Stor forskel på varmekunders gavn af energirenovering

Forskelle i fjernvarme- og abonnementspriser betyder, at regnestykket ved energirenovering ser forskelligt ud

Der er stor forskel på, hvorvidt det kan betale sig for husejere landet over at få energirenoveret deres hus.

Det viser en analyse fra byggevirksomheden Cembrit og Dansk Byggeri, der tager udgangspunkt i fjernvarmepriserne landet over.

Den viser, at det for nogle koster 600 procent mere end andre at varme et 130 kvadratmeter stort hus op.

Helt præcist betaler man kun 5298 kroner for 18,1 MWh som kunde hos Svendborg Fjernvarme, mens den tilsvarende pris for en abonnent i Annebergparken i Nykøbing Sjælland er 31.792 kroner.

- Med så markante forskelle er det selvfølgelig vigtigt, at du som forbruger forholder dig til, i hvilket omfang det giver økonomisk mening at energirenovere i dit område, siger direktør Mogens Fisker i Cembri.

- Bor du i et af de dyreste områder, så kan varmeregningen på 10 år løbe op i mere end 300.000 kroner, og det kan betale en hel del energirenovering af såvel tag som facade.

I Dansk Byggeri hæfter man sig ved, at der ud over store udsving i priserne også er stor forskel på, hvor stor en del af varmeregningen der stammer fra henholdsvis abonnementsprisen og det reelle varmeforbrug.

Jo større andel abonnementsprisen udgør af den samlede regning, jo mindre er gevinsten nemlig ved at foretage energirenovering.

- I cirka hvert sjette fjernvarmeværk udgør den faste del af varmeregningen omkring halvdelen af den samlede pris, boligejerne betaler for opvarmning.

- Det betyder, at selv om du energirenoverer og derigennem halverer dit varmeforbrug, så falder din varmepris kun med en fjerdedel, fordi abonnementet er fast, og det er selvsagt ikke særlig tilfredsstillende rent økonomisk, siger Maria Schougaard Berntsen, der er økonomisk konsulent i Dansk Byggeri.

Både Dansk Byggeri og Cembrit opfordrer derfor til, at man fra politisk hold forsøger at øge incitamenterne til at energirenovere.

Fjernvarme tegner sig i dag for mere end 60 procent af de danske varmeinstallationer, og den gennemsnitlige pris for at opvarme et hus på 130 kvadratmeter er 12.900 kroner.

Der findes i alt 420 fjernvarmeværker i Danmark.

1 kommentar
Vis kommentarer