Stjerneadvokat får kæmpebøde for at genere dommer

Den danske topadvokat Karoly Németh har ikke udvist fornøden respekt for retten, vurderer Advokatnævnet. Selv finder han sagen og bødesanktionen for bizar

Den landskendte advokat Karoly Németh har fået en høj bøde for dårlig advokatskik. Foto: polfoto/Lars krabbe
Den landskendte advokat Karoly Németh har fået en høj bøde for dårlig advokatskik. Foto: polfoto/Lars krabbe

Det går sjældent stille for sig, når en af Danmarks mest fremtrædende advokater optræder i retslokalerne.

Flere gange er topadvokaten Karoly Németh nemlig faldet i unåde hos Advokatnævnet for blandt andet at tilsværte, politianmelde og forsøge at få sin modstander ransaget.

Og nu er den gal igen. Advokaten, som i tidens løb har trukket kendte klienter som Stein Bagger, tidligere FCK-boss Flemming Østergaard og Peter Schmeichel i folden, har fået et ordentligt smæk af Advokatnævnet.

Bøden for at 'tilsidesætte god advokatskik ved at være fremkommet med uacceptable ytringer' skal koste ham 100.000 kroner, lyder det i nævnets afgørelse.

Dommer forstår ikke svensk
Hvem klienten i sagen, som har kostet advokaten et rap over nallerne, vil Németh ikke ud med.

At klienten blev dømt lagde han dog langtfra skjul på sin vrede over, og det gik ud over dommeren.

Klienten modtog i november i fjor en såkaldt udeblivelsesdom, selv om der var fremsendt en lægeerklæring for at få udsat hovedforhandlingen i retssagen.

Lægeerklæringen var foretaget af en svensk læge, men den fandt retten ikke gyldig:

'Sagsøgte har følgelig ikke godtgjort en gyldig grund til at udeblive, og retten afsiger udeblivelsesdom i sagen', lød det.

Artikel fortsætter under billedet ...

Advokat Karoly Németh var blandt andet advokat for tidligere skatteminister Troels Lund Poulsen, da Skattesagskommissionen skulle undersøge, om der skete politisk indblanding i Skats afgørelse af Helle Thorning-Schmidts og Stephen Kinnocks skatteforhold. Foto: Polfoto/Jens Dresling
Advokat Karoly Németh var blandt andet advokat for tidligere skatteminister Troels Lund Poulsen, da Skattesagskommissionen skulle undersøge, om der skete politisk indblanding i Skats afgørelse af Helle Thorning-Schmidts og Stephen Kinnocks skatteforhold. Foto: Polfoto/Jens Dresling

Németh var ikke tilfreds og ville have sagen genoptaget. Det bad han om i et brev til retten, som ikke ligefrem faldt i god jord:

'Det forhold, at dommeren åbenbart ikke forstår en svensk lægeerklæring, kan ikke føre til afsigelse af udeblivelsesdom. Rettens behandling af sagen forekommer overfladisk, grundløs og ubegrundet de foreliggende lægelige udtalelser taget i betragtning. Det forventes, at dommer [Y] ikke beklæder Retten i genoptagelsessagen', rasede advokaten.

Melodi Grand Prix-vinder politianmelder tobaksenkes advokat

Men det er ikke god advokatskik at til- eller omtale en dommer på den måde, fastslår fem medlemmer af Advokatnævnet, som har behandlet sagen.

'Advokatnævnet finder, at advokat K.L. Németh med sin skrivelse af 20. december 2017 til (navn på byretten udeladt. red.) er fremkommet med ytringer af en sådan karakter om dommeren og dennes behandling af sagen, at han derved har undladt at udvise fornøden respekt for retten og er gået videre end berettiget til varetagelse af sin klients interesser', lyder det bl.a. i begrundelsen for Némeths bøde.

Dansk familie i bitter strid om tæppe til 47 millioner

Bizar bøde
Németh finder både bøden og sagens forløb er grotesk:

-  Dommen er meningsløs og grundløs. Hvis en advokat ikke må skrive det i sin procedure, hvor er vi så henne? jeg synes ikke, at jeg skriver grimt, og der var ikke nogen grund til at afvise den sag, fordi dommeren allerede vidste, at sagen alligevel ville blive genoptaget, siger Németh, da Ekstra Bladet fanger ham på mobiltelefonen i London, hvor han er til Wimbledon.

Advokatnævnets smæk har ikke fået ham til at ændre syn på byretsdommerens afvisning af lægeerklæringen under retssagen i november:

-  Lægeerklæringen var på svensk, men der var intet galt med den. Sagen blev jo også genoptaget med nøjagtigt den samme lægeerklæring, så det er bare tåbeligt.  Hvis der var tvivl om lægeerklæringen, kunne man have bedt om en uddybning, men det her er fuldstændig meningsløs forstyrrelse af retssystemet, siger Németh, som ryster på hovedet ad bødestraffen:

- Det er fuldstændigt bizart. Folk, der snyder for flere millioner kroner i skat, får en bøde på 10.000 kroner, og så får jeg en bøde på 100.000 kroner, fordi jeg fornærmer en dommer.

Sigtelse droppet: Mistænkt for hacking af Yousee er lettet

Indbringer afgørelse for retten
Németh er kendt for at gå til kanten og ifølge Advokatnævnet sommetider over den i en grad, som strider mod god advokatskik.

Både i 2010, 2013 og 2015 er Karoly Németh blevet kritiseret for at tilsidesætte god advokatskik.

I juni 2015 mundede det ud i en bøde på 60.000 kroner og i november 2017 et smæk på 100.000 kroner, hvilket Advokatnævnet bemærker i denne kendelse. Sidste års bødesanktion har advokaten indbragt for retten, og det bliver også tilfældet denne gang, fastslår han:

- Det her procedere jeg for, og så regner jeg med, at det bliver lavet om, slutter advokaten.

Mystik om kvindevold i whiskeybæltet

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

En del gerningsmænd synes at gå fri