Støjberg omringet foran hærværksramt café: Få jer en uddannelse!

Integrationsministeren var mødt op for at mødes med værthusejer, der er blevet udsat for chikane, hærværk og afpresning, under stort opbud af presse og unge 2. g'ere

Politi og PET-folk stod opmærksomt klar foran Mucki Bar på Thorsgade på Nørrebro, og inden for sad integrationsminister Inger Støjberg med hænderne rundt om et kaffekrus og hørte historien om, hvordan bandemedlemmer fra området kaster brosten gennem vinduerne, chikanerer og vil have mindst 60.000 kroner i beskyttelsespenge, fra værts­hu­se­jer Bir­gitte Fis­cher.

Det gjorde indtryk på Inger Støjberg at høre historien om, hvordan cafeen er blevet udsat for hærværk med brosten og krav om beskyttelsespenge. Foto: Jonas Olufson
Det gjorde indtryk på Inger Støjberg at høre historien om, hvordan cafeen er blevet udsat for hærværk med brosten og krav om beskyttelsespenge. Foto: Jonas Olufson
 

Uden for samledes en større gruppe af unge af anden etnisk oprindelse, hvor flere gik i debat med ministeren, da hun efterfølgende gik direkte hen til dem.

- Det er jo ikke politiets eller værtshuset skyld, at de her ting sker. Problemet er, at der er nogen, der ikke opfører sig ordentligt og ikke respekterer de gæster og den værtshusejer, der er herude, sagde hun og fik svar som, at hun lavede en lille fjer om til tre høns, og at hun ikke skulle skære alle over en kam, fordi de ikke havde noget med sagen at gøre.

- Det er dårligt, at man står her og råber af en værtshusejer og gæsterne, det er dårligt, at man står og kaster ting ind af vinduet. Man skal opføre sig ordentligt, buldrede Inger Støjberg, mens hun gav hånd til en anden:

- Jeg vil gerne anerkende, at du tager en uddannelse, og jeg vil virkelig også meget håbe, at du får et arbejde, sagde hun.

Selvom de diskuterede uenigt, var der på intet tidspunkt optræk til ballade. Flere gav endda hånd. Nogle tog selfies med den celebre gæst i baggrunden.

Der var ikke optræk til ballade, og flere gav da også hånd til Inger Støjberg. Foto: Jonas Olufson
Der var ikke optræk til ballade, og flere gav da også hånd til Inger Støjberg. Foto: Jonas Olufson
 

Det eneste drama kom, da to kvinder af dansk oprindelse råbte 'fascist' efter Støjberg, der gik forbi på det modsatte fortov, hvilket fik ministeren til at stoppe sin talestrøm og gå frem mod kvinderne og råbe tilbage: 'Hvorfor siger I det'. De  gik dog videre og blev efterfølgende tilbageholdt.

- Der er to kvinder i starten af 20'erne, der har råbt efter Inger Støjberg. De er blevet sigtet efter straffelovens paragraf 121 og efterfølgende bortvist fra stedet, siger Lars Westerweel, vagtchef ved Københavns Politi

(Foto: Jens Dresling) Samfund Politi efter værtshus-chikane: Sharia-råb er ikke altid religiøse

Inger Støjberg havde ikke nogen løsninger med eller noget løfte om beskyttelse til værthusejerne.

- Der er ikke nogen snuptagsløsninger her. Det handler om, at de her unge mennesker skal have en uddannelse og i arbejde, og så skal man sige til dem, at det ikke er acceptabelt. Og det er også derfor, jeg gik hen for at tale med nogle af dem, siger hun.

Inger Støjbergs ministerbil holdt klar lige ude foran  Mucki Bar på Nørrebro. Foto: Jonas Olufson
Inger Støjbergs ministerbil holdt klar lige ude foran Mucki Bar på Nørrebro. Foto: Jonas Olufson

- Hvad skal vi gøre ved det her?

- De skal opføre ordentligt. Der påhviler altså et ansvar på de unge. Det er ikke bare samfundets skyld. Det er ikke bare programmer fra socialvæsen og politi, der skal til. De skal opføre sig ordentlig. Og så skal vi selvfølgelig give dem muligheden for at få en uddannelse og komme i arbejde

- Kommer der nogle quickfixes?

- Nej, det gør der ikke. Det er et langt sejt træk, og det er noget, politikere har sloges med i mange år.

Inger Støjberg ses her med værtshusejeren Birgitte Fischer. Foto: Jonas Olufson
Inger Støjberg ses her med værtshusejeren Birgitte Fischer. Foto: Jonas Olufson

- Hvad hjælper det så, at du kommer ud og taler med Birgitte i dag?

- Jeg synes sådan set, at det er væsentligt at høre fra første hånd, hvordan hun oplever det, siger hun.

Samfund Ejer af Nørrebro-bar: De siger, de kommer og nakker os

En af dem, der diskuterede med Inger Støjberg var 21-årige Ali Zalzouli, som fortalte, at han har en HF-uddannelse og nu holder et sabbatår.

- Hun var 'attack' (gik til angreb, red.). Hun vil så gerne finde nogle fejl, siger han efterfølgende og tilføjer, at han faktisk også synes, at det er meget sejt, at ministeren kommer ud til Nørrebro.

1 af 2 Foto: Jonas Olufson
2 af 2 
890 kommentarer
Vis kommentarer