Annonce:
Annonce:

Stop madspild: Køb grimme grønsager til spotpris

Stor supermarkedskæde hitter med at sælge grimme grønsager til en lavere pris. Det giver masser af tilfredse kunder og mindre madspild

ASDA's 'wonky veg' kasse indeholder et udvalg af sæsonens grøntsager og frugt, og den koster kun omkring 35 kroner. (Foto: ASDA)
ASDA's 'wonky veg' kasse indeholder et udvalg af sæsonens grøntsager og frugt, og den koster kun omkring 35 kroner. (Foto: ASDA)
Annonce:
Følg Samfund

Har du nogensinde undret dig over, at grønsagerne i grøntafdelingen ser skræmmende ens ud?

Måske ikke, men faktum er, at langt fra alle grønsager er så ens, når de kommer op af jorden, som de ser ud i supermarkedet.

Supermarkederne og forbrugerne er kræsne, og det går udover landmændene, som producerer grønsager og frugt.

-  Som avler er det trist at se, at fordi et æble er for tykt eller tyndt, så bliver det sorteret fra. Spisekvaliteten er den samme, siger viceformand i Landbrug og Fødevarer og frugtavler, Lars Hvidtfeldt til Ekstra Bladet.

Når han høster æbler i sin plantage på Falster, er det kun omkring halvdelen, der ender i grøntafdelingen i supermarkedet. Resten bliver sorteret fra og lavet til most, fordi størrelsen ikke passer.

Annonce:

- Det er kun fordi supermarkederne og forbrugerne har indprentet et forkert idealbillede af, hvordan frugt skal se ud, siger Lars Hvidtfeldt til Ekstra Bladet.

Men det problem har et engelsk supermarked nu fundet en løsning på.

Her må supermarkeder ikke længere smide mad ud

Grønsager til en uge for 35 kroner
Supermarkedskæden ASDA, der har 620 butikker i Storbritannien, har startet et forsøg, hvor de i udvalgte butikker sælger kasser med 'grimme' grønsager til spotpris.

Supermarkedskæden vil se, om kunderne er interesserede i krumme agurker, underlige æbler og andre deforme grønsager, hvis prisen er lavere end normalt.

Derfor har de lanceret konceptet, hvor de sælger en kasse, som indeholder grønsager nok til dække behovet for en familie på fire i en uge, til omkring 35 kroner.

Supermarkedet har allerede testet deforme kartofler og gulerødder, og kunderne elsker de billige alternativer, som går under navnet 'wonky'.

Annonce:

- Vores kunder elsker 'wonky' frugt og grønsager, og vi har set en stabil stigning i salget i løbet af det seneste år, siger Ian Harrison, ASDA's tekniske produkt-direktør ifølge The Guardian.

Mad til halv pris: Nyt dansk supermarked åbner

Danskerne går udenom de krumme agurker. (Foto Jonas Pryner Andersen)
Danskerne går udenom de krumme agurker. (Foto Jonas Pryner Andersen)

Ikke et hit hos de kræsne danskere
Flere danske supermarkeder har forsøgt sig med at sælge ukurante grøntsager, men det er ikke et hit blandt de danske forbrugere.

Krumme agurker har været på hylderne, men kunderne ville hellere sætte tænderne i det lige alternativ, så nu har Dansk Supermarked helt droppet, at sælge underligt udseende grøntsager, i hvert fald foreløbig.

- Havde det været en bragende succes, så var vi ikke stoppet, siger kommunikationskonsulent hos Dansk Supermarked Maia Sejersen til Ekstra Bladet og fortsætter.

- Men vi kigger faktisk på det igen, for tendensen i samfundet har ændret sig. Der er sket en ændring i forbrugernes holdning til madspild og samtidig er det pr-mæssigt og etisk også en god idé.

Annonce:

Du skal dog ikke forvente, at finde fjollet frugt og grønt lige med det samme, for hos Dansk Supermarked, der blandt andet står bag Bilka og Føtex, er der lige et par ting, som skal falde på plads, før de har et koncept klar til at rulle ud i butikkerne.

- Mængden er et problem. Det går ikke, at der står en kasse med fem forkølede agurker og en skæv banan bagerst i butikken. Vi skal have nok til at lancerede det i alle vores butikker, og mange af producenterne er blevet så dygtige, at deres spild ikke er så stort, siger hun til Ekstra Bladet.

Ville du købe ukurant frugt og grønt, hvis det var billigere?

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Politikerne taler og taler, mens sundhedsvæsenet er tæt på sammenbrud
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: