Støjberg: Vi har brug for homo-imamer i Danmark

Integrationsministeren vil støtte alle tiltag blandt de mange unge progressive muslimer

Udlændinge og integrationsminister Inger Støjberg syntes, at det var 'stærke sager' i udsendelserne 'Helvedes homo'. Foto: Jens Dresling
Udlændinge og integrationsminister Inger Støjberg syntes, at det var 'stærke sager' i udsendelserne 'Helvedes homo'. Foto: Jens Dresling

To mandage i træk har DR2 sendt Abdel Aziz’ udsendelser om det at være homoseksuel og muslim, og integrationsminister Inger Støjberg, som har nær-kigget programmerne, kalder det stærke sager.

– Når to imamer i det første program ’Helvedes Homo’ mener, at det er en stor synd at være praktiserende homoseksuel, samt at homoseksualitet er en sygdom – eller noget der er kommet til én ved mistrivsel i opvæksten, så er det desværre ikke nyt for mig. Dele af islam har åbenlyst svært ved at acceptere et nutidigt samfund, og det gælder ikke kun for de homoseksuelle, men også for kvinder og forskellige værdi-mæssige spørgsmål, og man må sige, at før den gruppe af muslimer kommer til en erkendelse af, at koranen ikke indeholder den endegyldige sandhed, men skal læses med nutidige øjne og de fortolkningsmuligheder, det indebærer, er der en del, som vil være svært foreneligt.

Abdel Aziz har ikke fortrudt, at han er sprunget ud med sin kærlighed til Andreas Gylling Æbeløi forhold til det muslimske miljø. Foto: Linda Johansen
Abdel Aziz har ikke fortrudt, at han er sprunget ud med sin kærlighed til Andreas Gylling Æbeløi forhold til det muslimske miljø. Foto: Linda Johansen
 

Det er ikke alle steder i byen, at Abdel Aziz Mahmoud og Andreas Gylling Æbelø vælger at gå med hinanden i hånden. Foto: Linda Johansen Kendte Abdel og Andreas sprang ud i hver deres religion

Inger Støjberg slår fast, at netop i denne proces med at udvikle og modernisere religionen, har imamerne stor indflydelse. 

Støtte til reformer
– Religionen skal reformeres indefra. Den voksende gruppe af reformkræfter – og her er Abdel Aziz heldigvis ikke den eneste – skal have al mulig støtte, når de sætter deres forskellige problemstillinger på dagsordenen. I Integrationsministeriet har vi skabt støttemuligheder via satspuljen til den type projekter. Og det var også derfor, vi oprettede ’Hadprædikant-listen’. I 2017 lavede vi Medborgerskabsundersøgelsen – og ud over en masse positive ting viste den, at der i boligområder med høj koncentration af muslimer var 47 procent, som var imod homo-ægteskaber. Og det viser, at der er lang vej, når de gælder homoseksuelle rettigheder i lige de miljøer.

Se også: DR-stjerne tilbageholdt: Forhørt i flere timer

Ministeren erkender, at der også er danskere, som er imod homoægteskaber, men ifølge undersøgelsen, som ligger på ministeriets hjemmeside, kommer tallet for danskere uanset området ikke over 12 procent.

Ikke bogstaveligt
– I Abdel Aziz’ udsendelser møder vi også en fransk imam, som ikke bare er homo, men som også taler den konservative islam-opfattelse direkte imod. Den type imamer kunne vi godt bruge nogle af i Danmark – ikke mindst for at bakke op om de unge progressive muslimer, der kæmper kampene for langsomt at flytte grænserne for, hvad et moderne islam er. De kristne måtte igennem Reformationen for at opdage, at bogens bogstav ikke skulle tages bogstaveligt – altså at bibelen skulle forstås og tolkes med tidens øjne. Det samme ønsker jeg for muslimerne, siger Inger Støjberg.

--------- EKSTRA SPLIT ELEMENT ---------

Abdel Aziz vidste, at det ikke var gratis at blive frontkæmper for homoseksualitet blandt muslimer. Foto: Linda Johansen
Abdel Aziz vidste, at det ikke var gratis at blive frontkæmper for homoseksualitet blandt muslimer. Foto: Linda Johansen
 

Abdel Aziz: Imamen sagde, at homoer var syge

Tv-værten Abdel Aziz er mere end glædeligt overrasket over reaktionerne på ’Helvedes homo’-udsendelserne. Han havde frygtet, at hans mailboks ville være fyldt med hademail, men faktisk har han kun fået tre ud af 3000.

Se også: Kendt tv-vært om bruddet: Derfor sagde jeg op

– Jeg var klar over, at jeg stillede mig på øretævernes holdeplads, da jeg valgte at gå i frontlinjen som homo. Der er alt for mange muslimer, som ikke tør springe ud, og der er også mange, som end ikke taler om homoseksualitet. Tag bare min egen familie: På en generation er vi gået fra overhovedet ikke at kende begrebet til nu at leve med min homoseksualitet som en accepteret del af hverdagen. Og vi er jo ikke enestående.

Men selv om Abdel Aziz er stolt og glad over de mange positive reaktioner, så indrømmer han, at der var ting, som gjorde ham ked af det under optagelserne.

Burde stenes
– Da imamen i Aabenraa fortalte mig, at det var en sygdom, blev jeg trist. Og da han tilføjede, at det var noget, man pådrager sig under opvæksten og dermed gav forældrene skylden for homoseksualitet, blev jeg virkelige skuffet. Jeg har dog valgt at se sådan på det, at de to imamer understreger, at godt nok er jeg en stor synder, hvis jeg praktiserer min homoseksualitet, men de er enige om, at jeg godt kan være muslim – selv om jeg er homo. Og det glæder mig virkelig. For mig at se er det et lille skridt i den rigtige retning.

Se også: Abdel vælter sig i tilbud

Abdel Aziz fortæller, at trods det, at den unge mand, Ali Sheikh, mente, at han ifølge koranen skulle stenes og kastes ud fra stor højde, så kom der tøbrud efter udsendelsen.

– Ali var kommet i selskab med to venner. Og da kameraerne slukkedes, kom de over og sagde, at de var dybt uenige med Ali. Og at hans udtalelser var pinlige. Det kom bag på mig, og det kom tydeligvis også bag på Ali, der blev temmelig usikker oven på kammeraternes udsagn. Jeg aner ikke, hvad der er sket efterfølgende. Men mit ønske med udsendelserne har været at sætte en dagsorden og få folk i de muslimske miljøer til at tale sammen om homoseksualitet, og hvis de tre unge fyre – måske samme med andre unge – fik diskuteret og måske modereret deres syn på bøsser den aften, så er meget nået.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen