, som er bestyrelsesformand for foretagendet, på grådens rand. Han frygter for nationens fremtid, hvis DR ikke bliver ved med at skovle penge ind.

Det ville dog virke mere overbevisende, hvis manden ikke samtidig smed om sig med penge, som havde han sit eget seddeltrykkeri.

En flybillet til USA til en hest, en daglig flybillet til og fra Jylland til en nyhedsdirektør samt fratrædelsesgodtgørelser på flere millioner til chefer, der selv har sagt op, m.m.

Giv ham en torsk.

* * *

Bryllups-borgmesteren

Tegning: Morten Ingemann
Tegning: Morten Ingemann
 

Nu forhenværende borgmester i Københavns Kommune Anna Mee Allerslev (R) skulle giftes, og hun havde øje på nogle vældig fine selskabslokaler, nemlig Københavns Rådhus.

Hvis vi andre skulle feste der, ville prisen være 65.000 kroner, men hun fik de smukke lokaler stillet til rådighed gratis.

- Jeg elsker København, forklarede hun.

Anna Mee Allerslev er åbenbart også glad for Øens Murerfirma, som gratis stillede et festlokale til rådighed til hendes 30-års fødselsdag.

Borgmesteren hjalp siden Øens Murerfirma med at få byggetilladelse til et omfattende byggeri, skønt sagen lå uden for hendes borgmesterområde.

Giv hende en torsk.

* * *

Anders’ nye autobil

Tegning: Morten Ingemann
Tegning: Morten Ingemann
 

Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, er danmarkshistoriens mest kompetente udenrigsminister. Han siger det selv, og hvem skulle være bedre til at vurdere det?

Han har tidligere igen og igen sagt til alle, der gad høre det, og de flere, der helst var fri, at vi skulle have lettelser i topskatten, for ellers ville han holde vejret, indtil han blev gasblå i ansigtet.

Men nu har han fået en ministerbil, og så er topskattelettelser ligesom glemt. Til gengæld er han og hans parti så kommet med andre ultimative krav, og hvis de ikke får deres vilje, så vil de ikke lege med mere.

Men det vil de alligevel, viser det sig. Man sidder så godt i en ministerbil.

Giv ham en torsk.

* * *

Den store kagedyster

Tegning: Morten Ingemann
Tegning: Morten Ingemann
 

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) vakte nogen opsigt, da hun i marts lagde et billede af en stor, grim othellolagkage ud på Facebook. Med glasur stod skrevet tallet 50, og ministeren jublede:

’I dag fik jeg vedtaget stramning nummer 50. Det skal fejres!’

Verden står i flammer, og så mange mennesker er i desperat nød, at Danmark må begrænse gæstfriheden. Og den kendsgerning fejrer Støjberg så.

Støjberg har vist en sådan ildhu i arbejdet for at holde mennesker ude, at hun både har overtrådt loven og løjet om det.

Men minister-ansvarsloven gælder ikke, hvis man er ven med Dansk Folkeparti.

Giv hende en torsk.

* * *

Uffe og kaos

Tegning: Morten Ingemann
Tegning: Morten Ingemann
 

Uffe Elbæk, leder af Alternativet, er så hårdt pumpet med varm luft, at det tit kan være svært at forstå, hvad han siger.

Her er sikkert forklaringen på, at nogen i partiorganisationen havde fået indtryk af, at han syntes, en kollage med billeder af partiets ansatte og politikeres ’pik i slap tilstand’ – herunder Elbæks egen rytmestang – var en god idé som gave.

Det syntes han slet ikke, bedyrede han, da idéen blev offentligt kendt.

Heller ikke et uventet tordnende underskud i partikassen, de 450.000 kroner, som partiet havde modtaget fra skattely, eller en alvorlig sag om sexchikane, der var blevet elendigt håndteret, havde partilederen noget med at gøre.

Giv ham en torsk.

* * *

Hr. Pia Kjærsgaard

Tegning: Morten Ingemann
Tegning: Morten Ingemann
 

Henrik Thorup (DF), der er medlem af Hovedstadens regionsråd og gift med Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (også DF), blev kort før valget til regionsråd ramt af en åbenbaring.

I en tid, hvor alle forrykte idéer synes optaget, lykkedes det Thorup at komme frem til et ledigt standpunkt:

Der skulle indføres et forbud mod, at læger og andre ansatte på hospitalerne bærer fuldskæg. Ikke af hygiejniske grunde, men fordi Thorup ikke bryder sig om synet, der er udansk.

De sociale medier havde en fest, en perlerække af historiske danskere med fuldskæg blev halet frem, og Thorup nåede dårligt at barbere sig én gang, inden han trak idéen tilbage.

Giv ham en torsk.

* * *

Thyra Blank

Tegning: Morten Ingemann
Tegning: Morten Ingemann
 

Ved folketingsvalget i 2011 kom forhenværende plejehjemsleder Thyra Frank ind i Folketinget for Liberal Alliance. Det skete der absolut intet ved, så ved valget i 2015 havde vælgerne fået nok. Hun blev ikke genvalgt.

Men vælgerne slap ikke for Thyra Frank. Da Anders Samuelsen og LA valgte ministerbilerne frem for holdningerne, blev hun halet med ind i regeringen som ældreminister.

Det skete der sådan set heller ikke noget ved. Vi betaler en formue til Thyra Frank og hendes ministerium, og hun har foretaget sig intet til gavn for Danmarks ældre.

Ekstra Bladets Hans Engell kalder Thyra Franks ministerium ’en joke’. Han har en syg humor.

Giv hende en torsk.

* * *

Dyt-Ole

Tegning: Morten Ingemann
Tegning: Morten Ingemann
 

Liberal Alliances Ole Birk Olesen er mest til biler, så hvad er mere naturligt end at gøre ham til transportminister med ansvar for blandt andet togdriften?

(Han har også Postnord under sig, men det er en særskilt tragedie, som vi ikke har plads til at beskæftige os med her).

Togene kører helt ad helvede til, så Ole Birk vil gennemføre et projekt, som kun kan gøre det værre.

Privatiserede, førerløse S-tog påfører DSB et dødeligt sår og vil gøre tilværelsen ulidelig for hovedstadens pendlere, og projektet vil overskride både budget og tidsplan i et hidtil uset omfang.

Når det er åbenbart, vil Ole Birk fralægge sig ansvaret. Han vil give virkeligheden skylden.

Giv ham en torsk.

* * *

Dum i bolden

Tegning: Morten Ingemann
Tegning: Morten Ingemann
 

Claus Bretton-Meyer er direktør for DBU. Han har blandt andet til opgave at indgå aftaler med landsholdsspillerne, men i det spil ter han sig ofte som en elefant med et bombebælte i en porcelænsbutik.

Typisk består hans forhandlingsteknik i at sætte en pistol for panden af modparten:

Accepter mit tilbud, eller mist din plads på landsholdet.

Det resulterede i efteråret i en aflyst VM-kvalifikationskamp med Sverige for kvindelandsholdet.

Samme teknik var i 2015 ved at føre til aflyste kampe for herrelandsholdet, så man kunne tro, at han var blevet klogere.

Det er han altså ikke.

Giv ham en torsk.

* * *

Du kan læse torske-begrundelserne i deres helhed her.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.