Stjerne-krig om kommunale kunst-kroner

Skatteydernes bidrag til en omdiskuteret metal-stjerne skød i vejret

Kristian von Hornsleth (i den hvide trøje) foran sin stjerne i Vejle. Foto: Mette Mørk
Kristian von Hornsleth (i den hvide trøje) foran sin stjerne i Vejle. Foto: Mette Mørk

Skatteydernes bidrag til en omdiskuteret metal-stjerne skød i vejret

- Stjernen er en hyldest til menneskets splittelse mellem selvdestruktion og fremtidsvisioner.

Sådan sagde den altid omdiskuterede provokunstner Kristian von Hornsleth, da han i 2013 indviede en gigantisk stjerneformet metalskulptur ved en indfaldsvej foran Vejle Bibliotek.

Den store stjerne er tænkt som byens nye vartegn, men langtfra alle Vejle-borgere er begejstrede for kunstværket, der har vist sig at også at være en halvdyr fornøjelse for skatteyderne i den sydjyske fjordby.

Se også: Borgere i oprør: Kommuner bruger millioner på gak gak-kunst

Tænkt som gave
For oprindelig blev det meddelt, at stjerneværket 'Deep Storage' var en to millioner kroner dyr gave - finansieret af især en række private firmaers bidrag til erhvervsklubben Business Vejle.

Dog skulle skulle kommunen - og dermed skatteyderne - betale fundamentet og belysningen. I alt cirka 50.000 kroner.

Alt var dermed godt og fredeligt. Dog kun til det lille net-medie Journalista.dk, som prøver at afsløre kommunalt overforbrug, skrev, at de kommunale udgifter var langt højere, end offentligheden havde fået at vide.

Lokalpolitikeren Dan Arnløv (K) erindrede dog bestemt ikke, at byrådet skulle have godkendt høje bidrag til værket, så ligesom mange vejlensere blev han fortørnet over de nye oplysninger.

Knap en halv millioner
Han krævede derfor at få de reelle oplysninger om udgifterne frem, og pludselig stod det klart, at værket har kostet kommunen 435.653 kroner, der blandt andet er gået til fundamentet og transport.

Arnløv bekræfter over for Ekstra Bladet, at det blev kommunens udgift til værket, men han ønsker ikke at udtale sig om sagen, da han holder ferie.

Det var kommunens tekniske udvalg, der gav de store bidrag til værket. Men udvalgsformand Peder Hummelmose (V) afviser, at der var grund til kritik.

- Det er rigtigt, at der var lidt utilfredshed, men uden grund. Vi finansierede nemlig de ekstra anlægsudgifter til det flotte værk ved at spare på nogle konsulent-honorarer andre steder. På den måde har vi ikke været ude og bede om ekstra skattekroner til værket, siger han.

Ved Ringe sø er der opsat en såkaldt kunstbænk, som sammenlagt har kostet 1,5 millioner kroner at opføre. Ekstra Bladet har talt med flere borgere i Ringe, som ikke helt kan se meningen med, at kunstbænken er blevet erhvervet for så stor en sum penge. En af disse borgere er Germann Gaardholm, som du kan møde her. Video: Ole Frederiksen

Kunstbænken i Ringe. Foto: Ole Frederiksen Samfund - 9. jul. 2016 - kl. 08:54 Sparer på hjemmeplejen - opsætter kunstbænke for millioner

Læs chat med Hornsleth herunder:

***

Formand: 'Der skal også være plads til stor kunst'

Kristian von Hornsleths metal-stjerne i Vejle. Foto: Anita Graversen
Kristian von Hornsleths metal-stjerne i Vejle. Foto: Anita Graversen

Leif Skov, fhv. borgmester i Vejle (S) og nu næstformand i kommunens tekniske udvalg, forstår ikke kritikken af Hornsleths værk Stjernen, der blev indviet i november 2013 under stor mediebevågenhed:

- Det er pænt og flot, siger Leif Skov.

- Har det nogen værdi for dig - ud over det?

- Ja, den markerer, at byen vil sådan noget kunst og ikke blot har god ældrepleje og så videre. Vi påtager os et ansvar for, at der er et rigt kulturliv.

- Nogle synes, pengene i stedet burde bruges på omsorg. Har du en kommentar til det?

