Københavns Kommune skulle være imod social dumping. Alligevel har deres forsyningsselskab HOFOR valgt at ansatte tjekkiske stilladsarbejdere på Amagerværket til en løn, der ligger langt under de danskes.
Det fik torsdag de danske kolleger til at gå i strejke, hvor mindst 600 stilladsfolk var mødt op foran kraftværket og på Rådhuspladsen i København for at vise deres utilfredshed.
- Vi kræver, at vores udenlandske kolleger får den samme løn som os, ellers kan vi ikke konkurrere med dem, siger Mark Svensson, en af de stilladsarbejdere, som torsdag strejkede foran den nye kraftværksblok BIO4 på Amager.
Artiklen fortsætter under billedet:
Hvor de tjekkiske kolleger kun får 135 kroner i timen, får de danske stilladsarbejdere mellem 200 og 235 kroner i timen. Desuden får danskerne betaling for overarbejde. Det gør de tjekkiske kolleger ikke.
Artiklen fortsætter under billedet:
Har ikke nok uddannelse
Torsdag mødte en del af stilladsarbejderne derfor op foran rådhuset, hvor de ville råbe Frank Jensen op.
Han inviterede fem af dem op til et møde - heriblandt deres fælles tillidsmand og formand for Stilladsarbejdernes klub, John Ekebjerg Jakobsen.
- Vi har været i forhandlinger siden i går (onsdag red.), og vi mangler stadig at få en aftale igennem med direktionen i HOFOR, som skal gå med til at vores udenlandske kolleger får samme løn som os, siger han til Ekstra Bladet.
Han fortæller desuden, at stilladsarbejderne også er utilfredse med, at kollegerne fra Tjekkiet ikke lever op til de uddannelseskrav, der er i forbindelse med arbejdet.
- Det går udover sikkerheden, og det vil de ikke være med til, siger John Ekebjerg Jakobsen.
Artiklen fortsætter under billedet:
Frank Jensen er overrasket
Til mødet på Rådhuspladsen fortalte Frank Jensen, at han var overrasket over nyheden om den manglende uddannelse blandt stilladsarbejderne fra Tjekkiet.
Ekstra Bladet har også være i kontakt med borgmesterens pressemedarbejder. De har svaret følgende på en mail:
- Det er afgørende for mig, at der er ordentlige forhold og arbejdes efter reglerne på kommunale byggepladser. Vi har meget høje standarder i vores kommune, og de omfatter selvfølgelig også de selskaber, som vi ejer.
- Vi forventer, at vores selskaber går aktivt ind i kampen mod social dumping og lærer af hinanden og de gode eksempler. Jeg forventer, at HOFOR lytter til stilladsarbejdernes kritik og bekymringer, og jeg ved, der lige nu er dialog mellem parterne.
