Stigende vandstande i det sydlige Danmark: - Det er selvfølgelig kritisk

I Sønderjylland forbereder Brand og Redning, Beredskabsstyrelsen og Hjemmeværnet sig på stigende vandstande, der kan føre til oversvømmelser

I det sydlige Lillebælt, Sydfynske Øhav, Smålandsfarvandet og Lolland-Falsters sydkyst har DMI varslet 'meget farligt vejr' fra klokken otte til klokken 21 onsdag aften. Foto: Philip Davali
I det sydlige Lillebælt, Sydfynske Øhav, Smålandsfarvandet og Lolland-Falsters sydkyst har DMI varslet 'meget farligt vejr' fra klokken otte til klokken 21 onsdag aften. Foto: Philip Davali

I det østlige Sønderjylland er der dagen igennem blevet arbejdet på højtryk for at sikre kysterne mod den stigende vandstand, der visse steder forventes at nå helt op på 165 centimeter.  

Det forklarer Lars Møldrup, der er beredskabsdirektør hos Brand og Redning Sønderjylland.

- Det er selvfølgelig kritisk med den højvande, vi ser i øjeblikket, for vi nærmer os jo det, man kalder en 20-års hændelse. Men der er - alt taget i betragtning - godt styr på situationen, forklarer han.   

- Prognosen viser, at vandstanden topper omkring 1,65 i Aabenraa, og hvis det holder, så har vi styr på den situation. Det samme gælder også oppe ved Haderslev, siger beredskabsdirektøren, der dog understreger, at ikke alle områder overhovedet kan sikres mod oversvømmelser.

- Der er områder, der simpelthen ikke kan sikres. I sommerhusområderne ved Kelstrup Strand og Sønderballe Strand ved Haderslev ligger nogle af husene så tæt på vandet, at borgerne skal sikre deres egne huse. Vi kan simpelthen ikke holde vandet væk, forklarer han.

I de større byer i det østlige Sønderjylland er man i gang med at gardere sig mod den kraftige vind og den stigende vandstand.

Det fremgår af Facebook-siderne for henholdsvis Haderslev, Aabenraa og Sønderborg Kommune. 

Sønderborg Kommune har delt denne video på Facebook, der er taget ved hjælp af en drone, hvor man kan se, hvordan det så ud, da Beredskabsstyrelsens fyldte en 800 meter lang 'water tube', der fungerede som dæmning, da vandet nåde sit højeste omkring klokken 14.

Kommunen oplyser, at vandet er begyndt at trække sig tilbage igen.

Skulle man være så uheldig, at ens hjem bliver oversvømmet i løbet af dagen eller natten, så er Sundhedsstyrelsen kommet med en række gode råd, du kan læse nedenfor.

Syv gode råd til hvis dit hjem bliver oversvømmet

Her er syv råd fra Sundhedsstyrelsen, som kan hjælpe dig med at håndtere, hvis uheldet er ude, og dit hjem bliver oversvømmet.

Indeklima og kældre
Er der trængt vand ind i din kælder eller andre rum, skal du først og fremmest fjerne vandet. Det kan du eksempelvis gøre med en pumpe. Er rummene våde, bør du undgå at opholde dig der længere tid af gangen – særligt hvis der er tale om kloakvand.

Affugtning
Når vandet er fjernet, er det vigtigt, at kælderen tørrer ordentligt. Luft ud og skab gennemtræk og/eller anskaf dig en affugter, så du undgår, der kommer skimmelsvamp.

Rengøring
Vand i oversvømmede kældre og andre rum kan være forurenet med kloakvand. Er der kloakvand i vandet, bør du overlade rengøringen til et professionelt rengøringsselskab. Vælger du alligevel selv at gøre din kælder med kloakvand ren, bør du bruge gummistøvler og langskaftede gummihandsker og være særligt opmærksom på, at sår ikke kommer i kontakt med vandet. Tøjet, du har haft på under rengøringen, bør du vaske ved en høj temperatur eller smide tøjet ud.

Privat tøjvask
Sørg for at vaske dit tøj ved minimum 80 grader, hvis det er forurenet med kloakvand. Vil du reducere smittefaren yderligere, kan du benytte dig af vaskemiddel med blegemiddel, bruge tørretumbler og hænge tøjet ud i solskin (UV-lys).

Indbo
Vælger du selv at gøre dit indbo rent, er det en god idé at tage en snak med en professionel eller dit forsikringsselskab og få gode råd om den bedst mulige fremgangsmåde, og hvordan du bedst beskytter dig selv. 

Haver
Slam og aflejringer efter oversvømmelser udgør som regel ikke en sundhedsfare i haver. Hvis der har været kloakvand i oversvømmelsen, er det vigtigt, at du følger de anbefalinger for rengøring, der står beskrevet. Du kan overveje at fjerne slammet, da lugten kan være generende, hvis det bliver liggende i længere tid. Når vandet er væk, kan du med fordel spule eller vande de områder, hvor du opholder dig. Så mindsker du forureningen på overfladen. Og har du små børn, bør de undgå at lege og opholde sig på forurenet jord.

Køkkenhaver
Hvis du har grøntsager i haven, som har været i kontakt med kloakvand, skal de koges, før du spiser dem. Nogle grøntsager som eksempelvis salat kan ikke koges og bør derfor smides ud. 

Kilde: Sundhedsstyrelsen


 

Kraftig vind skabte enorme bølger ved Storebælt onsdag morgen. Foto: Per Rasmussen Samfund DMI advarer: 'Meget farligt vejr' giver risiko for oversvømmelser

 

10 kommentarer
Vis kommentarer