Stopklodser fanger 26.000 danskere i digitalt skattetjek

Skat aktiverer snedig digital kontrol, der afslører fejl og fup, når danskere kaster sig over årsopgørelser

Siden danskerne for godt en uge siden fik adgang til deres nye årsopgørelser, har Skat gjort brug af en kontrol, der afslører fejl og fup.

De digitale stopklodser har fanget flere end 26.000. Det viser en statistik fra Skat, der er udarbejdet for Politiken.

Hvis der er tale om grove eller gentagne forsøg på at fuppe med fradrag, så bliver skatteyderen sat i karantæne og dermed udelukket fra Skats hjemmeside.

Flere end 1000 danskere er sat udenfor, fortæller Karoline Klaksvig, der er underdirektør i Skat.

- Lige nu har vi omkring 1500 personer i karantæne, og en del af dem har vi fundet via vores digitale stopklodser, siger hun til Politiken.

Skat er opmærksom på, at der er mange borgere, der kommer til at lave fejl og skrive forkerte tal i forkerte felter.

- Og så ved vi jo også, at der er nogle hærdede snydere derude, som slet ikke ønsker at betale den skat, de skal.

- Dem kan vi fange med de digitale stopklodser, inden de kan nå at stikke af med pengene. Så vi er meget tilfredse med de nye værktøjer, siger Klaksvig.

Den digitale sladrehank blev lanceret sidste år. Den omfatter 35 digitale alarmer, der er bygget ind i Skats Tast Selv-funktion.

Alarmer bliver eksempelvis udløst, hvis en borger har givet sig selv et fradrag i skatten for transporten mellem hjemmet og arbejdspladsen, og der ikke er registreret arbejdsindkomst fra pågældende skatteyder.

Flere skatteeksperter, heriblandt Henning Boye Hansen, chefkonsulent i revisionsfirmaet BDO, har udtrykt begejstring over de nye digitale muligheder.

- Det er en fremragende mulighed for at få en effektiv kontrol til rimelige penge, siger han til avisen.

Løsningerne kommer på et tidspunkt, hvor Skat er ved at bygge kontrollen op fra grunden efter en række alvorlige skandalesager.

Ifølge Politiken har danskere op mod fire millioner gange tjekket deres årsopgørelse og rettet i fradrag, der er med til at ændre på bundlinjen.