Stor grønlandsk sportsbegivenhed udsat på grund af storm

Arctic Winter Games bliver fortsat udskudt på grund af storm, fordi flere af deltagerne er strandet på vejen dertil

Her kan du se video af den vilde snestorm i Nuuk. (Video: Bjørn Stig Hansen)

Grønlands største sportsbegivenhed til dato må fortsat udsættes på grund af vejret. Der mangler i øjeblikket omkring 1000 deltagere, som man havde håbet kunne deltage i åbningsceremonien, men det lader imidlertid ikke til at kunne lade sig gøre. Snestormen er aftaget, men der er stadig så meget vind, at Air Greenland stadig ikke flyver.

Forsvaret bekræfter ligeledes, at kronprins Frederik, som har en officiel rolle ved legene, stadig er strandet i Kangerlussuaq.

- Vi afventer foreløbig vejrsituationen, siger Henrik Mortensen fra Forsvaret til Ekstra Bladet.

 

Sneen slår igen
En af de heldige danskere, som allerede er nået til Nuuk, hvor Arctic Winter Games bliver afholdt, er Tommy Jørgensen, som følger bordtennisturneringen ved sportsbegivenheden.

- I dag er det begyndt at klare en smule op, men der er stadig en god blæst, siger han til Ekstra Bladet, mens vinden suser i røret.

I går lørdag var snestormen så voldsom, at både biler og mennesker stod stille. Grønlænderne blev selv indendørs, og Tommy fortæller, hvilken respekt folket har for vejret.

- Der var enormt koldt og sneen slog imod vores ansigter, siger Tommy Jørgensen.

Tommy Jørgensen, som deltager ved Arctic Winter Games i forbindelse med bordtennis-turneringen. Foto: Privatfoto
Tommy Jørgensen, som deltager ved Arctic Winter Games i forbindelse med bordtennis-turneringen. Foto: Privatfoto
 

Tommy var på det første fly fra Danmark i fredags, men han oplyser til Ekstra Bladet, at de sidste, der var med fra Danmark, stadig ikke er ankommet til Nuuk. Det er både folk fra Danmark, Alaska, Canada og Rusland, som er strandet, og fortsat ikke kan deltage i den store sportsbegivenhed.

Vejret står i vejen
Arctic Winter Games har været under planlægning i fire år, og både deltagere og arrangører har set frem til denne dag længe. Men nu har den utæmmelige storm altså sat en midlertidig stopper for festlighederne. Åbningsceremonien er udsat 8 timer, og blandt andet bordtennisturneringen er udsat med en dag.

- I går havde man en forhåbning om, at alle ville nå frem til åbningsceremonien, men det når man simpelthen ikke. I går udsatte man igen rejserne, så det er uvist, hvornår resten af deltagerne når frem, og det samme gælder for kronprinsen. Vinden bliver ved med at være hård, siger Tommy Jørgensen.

Ifølge Tommy påvirker vejret dog ikke de lokale lige så meget som danskerne, fordi de er vant til, at vejret spiller så stor en rolle.

 

OL for kolde områder
Arctic Winter Games vil blive afholdt fra 6. til 11. marts 2016. I perioden vil omkring 2000 atleter konkurrere i 15 forskellige sportsgrene og kulturelle arrangementer.

- Jeg kalder det OL for kolde områder. Deltagerne konkurrerer i alle mulige forskellige sportsgrene, samtidig med at man har kulturen inde over. Det er både gamle traditionelle sportsgrene, kulturelle begivenheder, som er inuitprægede, og almindelige sportsgrene som fodbold, basket og bordtennis, siger Tommy Jørgensen.

Den grønlandske avis Sermitsiaq skriver nu på sin hjemmeside, at kronprins Frederik ankommer med Air Greenlands første fly søndag formiddag lokal tid fra Kangerlussuaq.

Ekstra Bladet har indtil videre uden held forsøgt at få oplysningen bekræftet af Forsvaret.

12 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere