Stor lussing til Trump: Senatet afviser milliarder til grænsemur

Der er ikke tilstrækkeligt med opbakning til at afsætte midler til grænsemur mod Mexico

Det er ikke lykkedes Donald Trump at skaffe flertal for sit budgetforslag i Senatet. Foto: Ritzau Scanpix
Det er ikke lykkedes Donald Trump at skaffe flertal for sit budgetforslag i Senatet. Foto: Ritzau Scanpix

Præsident Trumps seneste budgetforslag, som blandt andet indeholder 5,7 milliarder dollars til finansiering af grænsemur mod Mexico, har ikke fået tilstrækkeligt med stemmer i Senatet til at blive gennemført.

Det skriver Reuters og AP.

Forslaget var republikanernes bud på at få genåbnet det offentlige statsapparat, der har været delvist lukket ned i en periode på over en måned.

Også demokraterne havde stillet med et forslag. Også det forslag er blevet afvist.

Seks republikanske politikere, Lamar Alexander, Susan Collins, Cory Gardner, Lisa Murkowski, Johnny Isakson og Mitt Romney, stemte ellers for demokraternes forslag. Og omvendt stemte den demokratiske senator Joe Manchin for Trumps forslag.

Ifølge CNN faldt Trumps forslag med stemmefordelingen 50-47.

Demokraternes forslag blev forkastet med stemmefordelingen 52-44.

Demokraterne sigtede på midlertidigt at standse nedlukningen af statsapparatet og så drøfte en løsning på uenigheden om grænsen sideløbende.

For at få vedtaget forslagene krævedes 60 stemmer til fordel for forslaget, skriver CNN.

Republikanere og demokrater er fortsat rygende uenige, og det er stadig Trumps krav om, at budgettet skal indeholde 5,7 milliarder dollar til finansiering af en grænsemur mod Mexico, der blokerer.

Demokraterne vil ikke være med til det, og derfor faldt præsidentens forslag.

Amerikanske medier hæfter sig ved, at konsekvenserne ved den midlertidige lukning af det offentlige statsapparat i USA om en uge vil have kostet flere dollars end opførelsen af den kontroversielle grænsemur.

800.000 statsansatte har nu ikke fået løn for anden måned i træk.

Hvis Trumps forslag mod forventning var blevet vedtaget i Senatet, var vejen dog ikke banet for Trump og hans mur.

For hans budget skal også godkendes i Repræsentanternes Hus. Her sidder et demokratisk flertal klar til at stemme hans budget ned.

Problemerne med at nå til enighed om budgettet har i øvrigt medført, at præsidentens årlige tale om nationens tilstand - State of the Union - udskydes.

Den skulle efter planen have været afviklet 29. januar.

Der sidder 53 republikanere i Senatet, 45 demokrater og to senatorer, der ikke er medlemmer af de to partier.

'En tredje løsning'
Adskillige senatorer udtalte forud for afstemningen, at de er i gang med at undersøge mulighederne for at indgå et kompromis, der kan tilfredsstille både republikanerne og demokraterne, der lige nu befinder sig milevidt fra hinanden.

Et sådant kompromis ville ifølge CNN indebære, at den offentlige sektor bliver genåbnet, og at parterne til gengæld bliver enige om at indlede forhandlinger om lovændringer vedrørende grænsen til Mexico.

Den republikanske senator Lindsey Graham fra staten South Carolina er blandt de senatorer som håber på, at parterne kan mødes på midten og dermed genåbne dele af det nedlukkede statsapparat.

'Vi kan forhåbentlig finde en tredje løsning. Der er cirka et dusin af os som har talt om, hvordan vi kan finde en kortsigtet løsning, der vil være acceptabel for præsidenten. Jeg er overbevist om, at vi kunne finde en måde at løse det på, hvis nedlukningen ikke skyggede over os', siger hun.

338 kommentarer
Vis kommentarer