Stor dansk butikskæde hacket: - Dødfrustrerende

Nogen har snuppet koden til Normals Instagram-profil. Klik IKKE på de links, der bliver lagt op af hackerne

Det kan klart anbefales IKKE at klikke på de links, der befinder sig på Normals Instagram-profil lige nu. Screendump
Det kan klart anbefales IKKE at klikke på de links, der befinder sig på Normals Instagram-profil lige nu. Screendump

Butikskæden Normal har det seneste døgns tid lagt nogle ret 'unormale' opslag op på deres Instagram-profil.

De er nemlig blevet hacket.

'Vores Instagram-profil er desværre blevet hacket. Derfor vil der være opslag fra den profil, som ikke har noget med NORMAL at gøre. 
Vi arbejder på at løse problemet og forventer snart, at profilen er 'normal' igen', skriver Normal Danmark på deres Facebook-side.

De blev hacket fredag aften omkring klokken 23, oplyser administrerende chef Torben Mouritsen til Ekstra Bladet.

- Det er dødfrustrerende. Vi er fuld gang med at gøre noget ved det. Vi er ved at få fat i både Facebook og Instagram, og vi regner med, at det snart bliver bragt i orden. Forhåbentlig inden for nogle timer, siger han til Ekstra Bladet.

Snydelinks
Normalt ligger den danske afdeling af butikskæden, der har 52.000 følgere på Instagram, billeder ud af shampooer, slik, strømper og andre vare til billige penge, men det seneste opslag er tydeligvis ikke med Normal som afsender.

'Vil du tjene 300+ dollars om dagen', starter opslaget, hvortil der er en video med en ung mand, der roder med et bundt dollars.

Det er heldigvis rimelig nemt at gennemskue, hvilke opslag fra Normals Instagram-profil, man skal styre udenom. Screendump
Det er heldigvis rimelig nemt at gennemskue, hvilke opslag fra Normals Instagram-profil, man skal styre udenom. Screendump

Der er også flere lokkende links både i det opslag og på profilens 'Story', som helt sikkert er en dårlig idé at klikke på.

- Det er så åbenlyst, at det er opslag fra dem, der har hacket os, at jeg tror det er tydeligt for en hver, man ikke skal klikke på dem, siger Torben Mouritsen.

Kan intet gøre
Nogle Facebook-brugere foreslår butikskæden, at de lukker profilen ned. Men så længe kontoen er hacket, kan Normal Danmark intet stille op mod opslagene.

Hackerne har nemlig ikke kun opsnappet brugeroplysningerne til profilen. De har også ændret koden.

- Vi kan slet ikke komme ind på profilen. Vi kan ingenting foretage os på siden, så vi er afhængige af, at at Facebook vender tilbage, siger administrerende chef.

- Vi har forsøgt siden i går aftes at få fat i Facebook. Men man skal udfylde en masse formularer, og vi har ikke hørt fra dem endnu, så det er dybt frustrerende, siger han.

Derfor går det galt

Kriminelle lykkes typisk med at overtage andres sociale konti på fx Instagram, fordi dem - der har lovlig adgang til kontoen - har fået deres brugernavn og password hacket.

Og det behøves ikke være på Instagram, at hackingen er sket, hvis man har den dårlige vane, at man genbruger brugernavn og password på tværs af forskellige konti. Så kræver det nemlig alene, at ens brugerdata hackes på fx en shoppingside med dårlig sikkerhed, hvorefter hackerne kan åbne op for ens konti rundt omkring på nettet med samme brugernavn og password.

Det er også meget nemt for kriminelle at få adgang, hvis man ikke beskytter sin konto med to-faktor-bekræftelse, som både Facebook, Instagram, Google og Twitter ellers gratis tilbyder. Du kan læse mere om systemet her.

Har man to-faktor-bekræftelse på sin konto, kræver det nemlig også den sekscifrede kode, som sendes via sms til din mobiltelefon, hvis en fremmed skal trænge ind i kontoen.

ADVARSEL: Hvis en konto på et socialt netværk først er blevet hacket, gælder det om - både som ejer og som bruger af den - at lade være med at klikke på de links, som hackerne spreder. Man skal altså lade være med at klikke på de links og opslag, der nu er lagt ud på de hackede Instagram-konto hos Normal i Danmark og Norge.

Den norske Normals Instagram-profil er tilsyneladende også blevet hacket. På den norske profil står der, at profilens ejer hedder Al Kalbani, og profilteksten står på arabisk. Oversat til dansk lyder profilteksten cirka sådan her:

'Min endeløse rejse vil ikke ende

Og den faste:

Vinden tog hvad mit skib ønskede'.

Den norske Normal er også blevet udsat for et hackerangreb. Screendump
Den norske Normal er også blevet udsat for et hackerangreb. Screendump

Normal har flere end 90 butikker rundt om i landet.

82 kommentarer
Vis kommentarer