Stjernekok er død

Stjernekokken Paul Bocuse er død, 91 år gammel

Foto: AP/Laurent Cipriani
Foto: AP/Laurent Cipriani

Århundredets kok, Paul Bocuse, er død, 91 år gammel. Det skriver flere franske medier. Blandt andet Le Figaro.

Den ikoniske og flamboyante kok, der revolutionerede kokkeverdenen med sit 'nouvelle cuisine', lagde navn til den mest prestigefyldte kokkekonkurrence, Bocuse D'or, og var en inspiration for generationer af kokke.

Den franske indenrigsminister Gérard Collomb kalder ham i et tweet 'paven af gastronomien' i forbindelse med hans død.

- Monsieur Paul, det var Frankrig. Enkelthed og generøsitet. Ekspertise og livets kunst, skriver han.

Også den franske præsident, Emmanuel Macron, hylder kokken på Twitter.

- Paul Bocuse er her ikke længere. Kokkene græder i deres køkkener, på Élysée og overalt i Frankrig. Fransk gastronomi vil fortsætte med at gøre ham stolt, skriver han.

Ifølge det franske medie Le Point led 'Mr. Paul' i årevis af Parkinsons sygdom og fik en tredobbelt bypass i 2005.

Også den danske stjernekok René Redzepi har reageret på mesterens død.

Paul Bocuse udviklede i 1960'erne pg 70'erne den moderne version af fransk madlavning, 'nouvelle cuisine', der ikke bare smagte godt, men også var smukt for øjet, og han har fået adskillige Michelin-stjerner. Den første i 1958, der få år efter blev til tre.

Siden har han holdt sig helt oppe i eliten, ligesom han i 1987 grundlagde Bocuse D'or, det uofficielle verdensmesterskab for kokke, i 1987, der afholdes i Lyon. Her vandt den danske mesterkok Rasmus Kofoed guld i 2011.

Ifølge New York Times var Paul Bocuse utrættelig ud i selvpromoveringens kunst og var konstant til stede i nyhedsmedierne og på tv.

Gift med to elskerinder
- Gud er allerede berømt, men det stopper ikke prædikanternes i at ringe med kirkeklokkerne hver morgen, sagde han, ifølge New York Times til People magazine i 1976.

De fortæller ligeledes, at kokken med en gallisk hane tatoveret på venstre arm, var årsag til et par løftede øjenbryn, da han i sine memoirer 'Paul Bocuse: The Sacred Fire' fortalt til Eve-Marie Zizza-Lalu, publiceret i 2005, fortalte, at han i mere end 30 år havde nydt ikke bare sin hustrus selskab, men også to elskerinders. Hustruen er mor til hans datter, Françoise, mens en af hans elskerinder er mor til hans søn, Jérôme.

Til Daily Telegraph fortalte han, ifølge New York Times, at det måske ikke var alles forestilling om et liv som gift mand, men at alle blev hængende.

- De er alle glade, for mig og hinanden. Hvis jeg jeg lægger al den tid sammen, som vi har tilbragt sammen som par, bliver det 145 år.

I samme portræt i New York Times fremgår det, at han om sin død sagde til L'Express i 2005:

- Når tiden oprinder, vil jeg også ende i ovnen. Jeg ønsker, at min aske bliver spredt i Saône (flod, red.), der flyder lige forbi mit hus. Det er mit livs flod, sagde han.