Stjerneadvokat politianmeldt for at overtræde besøgsregel i fængsel

Efter besøg hos klient i Nyborg Fængsel er den kendte forsvarsadvokat, Mette Grith Stage, blevet meldt til politiet for at bryde regel om brug af internet

- Min fejl svarer til, at jeg er kommet til at bruge min egen kuglepen i stedet for fængslets kuglepen, siger forsvarsadvokat Mette Grith Stage til Ekstra Bladet. Foto Claus Bonnerup
- Min fejl svarer til, at jeg er kommet til at bruge min egen kuglepen i stedet for fængslets kuglepen, siger forsvarsadvokat Mette Grith Stage til Ekstra Bladet. Foto Claus Bonnerup
Følg Samfund

Advokat Mette Grith Stages besøg hos sine klienter i danske fængsler og arresthuse er tilsyneladende på vej til at blive en varm kartoffel i hænderne på personalet i fængslerne og arresthusene og hos Kriminalforsorgen.

For et par uger siden blev Mette Grith Stage af personalet i Aarhus Arrest tvunget til at tage sin BH af forud for et besøg hos en klient. Den ydmygende og krænkende oplevelse fik forsvarsadvokaten til at klage til Kriminalforsorgen, hvis fungerende chef for Koncern Sikkerhed, Lars Rau Brysting, straks dekreterede en ændring af praksis, sådan at advokater på arbejde ikke behandles som andre besøgende ved eksempelvis at blive bedt om at tage en BH eller andet undertøj af.

Allerede et par måneder inden BH-sagen i Aarhus - 5. december i fjor - kom advokaten angiveligt på kant med reglerne i Nyborg Fængsel. Det skete, da hun havde bragt en bærbar computer med ind i fængslet på et besøg hos en klient, uden at computerens flytilstand var aktiveret.

- Det er korrekt, at vi har haft sådan en episode, men jeg vil ikke forholde mig til navne eller andet. Vi sendte rutinemæssigt sagen videre til Kriminalforsorgen, siger institutionsleder Henrik Marker, Nyborg Fængsel, til Ekstra Bladet.

Advokat beklager

Sikkerhedschef Per Frandsen ved Kriminalforsorgens Områdekontor Syddanmark i Kolding bekræfter, at kontorets jurister har vurderet sagen, som de herefter har sendt videre til politiet i form af en anmeldelse. Per Frandsen ønsker ikke at kommentere sagen yderligere over for Ekstra Bladet.

I sommeren 2016 blev der indført skærpede regler for indførelse af mobiltelefoner i fængsler og arresthuse. Selv om mobiltelefoner og internet-adgang også dengang blev anset for at være vigtige arbejdsværktøjer for forsvarsadvokater, så blev også advokaterne omfattet af skærpelsen. Samtidig blev det besluttet, at forsvarsadvokater gerne må medbringe bærbar computer på klientbesøg, som er sat på flytilstand, efter at computeren er fremvist og registreret hos fængselspersonalet.

Siden er det for advokater på klientbesøg blevet muligt at tilkoble sig fængslets internetforbindelse via et såkaldt LAN-stik.

Mette Grith Stage bekræfter over for Ekstra Bladet, at hun 29. januar i år er blevet politianmeldt efter sit klientbesøg i Nyborg Fængsel 5. december i fjor.

- Jeg beklagede straks over for Nyborg Fængsel, at jeg ved en fejl uforvarende var kommet til at deaktivere flytilstanden på min bærbare under dette klientbesøg, siger Mette Grith Stage.

Udtryk for hetz

Anklagemyndigheden hos Fyns Politi modtog 30. januar et brev fra Mette Grith Stage med hendes bemærkninger til sagen. Heri skriver hun blandt andet:

- I og med, at jeg benyttede mig af en LAN-forbindelse under besøget, bør det være klart for enhver, at der var tale om en fejl, hvor jeg på en eller anden måde er kommet til at deaktivere flytilstanden. Jeg blev først bevidst om fejlen, da fængselspersonalet gjorde mig opmærksom på det, mens jeg besøgte min klient.

Advokaten mener, at politianmeldelsen er et udtryk for en tiltagende hetz fra Kriminalforsorgen mod forsvarsadvokater - i særdeleshed mod dem, der som hende selv råber op om eksempelvis krænkende BH-oplevelser som i Aarhus fornylig.

- Hvad skulle jeg have ud af at bryde den regel, når jeg brugte fængslets LAN-forbindelse fra mødets begyndelse. Det gjorde jo ingen forskel for mig, om jeg var på fængslets eller mit eget netværk, siger Mette Grith Stage og tilføjer, at hun mener, det er åbenlyst, at hun ikke har overtrådt loven.

- At nogen i systemet er gået til Ekstra Bladet, viser med al ønskelig tydelighed, at nogen er blevet pigefornærmet over, at jeg tidligere har haft en korrespondance med Kriminalforsorgen om, at Nyborg Fængsel fortolker reglerne om anvendelse af IT i fængsler forkert.

Det er nu jurister hos Fyns Politi, som skal vurdere, om der er grundlag for at sigte Mette Grith Stage.

Kendt stjerne-advokat tvunget til at smide BH'en i arresten

Kriminalforsorgen: Advokater må beholde BH'en på i arresten

***

Formand for forsvarsadvokater: En stor fejl at anmelde

Formand for Landsforeningen af Forsvarsadvokater, Kristian Mølgaard, mener, at Kriminalforsorgen skyder langt over målet med deres politianmeldelse af Mette Grith Stage.

- At sagen er kommet så vidt, er en fuldstændig misforståelse. Jeg mener på ingen måde, at der er juridisk grundlag for en anmeldelse, siger Kristian Mølgaard og tilføjer, at det er et spørgsmål, om der overhovedet er tale om en lovovertrædelse.

- Det er jo uddannede jurister hos Kriminalforsorgen lige som dig selv og Mette Grith Stage, der har vurderet, at sagen skulle anmeldes til politiet?

- Ja, men jeg er meget uenig i indholdet af anmeldelsen og i, hvordan disse jurister har vurderet sagen.

 

Mere fra Ekstra Bladet+

Mettes skamløse spinshow

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+