De første meget få lyserøde blomster er forsigtigt sprunget ud på Bispebjerg Kirkegård i Københavns Nordvestkvarter. Men den store lyserøde blomstereksplosion venter stadig på sig.
Når det sker, forventer kirkegården at få besøg af 150.000 lokale og turister i løbet af de 14 dage, hvor kirsebæralléen er badet i blomster.
Men det er ikke uden omkostninger. De mange besøgende fører nemlig til ekstra besvær for kirkegården.
For eksempel er der blevet stillet mobile toiletter op, ligesom der er lavet skilte, der viser de besøgende vej til kirsebæralléen. Og hvis der er behov for det, hentes der også ekstra personale til kirkegården.
Og det er ikke gratis.
- Vi bruger 20-40.000 kroner på det her. Det synes jeg er beskedent i forhold til den glæde, som kirsebærtræerne giver de besøgende, siger centerchef, Anders Melamie, der har ansvar for drift og økonomi på Bispebjerg Kirkegård.
Svineri
Selvom blomsterne ikke er sprunget ud endnu, var der stadig et par nysgerrige danskere at finde på kirkegården. En af dem er Pia Christiansen, der ikke er skuffet over de manglende blomster.
- Sidste år kom jeg for sent, og så var de visnet. Så det er bedre at være for tidligt end for sent på den, griner hun.
En der til gengæld blev skuffet er 24-årige Anna Jensen, der har taget kæresten, Jens Nyhegn, med på gåtur.
- Jeg havde set på Instagram, at de var sprunget ud, så jeg er faktisk lidt skuffet, siger hun.
Det er dog ikke alle, der er udelukkende positivt stemt overfor fænomenet på kirkegården.
- Det er noget svineri, når folk smider deres skrald og tager solbad her, siger Ena Hansen, der også er på gåtur.
Opfør jer respektfuldt
Ifølge Anders Melamie er fænomenet med kirsebærtræerne eksploderet inden for de sidste 4 år.
- Vi er glade for udviklingen, det er godt, at der kommer så mange og ser, hvor dejligt her er, men det medfører selvfølgelig lidt ekstra besvær, det er dog noget, vi glædeligt tager på os, siger han.
Anders Melamie regner med, at træerne springer ud i weekenden, og når det sker, har han en opsang til de mange besøgende.
- Man skal opføre sig sådan, som man gerne selv vil have, at andre skulle opføre sig, hvis man selv havde pårørende, der var begravet på kirkegården.
- Der foregår stadig højtidelige begivenheder, og dem skal man holde sig på respektfuld afstand af, siger han.