- I forhold til, at vi omsætter for syv-otte milliarder kroner om året i kommunen, er det småpenge, vi bruger på kunst. Vi bruger næsten alt på skoler, ældrepleje og børnepasning. Men ja. Nogen synes, det er noget pjat at prioritere kunst, men det er jeg lodret uenig i.

- I en by som Vejle, der gerne vil være noget ved musikken, skal der også være plads til stor kunst - og vi yder allerede en betryggende social omsorg. Det ene udelukker ikke det andet.

***

Hornsleth: 'Fedt nogen synes den er grim'

Kristian von Hornsleth er ikke bange for at provokere og lader sig ikke gå på af, at ikke alle er lige vilde med metal-stjernen i Vejle. Her er han taget på bordel i Tyskland. Foto: Ole Frederiksen
Kristian von Hornsleth er ikke bange for at provokere og lader sig ikke gå på af, at ikke alle er lige vilde med metal-stjernen i Vejle. Her er han taget på bordel i Tyskland. Foto: Ole Frederiksen

Stjerne-kunstner Kristian von Hornsleth, som du kan chatte med her på Ekstra Bladet klokken 11, tager det helt køligt, at tre ud af tre tilfældigt adspurgte borgere ikke rigtig bryder sig som om værket.

- Hvis man bliver stødt på manchetterne over sådan nogle kommentarer, så skal man ikke være kunstner. Men hvis man synes, at stjernen er grim, er det, fordi man ikke har opdaget den indre skønhed i den endnu.

- Jeg kan med glæde sige, at ud fra hvad jeg sådan fornemmer, så synes tre fjerdedele af folk, at den er ret fed.

Hyldest til naturvidenskaben
Og Kristian von Hornsleth synes faktisk, at det er positivt, at nogle Vejle-borgere ikke bryder sig om den:

- Det er næsten federe, at nogle synes, den er grim, for så viser man en holdning. Så står hende, der synes, at den er grim, og tænker over, hvorfor den er grim. Hvad er det, den gør? Måske får hun endnu mere ud af den, fordi hun forholder sig til den, og så ser hun filmen om den og finder ud af, at det er en non-periodisk, non-deterministisk figur.

- Det vil sige, at den ikke gentager sig selv, og den peger ingen steder. Den undgår enhver form for geometri, og dermed er den et symbol på uvidenhed, og så står den jo lige ved gymnasiet. Det handler om, at vi skal gå ind i vores egen uvidenhed og gå væk fra religion og overtro. Vi skal gå ind i naturvidenskaben. Så det er et monument over uvidenheden, siger han.

***CHAT MED KRISTIAN VON HORNSLETH HER PÅ EB.DK KLOKKEN 11***

***

'Gyseligt stykke metal'

Karina Nicolaisen, socialpædagog, Vejle

- Hvad er din holdning til dette stjerne-kunstværk og til, at kommunen indirekte har bidraget med over 400.000 kroner?

- Hør, nu arbejder jeg i socialpsykiatrien her i kommunen og ved derfor, at navnlig mange unge har store sociale problemer med hjemløshed og stofmisbrug. Derfor er det absurd, at man spilder formuer på dette gyselige stykke metal, som jeg dagligt ignorerer, når jeg går forbi. Simpelt hen fordi, det kradser i øjnene.

***

'Et monument fra Sovjet'

Martin Jacobsen, sosu-hjælper, Vejle.

- Hvad er din holdning til dette stjerne-kunstværk og til, at kommunen indirekte har bidraget med over 400.000 kroner?

- Selv om jeg synes, det ligner et monument fra Sovjet, har det alligevel en godkendt kunstnerisk og æstetisk kvalitet. Prisen kan man til gengæld diskutere. I Vejle har vi traditionelt været skeptiske over for offentlig støttet abstrakt kunst, så det ligger i vores natur at være kritiske over for sådan et værk som det her.

***

'Spild af penge'

Sophie Bjerg, studerende

- Hvad er din holdning til dette stjerne-kunstværk og til, at kommunen indirekte har bidraget med over 400.000 kroner?

- Jeg synes, det er malplaceret her ved en indfaldsvej til byen. En del biler suser forbi, men meget få går her. Og vi, som gør det, opdager knap nok sådan nogle stålrør, der hævdes at være kunst. Det er det måske, men jeg synes, at det er spild af penge, som kunne være bedre brugt andre steder, siger Sophie Bjerg, studerende.

***CHAT MED KRISTIAN VON HORNSLETH HER PÅ EB.DK KLOKKEN 11***

38 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere