Stop så! Danskere dødtrætte af mobilsnak i offentligheden

Over 60 procent finder det irriterende eller forstyrrende, når andre snakker i mobiltelefon i det offentlige rum, viser ny meningsmåling

Modelfoto: Colourbox
Modelfoto: Colourbox

'Ej, sagde han DET?'

Stop så! Vi gider ikke være tvunget til at lytte med på din intime snak med veninden.

Efter mobiltelefonen er blevet hvermandseje, fylder andre folks private samtaler meget i det offentlige rum.

Og samtalerne fylder for meget.

Mobilsnakken irriterer over 60 procent af os alle, viser en ny meningsmåling, som Wilke har lavet for Avisen.dk.

Læs også: Det betyder mærkerne på dine fødevarer

I alt har 1007 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år deltaget i målingen. 62,5 af dem angiver, at mobilsnak i det offentlige rum irriterer dem ofte eller til tider. 

Om mobil-snakken er kommet for at blive, er eksperterne ikke enige om.

Livstilsekspert Christine Feldthaus forudser, at det snart bliver det moderne at slukke for mobilen:

- Der kommer en modrektion og tavshed bliver det nye sort. Folk, der har en bevidsthed omkring det, de slukker telefonen, når de er på ferie, og de kobler sig af facebook og holder op med at tweete. Hos firstmoverne er det ikke smart at være online hele tiden, siger Christine Feldthaus til Avisen.dk. 

Læs også: Sådan bliver dine hemmeligheder spredt på nettet

Nej. Den private snak i det offentlige rum er kommet for at blive, mener kommunikationsekspert Tem Frank Andersen fra Aalborg Universitet. 

Ifølge ham vælger folk kun at slukke mobilen af hensyn til sig selv - ikke andre.

Vi er os selv nærmest
For vi vil holde på retten til at ytre os frit i det offentlige rum, hvis vil vil, fastslår Tem Frank Andersen. 

Læs også: Tjek om et familieabonnement kan betale sig

Ifølge ham er det er ikke mangel på digital dannelse, at folk snakker i mobiltelefon i offentligheden. Det handler om de seneste års individualisering. 

- Vi insisterer på retten til at udtrykke os på de medier, vi vil, og når vi vil. Fokuset på individet går ikke væk, siger Tem Frank Andersen. 

Og selvom man kan belære hinanden om, hvad 'god mobil-stil' er, vil det ikke ændre noget. Med mindre der er tale om adfærdsregulerende regler, som da man indførte rygeforbud mange steder, mener han. 

"Folk er så langt oppe i sig selv"
Livstilsekspert og foredragsholder Christine Feldthaus, der blandt andet er kendt fra tv-programmerne Kender du typen og So f***cking special, er selv godt og grundigt træt af folks mobilsnak i offentligheden.

Og modsat Tem Frank Andersen så aner hun altså hun en kommende tendens, der betyder mindre mobilsnak i det offentlige, fordi tavshed bliver det nye sort. 

Selvom hun har forståelse for, at man nogle gange er nødt til at tage opkald i toget, så glemmer folk ofte at tage hensyn, mener hun.

- Man behøver jo ikke tale som om, man skal råbe hele KB-hallen op. Nogle folk er jo så langt oppe i sig, at de glemmer, der er en omverden, mener hun.

- For mig er transporttiden en pause. Det betyder, at når jeg går ind i det offentlige rum, har jeg ikke lyst til at blive forstyrret af, at der er en eller anden medpassager, der har fået at vide hos lægen, at hun har kondylomer og brager ud om det i hele metroen, siger Christine Feldthaus. 

Læs også: Nu handler det om data: Glem taletiden

162 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere